Gazete Vatan Logo

‘Cezaevi Pir Sultan Abdal’ı örgüt yöneticisi saydı’

Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde incelemelerde bulunan TBMM Cezaevi Alt Komisyonu üyesi CHP’li Ağbaba’nın tespit ve izlenimleri çarpıcı.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde oluşturulan Cezaevi Alt Komisyonu Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde incelemelerde bulundu. AKP Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, cezaevlerinde hükümlü ve tutuklularla görüştü. İncelemeleri hakkında VATAN’a bilgi veren CHP’li Ağbaba, tutuklu Candaş Kat’a gelen bir mektuba iliştirilen çiçeğin, “kimyasal ya da biyolojik içerik barındırabilir” gerekçesiyle cezaevi idaresince koparıldığını anlattı. Candaş Kat’a memleketi olan Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Koyunlar Köyü’nün 9 fotoğrafının gönderildiğini ancak fotoğrafların “manzara resmi” olduğu gerekçesiyle verilmediğini de belirtti.

‘Cezaevinde hiç müzik yok’

Görüş yerinde hükümlülerin aileleriyle fotoğraf çektirmesinin yasak olduğuna değinen Ağbaba, kapalı görüş esnasında hükümlü Erkin Kocaman’ın “İşkence yapmak onursuzluktur” sözleri nedeniyle disiplin cezasına çarptırıldığını belirtti. Ağbaba, cezaevinde çıplak aramanın sürdüğünü renkli kalem, dijital saat, karton ve radyonun bazı frekansları ile mp3 çaların yasak olduğunu belirterek, “Cezaevinde hiç müzik yok. Eldiven yasak. Cezaevi idaresi mahkumların eldiven alabilmesi için doktor raporu istiyor” dedi.

Aşure yaptırmadılar

Ağbaba, MLKP hükümlüleri Selçuk Çelik, Mesut Çekin ve Orhan Eroğlu’nun koğuşunda kendilerine, aşure yapma izni verilmediğini anlattı. Ağbaba, boncuk kullanarak mahkumlar tarafından yapılan Pir Sultan Abdal resmine cezaevi yönetimince “örgüt lideri” denilerek el konduğunu belirtirken, mahkumların, “Pir Sultan, bizim inandığımız insandır, pirimizdir, Anadolu Aleviliğinin en önemli insanıdır” diyerek bu durumdan şikayetçi olduğunu belirtti.

CHP Malatya Milletvekili Ağbaba, cezaevinde bazı mahkumlara Kürtçe mektup geldiğini ancak cezaevinde Kürtçe tercüman bulunmadığı için bu mektupların mahkumlara iletilemediğini belirterek, “Kürtçe tercüman olmadığı için 1-2 ay sonra tercüman denk düşerse okutuyorlar” dedi.

Haberin Devamı