Gazete Vatan Logo

‘Cerrah evrakı imha etmemizi söyledi’

Dink cinayeti davasında eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, cinayette herhangi bir ihmalinin olmadığını ileri sürerek, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın, kendisinde Dink’in öldürüleceğine ilişkin istihbarat raporunu yok etmesini istediğini iddia etti

‘Cerrah evrakı imha etmemizi söyledi’

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, cinayetin Faili Ogün Samast ve tutuksuz sanık Erhan Tuncel hazır bulundu. Hrant Dink cinayetinde, “Tasarlayarak kasten öldürmek ve örgüt üyeliği” suçundan tutuklanan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek Dink ailesinin acısını paylaştığını belirterek, “İstihbarat şube kaynaklı eylem bilgisini ilgili makamlara iletmiş biri olarak Dink ailesinin acısını paylaşıyor, sorumluların bulunmasını onlar kadar istiyorum” dedi. Akyürek, “Hrant Dink’i öldürmek için örgüt kurmak suçlaması bana çok ağır geliyor. Dink’i İstanbul istihbarat şube müdürünü değiştirecekmişim. İstihbarat Daire Başkanı olmuş biriyim. İstihbarat şube başkanını değiştirmek için bir insanın öldürülmesini planladığım iddiasını, bu iddiayı ortaya atanların da inandığını zannetmiyorum” diye konuştu.

‘Operasyonel bir durum olmadığı’ kanaati...

Haberin Devamı

Akyürek, “O dönem Trabzon istihbarat şube müdürümüz olan Engin Dinç bulunduğumuz aşamada operasyonel bir durumun olmadığı kanaatini belirtmiştir. Trabzon il emniyet müdürlüğünden ayrılmadan önce F3-F4 raporlarının üst yazılarını imzaladım. Operasyon yaptırmadığım doğru değildir. Erhan Tuncel’in yardımcı İstihbarat elemanlığına alınışında ya da çıkartılışında asla ve asla kanunlara uygun olmayan bir davranışım olmamıştır” diye konuştu.

‘Evrakın hepimizi yakacağını söyledi’

Eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, “Celalettin Cerrah ile yaptığımız konuşmayı da hatırlıyorum, bana ‘Ramazan, Trabzon İstihbarat Şube’nin gönderdiği bir evrak varmış. 17 Şubat 2006 tarihli bir evrak. Onu imha ediyorsun kardeşim’ dedi. İmha etmeyeceğimi söyledim. O da bana bu evrakı imha etmemiz gerektiğini yoksa bu evrakın hepimizi yakacağını söyledi. Ben de Erhan Tuncel’in ifadesine müdahil olmayacağımı, kim suç işlemişse cezasının çekmesini, 11 ay önce ihbar edilmiş bir cinayette tedbir alınmadığını ifade ettim. Cerrah sinirlendi” diye konuştu. Dönemin İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu’nun olayın çözümüne ilişkin yeniden Celalettin Cerrah ile görüşmesini emrettiğini belirten Akyürek, yeniden İstanbul’a giderek Cerrah ile görüştüğünü anlattı. Akyürek, “Ortam oldukça soğuktu. Bakanın emri ile mecburen geldiğimi, imha etmemi istediği evrakı imha etmeyeceğimi söyledim” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘Emniyet Dink’i koruma altına almadı’

Ogün Samast’ın hem ismini hem de Yasin Hayal ile bağlantısını ve Erhan Tuncel ile ilişkisini eylemden sonra yapılan toplantı sırasında öğrendiğini belirten Akyürek, “Biz de sadece Yasin Hayal bilgisi vardı. O da İstanbul Emniyet Müdürlüğü arşivlerinde 11 aydır var olan bilgiydi” dedi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Hrant Dink’e yönelik çok sayıda tehdit bilgisine sahip olduğu bilgisini veren Akyürek, “Hrant Dink’e yönelik eylem bilgisi de İstanbul’a iletilmiştir. Buna rağmen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Hrant Dink’i koruma altına almamıştır” dedi.