Gazete Vatan Logo

‘Cinayette rol alanlar darbede aktif rol aldı’

Dink cinayeti davasında ilk kez hakim karşısına çıkan eski İstihbarat Daire Başkanı Dinç, ‘paralel yapı’yı işaret ederek cinayetten “Darbede yakalanmış olmaları bu tezi doğrulamaktadır” dedi

‘Cinayette rol alanlar darbede aktif rol aldı’

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ilk defa hakim karşısına çıktı.

Cinayet işlendiği sırada ise Afyon’da görev yaptığını anlatan Dinç, olayı duyduğu anda eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü sanık Ahmet İlhan Güler’i, sonra sanık Ali Fuat Yılmazer’i aradığını ancak ulaşamadığını söyledi. Dinç, “Aramamdaki sebep ‘Yasin Hayal vardı. Onu takip edin’ demekti. Bana bunu başka kim biliyor dediler. Ben de Muhittin Zenit’in bildiğini söyledim. Biz Yasin Hayal’in bu işi yapabileceğini söylüyoruz ama savcı bizi gizlemekle suçluyor” diye konuştu.

‘Operasyon yapardık’

Dinç, Trabzon’da görevliyken, bir yazı kaleme aldığını, bu yazı da ‘’Yasin Hayal’in Dink’e karşı ses getirecek bir eylem yapacağını ve bu şahsın İstanbul’a gittiğini’’ belirtiklerini anlattı. Dink’in öldürülmesi konusu daha düşünme aşamasındayken gerekli birimleri bilgilendirdiğini söyleyen Dinç, şunları söyledi: “Ben tayin olmadan önce Yasin Hayal silah falan almamıştı. Olay daha niyet aşamasındaydı. Eğer biz Trabzon’da kalsaydık hakikaten o dönemde kaderin de önüne geçilmez ama bu aşamaya getirmeden operasyonu yapardık. ‘Paralel veya derin bir yapı’ tarafından yapıldığını düşünüyorum.”

Haberin Devamı

İkinci boyut: Jandarma

Dinç, 2015’te Dink cinayetinin ‘ikinci boyutu’yla ilgili ciddi bulgulara ulaştıklarını söyleyince, mahkeme başkanı “İkinci boyuttan kastınız jandarma mı?” diye sordu. Dinç, ‘’Evet’’ cevabını verdi. Dinç, “Cinayetin ön görüldüğünü, cinayeti işleme konusunda bilgi sahibi olunduğu, varılması gerek yol için bu cinayetin araç olarak kullanıldığını düşünüyorum’’ dedi. Savcılıktaki ifadesinde ‘paralel yapı’yı işaret etmiş olan Dinç, “İfademe ek olarak özellikle o dönemde cinayette rol alanların, darbe girişiminde aktif rol almaları ve tutuklanmaları ifademin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Cinayetten menfaat duyanlar, devlet içinde yapılanmış illegal yapılar olduğu, bunların devleti ve hükümeti zor durumda düşürmek istediklerini düşünüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı