Gazete Vatan Logo

‘CEO Club’ gibi kabine heyecanı

Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı kabinede; patron, CEO ve girişimci isimlerin olması iş dünyasını memnun etti. İş insanları, ‘Yakından tanıdığımız icracı isimlerle daha hızlı karar alınacak, bürokrasi azalacak’ yorumunda bulundu.

‘CEO Club’ gibi  kabine heyecanı

İcracı isimlerle hızlı karar alınır

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kabinede iş dünyasından isimlerin yer almasının önemli olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Yeni kabinenin bu yeni döneme uygun şekilde icracı isimlerden oluşmuş olduğunu memnuniyetle öğrendik. İş dünyamızdan kişilerin kabinede yer almasını çok önemli görüyoruz. Sayın Ruhsar Pekcan, iş dünyasının içinde yetişmiş, üst düzey yöneticilik yapmış, ekonomiyi yakından bilen, çok kıymetli bir iş kadınıdır. İş dünyamızın temsiliyeti, karar alma süreçlerini hızlandıracak ve yapısal reformların hayata geçirilmesini sağlayacak.”
Önceliğimiz kur faiz ve büyüme
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yeni kabineden üç kritik beklentilerinin olduğunu belirterek, “Kurlarda oynaklığın bitmesi, işletme faizlerinin makul seviyelere inmesi ve kaliteli büyüme” dedi. Avdagiç, yeni kabinede İTO camiasında görev yapmış isimlere dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Ticaret Bakanlığı’na uzun yıllardır tanıdığımız, camiamızdan bir ismin Ruhsar Pekcan’ın gelmesi, iş dünyamız için güven demek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da İTO camiasının yakından bildiği bir isim. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy da iş dünyasının ve turizmin önde gelen simaları arasında yer alıyor.”
Merkez Bankası’nın bağımsızlığı önemli
Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, “Dünyada ve Türkiye’de demokrasi, ekonomi, teknolojiyle ilgili çok önemli sınavlardan geçilen bir dönem yaşanıyor. Bugün dünyada güçlü bir ülke olmak, güçlü bir ekonomi olmakla mümkündür. Güçlü bir Türkiye ekonomisi için hukuk devleti ilkeleri, başta Merkez Bankası olmak üzere denetleyici kurulların bağımsızlığı, AB’ye uyum sürecinin hızlanması, çağdaş bir eğitim sistemi, teknoloji temelli ve sürdürülebilir kalkınma politikaları son derece önemli. Ülkemizi ileriye taşıyacak tüm alanlarda yeni yönetime başarılar diliyoruz” dedi.
Kaybedecek zaman yok
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesine ilişkin olarak şunları söyledi: “Bakanlar Kurulumuzun, yeni dönemin ruhuna uygun olarak icracı ve iş dünyamızı yakından bilen isimlerden oluşturulması memnuniyet verici. Ülke olarak artık kaybedecek vaktimizin olmadığını, ekonomiye, üretime ve bunlar için güçlü adımlar atma zamanı geldi. Yeni hükümetimizin iş dünyası olarak büyük ihtiyaç duyduğumuz bazı yapısal konularda karar alma süreçlerini hızlandıracağını düşünüyorum.”
16 yıllık ivmeyi yukarı taşıyacak
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yeni yönetim sistemin hayata geçmesiyle birlikte Türkiye’nin önündeki parlak geleceğe yönelik engellerin ortadan kalktığını vurguladı. Kaan, şunları kaydetti: “Bürokrasiyi azaltarak karar alma ve kalkınma hızının artmasını sağlayacak olan yeni yönetim sistemi, Güçlü Türkiye’ye giden yolda önümüzdeki tüm engellerin kaldırılmasını ifade ediyor. İş dünyası olarak, ekonominin emanet edildiği değerli ekibin, Türkiye’nin son 16 yılda kazanmış olduğu ivmeyi daha yukarı taşıyarak üretim, ihracat, yatırım ve büyüme rakamlarını, ülkemizin gelecek hedefleri doğrultusunda yükselteceğine inanıyoruz.”
2023 hedefine tam destek
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ilk kez görev yapacak yeni kabineyi kutladı. Erdem, “İş dünyası olarak, ülkemizi her alanda daha ileriye götürecek ve 2023 hedeflerine ulaştıracak olan ekonomik ve yasal tüm makro reformların hayata geçirilmesinde kamuya bir çözüm ortağı olarak destek vermeye devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın liderliğindeki yeni yönetimin, Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınması yolundaki tüm atılımları, hızla karar alarak gerçekleştireceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Talepleri daha iyi anlayacaklar
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Göreve gelen bakanlarımızın, hem hizmet hem de koordinasyon konusunda son derece başarılı olacaklarına yürekten inanıyoruz. Yine özel sektör kökenli bakanlarımız, firmalarımızı çok daha iyi anlayacak, taleplerimizi çok daha isabetli bir şekilde değerlendirecek. Nice ekonomik ve ticari başarılar bizi bekliyor” değerlendirmesini yaptı.
Reformlara odaklanalım
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Eminim ki, Cumhuriyetimizin kuruluşundaki güçlü Türkiye iradesi, bu sistemle daha da perçinlenecektir. Bu değişim, en çok da gücünü artırarak yoluna devam eden Türkiye için bir dönüm noktasıdır. Bürokratik engellerin ortadan kalkacağı, Cumhurbaşkanımızın liderliği ve işinin ehli isimlerden oluşan kabinemizin hayata geçireceği hızlı karar alma mekanizmasıyla, Türkiye hedeflerine daha çabuk ulaşacak. Süratle reformlara ve özellikle ekonomiye odaklanmamız gerekiyor. Bizler de iş dünyası olarak Türkiye’nin ekonomik gücünü tüm dünyada başarıyla temsil etmeye devam edeceğiz.”
Turizmde engeller aşılır
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, yeni kabineden umutlu olduklarını vurgulayarak, “Turizmci, içimizden birinin bakan olması, bizim için son derece sevindirici ve umut verici bir gelişme. Turizm sektörü olarak büyük hedeflerimiz var ve bu hedeflere giderken bürokratik bir engel yaşamayacağımız, konuyu mesleğinden dolayı çok iyi bilen bir arkadaşımızın bu göreve getirilmesi bize umut veriyor” ifadelerini kullandı.
Piyasa ekonomisiyle daha uyumlu olacağız
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilen Berat Albayrak, eski Maliye Bakanı Naci Ağbal ile eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten görevi devraldı. İlk tören, Maliye Bakanlığı toplantı salonunda yapıldı. Tören, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, milletvekilleri, üst düzey bürokratlar ve bakanlık çalışanlarının katılımıyla gerçekleşti.
Albayrak, “Çok güzel bir söz vardır, ‘Değişmeyen tek şey değişimdir’ diye. Bu değişim dinamizmini kaybetmeden gelişimle harmanlayarak çok önemli başarılar elde ettik. Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylememiz lazım. Önceki bakanlarımız çıtayı yüksek noktaya taşıdı, bizler de bu çıtayı daha da yukarıya taşımakla mükellefiz, sorumluyuz. AK Parti iktidarlarının başarısının arkasında en temel unsurlardan bir tanesi olan bütçe ve mali disiplindeki duruşun bundan sonra da aynı şekilde değil, daha da iyi şekilde devam etmesi için çok dinamik, aktif ve enerjik şekilde devam etmesi için gece gündüz demeden hep birlikte sizlerle çalışacağız” dedi.
Yeni bir Türkiye hikayesi yazılacak
Hazine’yi Şimşek’ten devralan Albayrak, burada yaptığı konuşmada da enflasyonu tekrar tek hanelere indirmek için çok yoğun mesai harcayacaklarını ve piyasa ekonomisiyle uyumlu olacaklarının altını çizdi.
Albayrak, şunları kaydetti: “Yapısal değişim konusunda adımları çok daha hızlı atacağız. Bağımsız kurumların küresel politikalarla uyumlu şekilde eskiden daha başarılı performans göstereceğine şahit olacağımız bir döneme gireceğiz. Para politikasında da güçlü ve diri bir döneme girilecek. Piyasa ekonomisiyle daha uyumlu ve güçlü olacağız. Enflasyonu tekrar tek hanelere indirmek için çok yoğun mesai harcayacağız. Küresel sistemle daha entegre olacağız. Yeni bir Türkiye hikayesi yazacağız.”

Haberin Devamı