Gazete Vatan Logo

‘Cinayetlerin bir, çoğunun faili malum’



TBMM Başkan vekili Güldal Mumcu, Hacıbektaş Veli Kültür Derneği tarafından Hacıbektaş Kültür Merkezi’nde düzenlenen ’Ölümünün 19’uncu yılında Uğur Mumcu’ya saygı ve Faili Meçhuller’ konulu panele katıldı.

Konuşmasında Hrant Dink cinayeti davasına da değinen Mumcu, cinayette çok ciddi sorumlulukları olan polis şeflerine, hemen hepsi BBP’de yöneticilik yapmış, Alperen Ocakları üyesi diğer sanıklara ise hiç dokunulmadığını iddia etti. Mumcu, gazeteci Nedim Şener’in bu bağlantıları ve bu eksiklikleri yazdığı için halen içeride olduğunu vurguladı. Mumcu, hukukun yerini hukuksuzluğun aldığını da ifade etti.

Günümüzde gerçek demokrasilerin en önemli ölçüsü olan kuvvetler ayrılığı ilkesinin de işletilemediğini belirten Güldal Mumcu, geçmişte işlenen faili meçhul cinayetlerin tümünün değilse bile pek çoğunun failinin tam tersine malum olduğunu öne sürdü. Mumcu, “Faillerin korunması sürecinde polis var, askerler ve sıkıyönetim mahkemeleri, sivil mahkemeler var. MİT var, sivil bürokrasi var, hükümet yetkilileri dahil sivil siyaset var, iç ve dış sermaye var. Amerika’nın CIA’sı, İran’ın Savama’sı İsrail’in Mossad’ı var. Kısaca Doğan Öz’ün kaleme aldığı resmi rapordaki ifadesiyle bunların hepsinin tamamı toplamı demek olan kontrgerilla var. 50-60 yıldır gözlerimizin önünde gerçekleştirilen tüm bu cinayetler Türkiye’yi dönüştürmenin kilometre taşları, darbeler de bu yoldaki kritik kavşaklardı” dedi.

‘Birçok şey bulurduk’

Daha sonra konuşan Fikri Sağlar, Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış’ın konuşmacı olarak katıldığı ’Ölümünün 19’uncu yılında Uğur Mumcu’ya saygı ve Faili Meçhuller’ konulu panel yapıldı.

Fikri Sağlar, komisyon olarak görev yaptıkları süreçte dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve o dönemde Kocaeli Jandarma Bölge Komutanı olan Veli Küçük’ün ifade vermesi yönünde karar almalarına karşın, bunun gerçekleşmediğini belirterek “Eğer Çiller ve Küçük komisyonumuza ifade vermiş olsalardı bir çok bilgiye ulaşılabilinirdi” dedi. Fikri Sağlar, gerçekte faili meçhul cinayetlerin tamamının failinin belli olduğunu ileri sürdü. Mehmet Elkatmış da, faili meçhullerin çözülememesinin ardında devlet içerisinde yer alan bir grubun etken oluşturduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı