Gazete Vatan Logo

‘CIA beni devirmeye çalıştı’

Venezuela lideri Maduro, hafta sonunda Valencia kentindeki askeri üsse yönelik saldırının arkasında ABD ve Kolombiya’nın olduğunu öne sürdü

‘CIA beni devirmeye çalıştı’

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Carabobo eyaletine bağlı Valencia kentindeki askeri üsse yönelik saldırı girişiminin arkasında Washington yönetiminin olduğunu iddia etti.

Maduro, pazar günleri devlet televizyonundan yayınlanan programında yaptığı açıklamada, eylem sırasında aralarında askerlerin de bulunduğu sekiz kişinin tutuklandığını, 2 isyancının öldürüldüğünü, diğerlerinin ise ele geçirdikleri silahlarla kaçtıklarını belirtti.

Maduro ‘paralı askerler’ olarak adlandırdığı saldırganların ‘Miami’ ve Kolombiya tarafından finanse edildiklerini söyledi. Maduro uzun süredir ABD ve Kolombiya’yı muhalefetle birlikte kendisine karşı darbe hazırlamakla suçluyordu.

Kabul etmişti

Maduro saldırıya, ordudan ihraç edildikten sonra izini kaybettiren Yüzbaşı Juan Caguaripano’nun liderlik ettiğini ve ABD’nin himayesinde olduğunu öne sürdüğü bu şahsın son zamanlarda Miami, Panama ve Kolombiya’ya gittiğini söyledi. Caguaripano eylem sırasında yayınladığı video mesajında, ‘cesur Venezuela halkıyla birlikte Maduro tiranlığına başkaldırdıklarını ve anayasal düzeni yeniden kurup, gençlerin katledilmesini önlemek için sivillerle el ele verdiklerini’ öne sürmüştü.

Haberin Devamı

Ana ihraç maddesi olan petrolün varil fiyatında yaşanan hızlı düşüşün ardından tarihinin en ağır ekonomik ve siyasi kriziyle karşılaşan Venezuela’daki protesto gösterilerinde Nisan ayından bu yana en az 120 kişi hayatını kaybetmişti.

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Direktörü Michael Pompeo geçtiğimiz haftalarda katıldığı bir toplantıda, Venezuela’daki Maduro iktidarına son vermeye çalıştıklarını resmi olarak ilan etmişti. Pompeo, Maduro’yu devirmek için Meksika ve Kolombiya yönetimleriyle de işbirliği yaptıklarını söylemişti.