Gazete Vatan Logo

Seçime kadar yetişmez

Kılıçdaroğlu, “Barış için 10 maddede değişiklik lazım ama yetişmez. CHP’yi kapatmak için hazırlık yapıyorlar, kitap bile yazıldı” dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN TÜRK canlı yayına katıldı. Tarafsız Bölge programında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları: Barıştan, özgürlükten ve kadın erkek eşitliği yönünden tavrımız nettir. Bu 10 maddede yasal değişiklik gerekiyor. Şarttır. 10 maddeden sadece birisi parlamentoya gelebilir mi, gelemez çünkü vakit yok. Tamamen toplumu aldatmaya yönelik bir düzenlemedir. Ortak mutabakat sonrası taraflar birbirini suçlamaya başladı. Barışın bu kadar istismar edilmesini doğru bulmuyoruz. Ortak açıklama ile bir oyun oynanıyor.

HDP-AKP işbirliği

Hükümet ve HDP birçok konuda işbirliği yapıyor. İç Güvenlik Paketi’nde ise işbirliği yok. Silah bırakmayı amaç edinme değil, çıkar amaçlı bir politika yürütülüyor seçim için.

Hiçbir partinin parlamento dışında kalmasını istemeyiz. Çağrı yapmıştık, gelin yüzde 10 seçim barajını kaldıralım. Bu konuda tereddütüm yok. HDP, samimi olsaydı 10 maddeden biri ‘yüzde 10 seçimini düşürün’ olurdu.

Dersim katliamı

Haberin Devamı

Geçmişimizle yüzleşmekten korkmuyoruz. Dersim konusunda çağrı yaptık arşivleri açın diye. Olay Dersim konusunda özür dileme olayı değildir. Özür dileyecek olan Başbakandır. Erdoğan, Dersim ile ilgili özür dilemedi, gerekirse dileriz dedi. Dersim sürgünlerinin ellerinden alınan toprağın verilmesi lazım. Dersim olaylarıyla ilgili bir arşiv var. O arşive ulaşmak istedim. Hükümet izin vermedi.

‘Türkiye cezaevine döner’

AKP’nin İç Güvenlik Paketi’ni geri çekip komisyona getirmesi lazım. Bu yasa geçerse Türkiye cezaevine döner. Bu yasaya herkes karşı çıkıyor. MHP, HDP, CHP. Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül de karşı çıkıyor.

Erdoğan, tarafsızlık konusunda ettiği yemine sadık kalmıyor. Ben nasıl tanıyayım Erdoğan’ı? Biz Abdullah Gül’ü de eleştirdik. Ama bu eleştireler hep siyasi eleştiriydi. Sayın Erdoğan’ın oturduğu koltuk Cumhurbaşkanlığı koltuğu değildir. Kusura bakmasın, tarafsızlığını korursa saygı duyarız.

Suikast iddiası

CHP hiç paralelle işbirliği yapmadı. Sümeyye Erdoğan’a ilişkin suikast iddiaları tezgah. Umut Oran neden böyle bir şey yapsın? Bunu yapanlar MİT’in içinde bir grup. Bunu yakında açıklayacağız.

Haberin Devamı

‘Kapatmaya çalışıyorlar’

CHP’nin kapatılmasıyla ilgili bir hazırlık yapıldığını ve bu konuda bir de kitap yazıldığını biliyoruz. Bunu açıklayacağız. MİT’e çağrıda bulunuyorum iktidar endeksli bir politika uygulamamalı.MİT içinde bir kanat CHP’ye tezgah kuruyor.

Seçimlerde hedefimiz yüzde 35. Yüzde 35 ile iktidar oluruz. Biz 35 alırsak AKP iktidar olamaz. ÖDP Genel Başkanı Alper Taş’a CHP’den milletvekilliği önerdim, kabul etmedi. Israrımı sürdüreceğim. Seçildikten sonra dönebilir.

‘KÜRTLER CHP’YE NEDEN KÜS?’ RAPORU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talebi üzerine Adıyamanlı olan Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tüy tarafından, ’Kürt seçmen CHP’ye neden Küs?’ başlıklı rapor hazırlandı. Bir ay önce Kılıçdaroğlu’na teslim edilen raporda, Doğu ve Güneydoğu’nun 12 Eylül öncesinde CHP’nin kalesi olduğu, belirtilerek şöyle denildi:

“Kürt vekillerinin Fransa’daki ’Kürt Konferansı’na katılmaları Kürtleri ve solu yol ayırımına getirdi. SHP, 7 milletvekilinin ihraç edilmesiyle kan kaybetmeye başladı. 1990’ların başında yeniden açılan CHP de, Kürtlerin ilgisini çekemedi.” Rapora göre Kürt seçmenin CHP’ye oy verilmemesinin nedenleri şöyle:

Haberin Devamı

- Bölge seçmeni, Türkiye’nin en önemli sorununun Kürt meselesi olduğuna inanıyor. CHP’nin bu konudaki tutumunu doğru bulmuyor.

- Kürt seçmene göre CHP’nin ulusalcı kanadı parti içinde çok baskın ve partinin hâlâ devletin resmi partisi olduğunu ifade etmesini kendilerinin dışlanması olarak algılıyor.

- SHP’den ihraç olayı ve Tansu Çiller dönemindeki iktidar ortaklığında faili meçhul cinayetler, köy yakmalar, gözaltında kayıplar vb. olaylarla ilgili CHP’den ciddi bir özeleştiri bekleniyor.

- Kürt seçmen, Uludere olayı ile ilgili CHP’nin ciddi bir muhalefet yapmadığı düşüncesinde.

- Seçmen, laiklik söylemiyle CHP’nin dindarlara ayrımcılık yapacağı ve iktidara geldiğinde devlet kurumlarını bu kesimlere kapatacağı düşüncesinde.

Haberin Devamı

- BDP’ye oy veren Kürt seçmen, CHP’nin dış politikasını doğru ve yeterli bulmuyor.

- Seçmen CHP’yi, ’Ankara partisi’ olarak algılıyor bölgede. Halkın içinde yeterince yer alınmadığına inanıyor.