Gazete Vatan Logo

'CHP'nin iktidara yürüyüş kurultayıdır'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultay açıklamasına ilişkin, "Bu kurultay, Türkiye'nin mevcut konjonktüründe CHP'nin iktidara yürüyüş kurultayıdır" dedi.

Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarının millete ve ülkeye hayırlı olması temennisinde bulundu.

Kampanya boyunca seçim sonuçlarına göre şekillenecek olası ekonomik, sosyal ve siyasi risklere işaret ettiğini, milleti aydınlatmaya ve uyarmaya gayret gösterdiğini belirten Öztrak, kredi derecelendirme kuruluşlarının seçim öncesi ve sonrasında aldıkları karar ve açıklamaların dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi.

Öztrak, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden elde edilen sonuçların seçmenin bir sistem değişikliğine onay vermediğini gösterdiğini ifade etti.

Anayasa' cumhurbaşkanı seçimi ve tarafsızlığına ilişkin maddelerini anımsatan Öztrak, YSK'nin 12. Cumhurbaşkanı'nın seçimine ilişkin kararının Resmi Gazete'de yayınlandığı an Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis üyeliğinin sona ereceğini, Başbakanlık makamının da boşalacağını savundu. Öztrak, "Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte Kenan Evren'in yazdığı bir yazı var. 'Bu seçimle birlikte Turgut Özal'ın Meclis üyeliğinin düştüğü, Başbakanlık makamının boşaldığı anlaşılmıştır' diyor. Şu anda yönetimde bulunanların da en az hep eleştirdikleri Kenan Evren kadar demokrat olmalarını beklemek hakkımızdır herhalde" diye konuştu.

Başbakan'ın dünkü konuşmalarına değinen Öztrak, şunları kaydetti: "Seçilen Cumhurbaşkanı'nın tüm gücüyle partisini dizayn etmeye çalışacağı anlaşıldı. Gençleştirme operasyonu gibi bir operasyonla ortaya çıktı. Bu operasyonun aslında AKP'yi tam bir Tayyip Erdoğan muhipleri derneği haline getirme operasyonu olduğu açık bir biçimde görüldü. Üç dönem gerekçesiyle en yakın arkadaşlarını giderek itibarsızlaştırmaya çalıştı ve bunları tasfiye edeceği anlaşıldı. Aslında dış politikada görmüştük. 'En yakın arkadaşım Esad' dediğine bunu yapmıştı. Kaddafi'ye bunu yapmıştı. Şimdi birlikte kuruculuğunu yaptığı partideki arkadaşları için de aynı şekilde müthiş bir vefasızlık örneği gösteriyor. Öyle görünüyor ki Tayyip Erdoğan için vefa İstanbul'da sadece bir semtin adı." Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Öztrak, Kemal Kılıçdaroğlu'nun dünkü açıklamalarının hatırlatılması üzerine Genel Başkan'ın kurultay yapılacağını açıkladığını söyledi.

Bunda şaşılacak bir şey olmadığının altını çizen Öztrak, şu andaki CHP yönetiminin demokrasinin gerekli kıldığı partinin içindeki denetim ve denge mekanizmalarını çalıştırmaktan hiçbir zaman kaçınmadığını vurguladı. Öztrak, şöyle devam etti: "Öbür taraf fitneden bahsediyor. 'Milletvekillerini birarada tutmayalım ki aralarına fitne girmesin' diye Meclis'i kapatıyor. Gençleştirme operasyonlarından söz ediyor. Biz normal bir süreç içerisinde kurultayımızı yapacağız. Büyük bir olgunluk içinde bunu yapmamız lazım. Bu kurultay Türkiye'nin mevcut konjonktüründe CHP'nin iktidara yürüyüş kurultayıdır. Bu kurultay CHP'nin Türkiye'yi daha iyi yönetme iddiasını ortaya koyan büyük bir kurultay olacaktır." "CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin çıkışını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Öztrak, "Arkadaşlarımızın çıkışlarını artık bu safhada değerlendirmenin sadece bir ağız kavgasına yol açacağını düşünüyorum. O nedenle bunların üzerinde dahi durmuyorum. Ama bu mücadele yapılırken 'sen onu yaptın, ben bunu yaptım' türü eleştirilerin içine girip partinin yıpratılmasını da hiçbir şekilde doğru bulmadığımı ifade edeyim" yanıtını verdi.

AK Parti'nin içinde "Erdoğan mı, Gül mü tartışması var. Bu tartışmanın sonucunda AKP'den bir parti çıkacağını bekliyor musunuz?" sorusu üzerine Öztrak, bir partinin iç işine girmeyi, ekonomiye olacak etkilerini değerlendirecek bir biçimde girmenin dışında doğru bulmadığını söyledi.

Öztrak, "Bugün yaptığım bile çok fazla o partinin iç işine girmek oldu. Ama dün akşam Cumhurbaşkanı seçilen kişi muhalefet partilerine demediğini bırakmadı. Bu normal mi? Memleketin başında öyle bir Cumhurbaşkanı var ki şu anda muhalefet partilerinin değişmesini, kurultaylarını dahi dizayn ediyor. CHP'nin kurultaya gitmesine çok sevinmiş, sana ne" dedi.

Haberin Devamı