Gazete Vatan Logo

‘Cinnet’ geçirdi 16 sivili katletti

Afganistan’da bir ABD askeri üç evi bastı, 9’u çocuk 2’si kadın 16 sivili uykularında katletti. Sonra üssüne dönüp teslim oldu. Tanıklar “Ateş ederken kahkahalar atıyordu” dedi. Askerin cinnet geçirdiği öne sürüldü

Irak’ta Amerikan askerlerinin 2005 yılında evlerini basarak 24 sivili öldürdüğü Hadisa katliamının bir benzeri Afganistan’da yaşandı. Dün sabaha karşı 3’te Kandahar kentindeki Panjwai Üssü’nden tek başına ayrılan bir Amerikan askeri yaklaşık 500 metre uzaklıktaki Balandi ve Alkozai köylerini bastı. Üç eve girerek sivillere rastgele ateş eden Amerikan askeri, toplam 16 sivili uykularında öldürdü. Ölenlerin 9’unun çocuk olduğu açıklanırken en az 5 kişinin de yaralandığı belirtildi. Adı gizli tutulan Amerikan askeri daha sonra üssüne dönerek yetkililere teslim oldu. Askerin, sinir krizi geçirdiği iddia ediliyor. Olayın ardından görgü tanıkları “Gece silah sesleri duyduk. Bir asker kahkahalar atarak ateş ediyordu. Sarhoş gibiydi” dedi. Askerin ilk girdiği evden Ramad isimli bir Afgan ise “Oğlum, gelinim, torunum, hepsi öldürüldü. Sabah erken çıkmıştım. Cesetlerin üzerine kimyasal bir madde dökerek yakmış. Bu acıya nasıl dayanabilirim” diye konuştu.

‘Ölen yok’ açıklaması

Olayın ardından NATO’nun yaptığı açıklama ise ikinci bir skandal oldu. NATO ilk yaptığı açıklamada Afgan sivilleri vurduğu iddiasıyla Amerikalı bir askerin gözaltına alındığını, olayda bazı Afgan sivillerin yaralandığını, ancak ölen olmadığını iddia etti. Ancak daha sonra Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai bir açıklama yaparak Amerikan askerinin 9’u çocuk, 3’ü kadın 16 sivili öldürdüğünü açıkladı. Saldırıyı “suikast” olarak tanımlayan Karzai, ABD hükümetinden olayla ilgili açıklama istedi.

Halk ayaklandı

Bu açıklamanın ardından Afganistan’daki NATO güçlerinin komutanlarından Korgeneral Adrian Bradshaw da askerlerden birinin görev yaptığı üssün yakınındaki köyde sivillere ateş ettiğini doğrulayarak, “arkasında nasıl bir motivasyon yattığını anlayamadığı bu acımasız olaydan derin üzüntü duyduğunu ve dehşete düştüğünü” belirtti. NATO sözcüsü Justin Brockhoff, saldırının faili askerin yakalandığını ve kurbanların NATO’nun tıp merkezlerine sevk edildiğini kaydetti. Olayın ardından birçok kişi üssün önünde toplanarak katliamı protesto etti.

Kuran gerilimi sürüyor

Afganistan’daki Amerikan askerlerinin Kuran kopyalarını yaktığını gösteren görüntülerin yayınlanmasının ardından ABD karşıtlığı oldukça yükselmişti. Amerikalı yetkililer, defalarca özür dilemelerine rağmen halktaki tepkiyi yatıştıramamamıştı. Düzenlenen protesto gösterileri ve bağlantılı saldırılar sırasında en az 30 Afgan protestocu ve altı Amerikan askeri ölmüştü.

CESETLERİ YAKTI

Adı açıklanmayan ve NATO tıp merkezine sevk edildiği belirtilen saldırganın katliamdan sonra cesetleri yaktığı iddia edildi. Olayın duyulmasının ardından Afganlar askeri üssün önünde toplanırken, Amerikan askerleri sıkı güvenlik önlemleri aldı.

Haberin Devamı