Gazete Vatan Logo

'Cep'te yeni dönem

İlk yılda 9 milyon abone operatörünü değiştirecek cep’te fiyatlar hızla düşecek

Cep telefonu aboneleri için yarın yepyeni bir dönem başlıyor. Hayata geçecek numara taşınabilirliği, mobil iletişim sektörünü gerçek rekabet ortamına taşıyacak. Aboneler, 9 Kasım’dan itibaren kaliteli hizmeti uygun fiyata alabilecekleri operatörü, numaralarını başındaki 05XX de dahil olmak üzere değiştirmeden seçme özgürlüğüne kavuşacaklar

Yarın, cep telefonu aboneleri için yeni bir dönem başlıyor. Numara taşımanın başlamasıyla mobil telefon aboneleri başındaki 05xx’li numara ile birlikte istediği firmaya geçebilecek. Yeni dönemde abone kazanımı için operatörler arası rekabet hızlanacak, tarife ve servislerde çeşitlilik artacak, yüksek hizmet kalitesi daha rekabetçi fiyatlar ile sunulmaya başlanacak. Pazarda operatörler arası akışkanlığın artmasının sonucunda, numara taşınabilirliği sonrası ilk yıl içinde 6 ila 9 milyon abonenin operatör değiştirmesi bekleniyor.

Pazarda % 15’lik hareket

Yapılan araştırmalara göre numara taşıma sonrasında ilk yıl içinde pazarda yüzde 10-15’lik bir hareket bekleniyor. Bu süreçte, aboneler daha kaliteli hizmeti uygun fiyata alabilecekleri operatöre numaralarını taşıyacaklarından, rekabet gücü yüksek operatörlerin abone sayısında artış bekleniyor. Numara taşıma ile ilgili çalışmalarını yoğunlaştıran şirketlerden biri olan Avea, sürecin başladığı ilk yıl içinde 2 milyon abone kazanmayı hedefliyor.

Ücret alınmayacak

Dünyadaki örneklere bakıldığında, Numara Taşınabilirliği’nin başarısında taşıma süresi ve başvuru ücretinin en önemli etkenler arasında bulunduğu görülüyor. Bu noktada Telekomünikasyon Kurumu (TK), numara taşıma bedelinin ne olacağı yönündeki tartışmalara son noktayı koydu. Kurum, numarasını taşıyan aboneden en fazla 2 YTL ücret alınabileceğini karara bağladı. Ancak, cep telefonu operatörleri Turkcell, Avea ve Vodafone, aboneden taşıma ücreti almayacaklarını açıkladığı için, vatandaşlar taşıma işlemi karşılığında bir bedel ödemeyecek.

Turkcell ‘2 gün bedava’ kampanyası başlattı

Turkcell faturalı bireysel hat sahibi müşteriler “BEDAVA” yazıp 8040’a gönderdiklerinde, 28 Aralık’a kadar haftanın 2 günü tüm Turkcell’lilerle bedava konuşacak. Bugün başlayan kampanyaya katılmak için kısa mesaj göndermek yeterli olurken, kampanya için herhangi bir ek ücret ödenmeyecek. Kampanya kayıt olan ilk 1 milyon Turkcell abonesi için geçerli olacak.


Sanatçılarla numara taşımayı tanıtacaklar


BAĞDAT Caddesi, numara taşınabilirliğinin hayata geçeceği yarın GSM operatörlerinin rekabetine sahne olacak. Avea Şaşkınbakkal’da Hande Yener, Teoman, Demet Akalın, Peker Açıkalın ve Yavuz Seçkin’in katılacağı çeşitli şovlar ve etkinlikler düzenleyecek. Turkcell de aynı gün Suadiye’de Ferhat Göçer, Gülşen, Bengü, Zeynep Casalini, Sarp Apak, Murat Boz gibi ünlü isimlerin katılacağı bir etkinlik yapacak.

Avea’dan Blackberry alana 3 ay bedava internet

AVEA, Blackberry Bold 9000 satın alanlara, ilk üç ay sınırsız ücretsiz internet hizmeti sunacak. Avea’dan yapılan açıklamada, “Avea, 3G uyumlu ve dahili GPS’e sahip Blackberry Bold 9000i müşterilerinin kullanımına sunuyor” denildi.

Avea aboneleri, cihazı 12 aylık kullanım taahhüdü ile aldıklarında ilk 3 ay için internet ücreti ödemeyecekler.

YARIN

Numara taşıma hakim operatörün payını nasıl etkiliyor?

Kurumsal aboneler nasıl taşınacak?

Haberin Devamı