Gazete Vatan Logo

‘Çocuğumu yem etmem!’

Gezi eylemlerinde yola sprey boyayla yazı yazdığı için 6 yıla kadar hapsi istenen 13 yaşındaki B.T.İ.’nin babası, “Çocuğumu ne hapse ne de yuvaya teslim ederim, bedeli neyse öderim” dedi.

Çanakkale’de geçen 3 Haziran’da Gezi Parkı gösterileri sırasında düzenlenen bir yürüyüşte, İnönü Caddesi’nde yola sprey boya ile ’Hükümet İstifa’, ’Faşizme Ölüm’, Demokrasi Caddesi’nde ise kaldırıma İngilizce ’F..k the police’ yazıları yazılmıştı. Polis kameralarının çektiği görüntülere göre yazıları 13 yaşındaki ilköğretim sekizinci sınıf öğrencisi B.T.İ.’nin yazdığı ileri sürüldü.

Adli Tıp raporuna rağmen

Savcının sevk ettiği Adli Tıp uzmanı, suçunun hukuki anlam ve sonuçlarını algılayıp, davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olduğu kanaatine varıp, B.T.İ.’nin cezai ehliyetinin olmadığını belirten rapor hazırladı. Buna karşın Cumhuriyet Savcısı Ozan Kaya’nın hazırladığı iddianameyle 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde ’kamu malına zarar vermek’ suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Kimse oğlumu benden alamaz

O eylemlerin bazılarına eşi ve çocuklarıyla kendisinin de katıldığını anlatan Bağkur emeklisi 50 yaşındaki baba Tamer İ., davaya tepki gösterdi: “Ülkede ileri demokrasiden bahsediliyor, ancak 13 yaşında bir çocuğun tepkisi büyütülüyor. Bu nasıl çelişki, nasıl demokrasi? Binlerce insanı sokağa döken insanlar düşünmeli, ’Bu kadar insanı niye sokağa döktük?’ diye. Oğlum bir defasında bana ’Yetiştirme yurduna gitmem hapis yatarım’ dedi. Öyle bir şey söz konusu olursa ne çocuğumu hapse, ne de yuvaya teslim ederim. Çocuklarımı efendilere yem etmeyeceğim. Bunu da herkes böyle bilsin. Bunun bedeli ne ise bunu da ödemeye hazırım. Hiç kimse çocuğumu elimden alamaz.”

Hapis olmazsa yurda

Yargılama sonunda mahkeme, suça sürüklendiği iddia edilen B.T.İ.’nin yaptığı eylemi suçun anlam ve sonuçlarını kavrayabileceğini kabul ederse ceza verecek. Eğer kavrayamadığını değerlendirirse 5395 sayısı Çocuk Koruma Kanunu’nda belirtilen 5 ve 7’nci maddeler uygulanıp, ailesinden alınarak yetiştirme yurdunda koruma altına alınabilecek.

‘Abiler yazıyordu ben de yazdım’

13 yaşındaki B.T.İ., yaşadıklarını DHA muhabirine anlattı: “Abiler sloganlar atıp, yazılar yazıyordu. Değişik geldi ve ben de yazmak istedim. Yarım kalan spreylerden istedim ve ben de belirli yerlere yazılar yazdım. Sonrasında başıma gelmeyen kalmadı. Bu yaptığım kamu malına zarar vermekse, evet o zaman zarar verdim. Ama 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istenmesi biraz fazla gibi geldi bana. Yetiştirme yurtları, ailesinin bakamadığı, bazı sorunları olan çocukların kalacağı yer. Ama ailem bana iyi bakıyor.”

‘YÜZMEYE GİTMEDİLER’ DEMİŞTİ

Gezi beraatlerine savcıdan itiraz

İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi’nin, Gezi Parkı olaylarına ilişkin açılan davada yargılanması istenen 23 sanığın duruşma yapılmadan beraat etmesine savcılıktan itiraz geldi. Savcılık, ‘Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma, toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından yargılanması talep edilen sanıklarla ilgili mahkeme huzuruna getirilmeden karara varılamayacağını belirtti. Savcılığın itirazı üzerine dosya temyiz incelemesi için Yargıtay’ın ilgili ceza dairesine gönderilecek. Savcı Okumuş, Daha önce d “Şüphelilerin Taksim’e yüzmeye gitmedikleri ortada” demişti. (ELİF ALTIN / VATAN İSTİHBARAT)

‘EYLEMLER BARIŞÇIL DEĞİL’

5 adet limon delil oldu!

Terör savcısının görevsizlik kararıyla basın savcılığına gönderilen 35 kişi hakkında “toplantı ve gösteri yürüyüşüne muhalefet” suçundan açılan davanın iddianamesinde, “limon, ilaç, cerrahi eldiven, tıbbi maske, solüsyon ve yanık kremi, “eylemin devamlılığını sağlamak için taşındığı anlaşılan deliller” olarak değerlendirildi. Savcılık eylemlerin barışçıl olmadığını ve şiddet içerdiğini iddia etti. Şüphelilerin yakalandıkları sırada üzerlerinden çıkan ve iddianamede yer alan eşyalar şöyle: 4 adet gazlı bez, 3 adet cerrahi eldiven, 5 adet tıbbi maske, 1 adet sargı bezi, 1 kutu parol isimli ilaç, 1 adet antiseptik, 1 kutu ventolin, 1 adet gaz fişeği, 5 adet limon, yanık kremi, deniz gözlüğü. (ÇINAR ÖZER / VATAN ANKARA)

Haberin Devamı