Gazete Vatan Logo

‘Çılgın HES’ üretime geçti, dere kurudu!

Artvin’de ‘Çılgın HES’ olarak bilinen Kavak hidroelektrik santral inşaatı bitti. HES projesi geçen ay deneme üretimine başladı, suyun tünele alındığı Cihani Deresi yatağı kurudu.

‘Çılgın HES’ üretime geçti, dere kurudu!

ARTVİN’in Arhavi ilçesi Kamilet Vadisi’nde şehir içerisinde oluşu nedeniyle çevrecilerin tepkisine neden olan ve kamuoyunda, ‘Çılgın HES’ olarak bilinen Kavak hidroelektrik santral(HES)inşaatı tamamlandı. HES projesi geçen ay deneme üretimine başladı, suyun tünele alındığı Cihani deresi yatağı kurudu. Vadide, HES projesine karşı 6 yıldır başlarına taktıkları atmaca maskeleri ve ellerinde sopalarla nöbet tutan ve hukuk mücadelesi veren Arhavi Doğa Koruma Platformu üyesi Kadın Atmacalar grubu mücadelelerine rağmen derenin kurumasının üzüntüsünü yaşıyor. Dereye HES kurulmaması için yıllardır mücadele veren yöre halkından Akif Uyanık HES projesine karşı 2012 yılında itibaren mücadele yürüttüklerini belirterek, “Burası köyün hem sosyalleşme hem de yüzme alanıydı. Sosyalleşme alanımız ve kültürümüz yok oldu. Mahkeme kararına göre burada dereden akan suyun debisinin yüzde 12’sinin bırakılması gerekiyor. Fakat burada hile yaparak su seviyesini yüksek göstermek için kanalı daralttılar ve yukarıdan akan bir ırmağı da bu dere yatağına verdiler. Buna rağmen su seviyesi yüzde 5 bile değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

İçimiz kan ağlıyor

Vadide, HES projesine karşı 6 yıldır başlarına taktıkları atmaca maskeleri ve ellerinde sopalarla nöbet tutan ve hukuk mücadelesi veren Arhavi Doğa Koruma Platformu üyesi ‘Kadın Atmacalar’ mücadelelerine rağmen derenin kurumasının üzüntüsünü yaşıyor.