Gazete Vatan Logo

'CIA çökertildi!'

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) Çin'de muhbir olarak kullandığı 18 ila 20 kişinin deşifre olduğu öne sürüldü. Buna göre, bu kişiler ya öldürüldü ya hapse atıldı. Global Times gazetesinde konuyla ilgili yayımlanan makalede, "İddialar doğruysa Çin’in karşı istihbarat faaliyetleri, alkışlanmayı hak ediyor.” ifadelerini kullandı.

'CIA çökertildi!'

Çin’in, 2010-2012 arasında ülkedeki 18-20 CIA muhbirinin öldürdüğü veya hapse attığı iddia edildi. Buna göre, CIA’in Çin’de inşası yıllar alan operasyon ağı felç edildi.

New York Times gazetesinin Amerikan yönetiminin eski üst düzey yetkililerine dayandırdığı haberde, ABD’nin Pekin’de bürokrasiden muhbir devşirdiği öne sürülüyor. Buna göre, bu kişilerin bazıları yolsuzluktan dolayı hayal kırıklığına uğramış Çinlilerdi. Fakat Pekin’den gelen bilgiler 2011 başlarında azalmaya başladı. ‘Honey Badger’ (Bal Porsuğu) adlı ortak soruşturma başlatan FBI ve CIA ise casuslara ne olduğunu henüz tam olarak tespit edebilmiş değil.

‘MUHBİR’ İDDİASI

İki yılda 18-20 CIA muhbirinin Çin’de öldürüldüğü veya hapse atıldığı belirtiliyor. NYT’ye konuşan yetkililer, CIA ajanlarından birinin Çin’de bir hükümet binasının önünde öldürüldüğünü, bunun Washington’a bir mesaj olduğunu da söyledi.

Ancak soruşturmacılar bu muhbirlerin nasıl tespit edildiği konusunda bölünmüş durumda. CIA içinde bir muhbir bulunduğundan veya Çin’in CIA’in iç iletişim sistemini hacklemiş olabileceğinden şüpheleniliyor.

Haberin Devamı

Soruşturmacıların, bir Asya ülkesinde yaşayan eski bir CIA çalışanının muhbirlik yaptığı şüphesi üzerinde durduğu ancak bu kişinin yeterli kanıt olmaması nedeniyle tutuklanmadığı da belirtiliyor.

'AMERİKAN TARZI HAYAL ÜRÜNÜ'

Global Times gazetesinde konuyla ilgili yayımlanan makalede, "İddialar doğruysa Çin’in karşı istihbarat faaliyetleri, alkışlanmayı hak ediyor.” ifadelerini kullandı.

Ajanların Çin’de öldürüldüğü ya da hapse atıldığı iddialarının bir kısmının ideoloji temelli kurgu hikayelerden ibaret olduğunu öne süren gazete, bunların "Amerikan tarzı hayal ürünü olduğunu" savundu.

Çin-ABD güvenlik toplantıları öncesi gerginlik
Gazete, iki ülke ilişkilerinin “pürüzsüz” olduğu bir dönemde ABD basınında bu tür iddialar çıktığına dikkati çekerek, gelecek ay yapılacak Çin-ABD diplomasi ve güvenlik diyalog toplantıları öncesinde Pekin-Washington hattında olumsuz hava yaratılmak istendiğini ileri sürdü.
Çinli yetkililer, henüz söz konusu iddialara yönelik resmi açıklama yapmadı.
New York Times gazetesi, geçen hafta yayımladığı haberinde yaklaşık 20 CIA ajanının Çin’de öldürüldüğü ya da hapse atıldığına yönelik iddialara yer vermişti.
Casus ihbar hattı
Çin’de geçen hafta gazetede yayımlanan istihbarat taslağında, ülkede istihbarattan sorumlu kişi ve kurumların yetkilerinin artırılacağı, bu çerçevede istihbarat yetkililerinin erişimi sınırlı alanlara girebileceği, yurt içi ve dışında istihbarat faaliyetleri yürütebileceği belirtilmişti.
İstihbarat çalışmalarını engelleyenlerin de 15 gün gözaltında tutulabileceği ifade edilmişti.
Geçen ay da Pekin'de casus olduğundan şüphelenilen yabancıların ihbar edilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştı. Düzenlemeye göre, yabancı ajanları ihbar edenlere sağladıkları bilginin değerine göre 100 bin yüen (yaklaşık 54 bin lira) ila 500 bin yüen (yaklaşık 270 bin lira) ödül verilecek.

Haberin Devamı