Gazete Vatan Logo

‘Cihaner’i soruşturanlar istihbaratçıları deşifre etti’

‘Cihaner’i soruşturanlar istihbaratçıları deşifre etti’

Dört savcıya şok suçlama: Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı iken ‘Ergenekon’ iddialarıyla gözaltına alınarak hakkında dava açılan Cihaner’in dosyasına PKK’ya karşı kullanılan 329 haber elemanının isimlerini eklediler.

Zirve Yayınevi Davası sanıklarından Abuzer Yıldırım’ın avukatlığını yapan Mert Eryılmaz, eski Erzincan Başsavcı İlhan Cihaner, 2. Ordu Komutanı Saldıray Berk ile bazı subay ve MİT görevlilerine açılan Erzincan Ergenekon davasında birçok gizli belgenin ortaya saçıldığını, PKK içinde devlete istihbarat sağlayan 329 haber elemanın deşifre edildiğini iddia etti. Erzincan Ergenekon soruşturmasını yürüten dönemin başsavcı vekili Tarık Gül, savcılar Osman Şanal, Rasim Karakullukçu ve Mehmet Yazıcı’nın yargılanmasını talep eden Eryılmaz’ın dilekçesini savcılık tarafından, HSYK’ya gönderildi.
Soruşturma talebi
Dönemin özel yetkili savcıları, “Devlet Sırrı” kapsamındaki belgeleri, mahkeme heyetinin görebileceği şekilde değil de delil klasörüne koyarak kamuoyuna açmasının suç olduğunu söyleyen Avukat Eryılmaz, “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme ve açıklama” suçlarının işlendiğini vurguladı. Eryılmaz, özel yetkili savcıların bu eylemlerinden ötürü haklarında soruşturma yapılmasını istedi.
Muhbir listesi de dosyada
Avukat Eryılmaz dilekçesinde şu bilgilere yer verdi: “Dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklandığı Ergenekon dosyasının delillerinin yer aldığı ek klasörlerde jandarmanın bölgedeki istihbarat yapılanması ortaya dökülmüş, dosyadaki 5 nolu klasöre soruşturma sırasında tutuklanan jandarma üsteğmen Ersin Ergut’un bilgisayarında bulunan muhbir listesi de girmiştir. Doğu ve Güneydoğu’da, başta terör örgütü PKK’ya karşı kullanılan istihbarat elemanlarının kimlik ve telefon bilgileri, otomobillerinin plakaları ile açık adresleri, dava dosyalarına konularak deşifre edilmiştir. Jandarmanın muhbirleriyle ilgili tuttuğu ‘Kimlik Bilgileri ve Sosyo-Kültürel Durumu’ başlıklı formda ise tüm muhbirlerin eşleri ve çocuklarıyla ilgili detaylı bilgiler de bulunmuş, muhbirlerin bağlı olduğu ‘Toplayıcı’, ‘Birinci Amir’, ‘İkinci Amir’ gibi görev tanımları yapılan askerlerin isim, rütbe ve telefon numaraları dava dosyasına olduğu gibi girmiştir.”

Haberin Devamı