Gazete Vatan Logo
Magazin 'Cinsel mutluluk hayal değil'

'Cinsel mutluluk hayal değil'

Mutlu bir cinsel yaşam pek çok çift için büyük öneme sahip. Keyifli bir seks rutini partnerler arasında bağlılık hormonu salgılatıyor, ilişki kalitesini yükseltiyor, çiftin gündelik sorunların üstesinden gelmesine yardım ediyor. Ancak seks yaşamında mutlu olmak çok kolay değil! Dünyada 3 kişiden biri en az bir cinsel sorun yaşıyor. Cinsel problemler bazen birlikteliğin başından itibaren yaşanıyor, bazen ise sonradan gelişiyor. Oysa günümüzde cinsellik için risk teşkil eden fizyolojik, psikolojik ve sosyal hususları ortaya çıkarmak, yaşam kalitesini ve mutluluğu azaltacak durumları tespit etmek mümkün. Cinsel sorunları en erken ve etkili yoldan tedavi edip kişi ve partnerinin hayat ve ilişki kalitelerini arttırabiliyoruz.

Kim cinsel yaşamında daha az sorunla karşılaşır?

- Doğru cinsel bilgilere sahip olanlar

- Sayı ve süreler yerine kaliteli beraberliğe odaklananlar.

- Ütopik performanslar yerine kendisini ve eşini tatmin etmek isteyenler.

- Damar sağlığını koruyanlar

- Sigara ve aşırı alkolden uzak duranlar.

Haberin Devamı

- Akdeniz mutfağı ile beslenenler

- Haftanın 4-5 günü en az 30 dakika yürüyüş gibi bir fiziksel aktivite yapanlar.

- Cinsel check up yaptıranlar (örneğin erkekte hormonların ve penis damarlarının kontrolü, kadında seksüel hormonların incelenmesi gibi)

- Stresini yönetebilen ve stresi yatak odasının kapısında bırakabilenler.

- Eşiyle cinsel hayatlarını ve varsa cinsel sorunlarını suçlamadan, eleştirmeden çözüm odaklı konuşabilenler.

- Cinsel sorunlar başlar başlamaz yardım alanlar.

CİNSEL TEHDİTLERE HAZIRLIKLI OLUN

Cinsel mutluluğu tehdit eden pek çok risk faktörü var. Genetik faktörler, doğuştan gelen anatomik, damarsal, hormonsal veya sinir sistemi kaynaklı sağlık sorunları ilk cinsel tehditler olabiliyor. Bunların yanında kişilik özellikleri de cinsel sağlığınız için önemli. Takıntılı, aşırı duygusal, utangaç veya atılganlık gibi kişilik özellikleri cinsel performansı etkileyebiliyor. Stresli, endişeli, öfkeli, agresif bir ruh hali cinsel hazzı azaltabiliyor. Cinsel bilgi seviyesi, şehir efsaneleri, ilişki kalitesi, hayat stresleri, eş-aile-çocuklara dair endişeler gibi pek çok faktör de seks yaşamındaki mutluluğu azaltıyor.

Haberin Devamı

Cinsel mutluluğunuzu tehdit eden cinsel sorunlar

Kadınlar:

- Cinsel İsteksizlik: Cinsel ilgi ve arzuların azalması veya tamamıyla ortadan kalkması.

- Kadınlarda Cinsel Uyarılma Bozukluğu: Zihinsel ve/veya cinsel bölgede yeterli uyarılmanın olmaması, vajinal kayganlığın oluşmaması.

- Orgazm Problemi: Yeterli uyarılmaya rağmen gecikmiş orgazm veya orgazmın hiç oluşmaması durumu.

- Vajinismus: Vajina ön kısmındaki kasların penis girişine izin vermeyecek ölçüde kasılması.

- Cinsel ağrı: Cinsel bölgede, vajina girişinde veya vajina derin kısımlarında seks öncesinde/sırasında veya sonrasında oluşan ağrı hissi.

Erkekler:

- Cinsel İsteksizlik: Cinsel ilgi ve arzuların azalması veya tamamıyla ortadan kalkması.

- Sertleşme Sorunu: Cinsel performans için yeterli olan sertleşme seviyesini sağlayamama ve/veya bu sertliği koruyama.

- Erken Boşalma: Ortalama 1-1.5 dakikanın altında ya da her iki tarafın da tatmin olmasını engelleyecek kadar kısa sürede boşalmanın meydana gelmesi.

Haberin Devamı

- Geç Boşalma: Yeterli uyarılmaya rağmen gecikmiş boşalma veya boşalmanın olmaması durumu.

- Cinsel ağrı: Cinsel bölgede, seks öncesinde/ sırasında veya sonrasında oluşan ağrı hissi.

Cinsel sorunlar çiftin ortak problemidir

Cinsel sorunlar her ne kadar bireysel problemler gibi gözükse de aslında çiftin ortak problemi. Kadının sorunu erkeği, erkeğin sorunu kadını etkiliyor. Örneğin eşinde erken boşalma olan bir kadında orgazm problemi görülebiliyor veya vajinismus olan bir kadının eşi sertleşme problemi yaşayabiliyor. Bu nedenle önemli olan sorunun ortak olduğu kabul etmek, suçlayıcı davranmamak ve birlikte çözüm aramak. Eşiniz cinsellikte ilk kez sorun yaşıyorsa, onunla konuşmaktan kaçmayın. Onun duygu ve düşüncelerini dinleyip, kendi hislerinizi mutlaka aktarın. Tek bir kez başarısızlık yaşamanın her zaman kalıcı bir probleme işaret etmeyeceğini bilin. Cinsel sorunlar istikrarlı bir şekilde devam ediyorsa, en fazla iki-üç ay içinde bir uzmana danışarak sorunun altında yatan organik, psikolojik ve sosyal sebepleri araştırın.

Haberin Devamı

Uzun ilişkilerde cinsel checkup şart

Cinsel problemler evlilik hayatının ve ilişkinin başından itibaren oluşabileceği gibi sonradan da görülebiliyor. Vajinismus, cinsel ağrı, ilk gece korkusu, erken boşalma, performans endişesi gibi sorunları görüyoruz. İlerleyen yıllarda cinsel isteksizlik, orgazm olamama, haz alamama gibi şikayetler sıklaşıyor. Erkeklerde 40lı yaşlardan itibaren testosteron düşüşü, isteksizlik, sertleşme sıkıntıları başlıyor. Aşırı stresli, kilolu ve hareketsiz erkeklerde bu sorunlar 30lu yaşlardan itibaren görülüyor. Bunların yanında ani bir hastalık, kronik bir sağlık sorunu ve kullanılan ilaçlar (örneğin tansiyon, depresyon ve bazı kalp ilaçları gibi), psikolojik sıkıntıların yoğunlaştığı dönemler cinsel zevki azaltabiliyor. Bu nedenle dönemsel olarak cinsel sağlığı kontrol ettirmeyi ve bir cinsel check up yaptırmayı öneriyoruz. Çiftlerin yaptığı en büyük hatalardan biri sorunu sürekli ertelemek, görmezden gelmek ve zamanla geçeceğini ummak.

Psikolojik sorunlar

Cinsel problemler her zaman fizyolojik değildir. Stres, aşırı depresif olma hali sorun yaratabilir.