Gazete Vatan Logo

"CENTCOM'un Musul brifingi bir hataydı"

ABD Savunma Bakanı Carter, ismini açıklamayan bir CENTCOM yetkilisinin Musul operasyonunun planlamasına dair detayları basınla paylaşmasının hata olduğunu, yetkilinin verdiği bilgilerin de doğru olmadığını söyledi

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Amerikan ordusundan bir yetkilinin Musul'un geri alınmasına yönelik Irak operasyonunun planlamasına dair medyaya brifing vermesinin hata olduğunu, brifingdeki bilgilerin de doğru olmadığını söyledi.

Carter, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde katıldığı oturumda bir senatörün söz konusu brifingle ilgili sorusu üzerine, "(Brifingde verilen bilgiler) Bu kesinlikle doğru bilgi değildi, doğru bile olsaydı, basına söylenmemesi gerekirdi. Dolayısıyla iki açıdan da yanlış" dedi.

Bakanlık olarak şeffaf olmalarının önem taşıdığını ancak askeri sırların ve savaş planlarının paylaşılmasının hata olduğunu vurgulayan Carter, "Dolayısıyla şeffaflık önemli ama güvenlik meseleleri söz konusu olduğunda bunun sınırları olmalı ve bu vakada bu sınırlara saygı gösterilmediği açık" diye konuştu.

Haberin Devamı

Aynı oturumda söz alan ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey de Musul brifingini Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) Komutanı Lloyd Austin ile görüştüğünü, Austin'in konuyla ilgili bir iç soruşturma yürüttüğünü bildirdi.

Dempsey, General Austin'in "uygun adımı atacağından" emin olduğunu ifade etti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da, CENTCOM'dan ismini vermek istemeyen bir yetkili, iki hafta önce CENTCOM'un Florida eyaletine bağlı Tampa kentindeki merkezinden telekonferans yoluyla gazetecilere verdiği brifingde, Irak'ta, terör örgütü IŞİD'in elinden Musul'un geri alınmasına yönelik operasyonun en erken nisan veya mayıs ayında düzenlenebileceğini söylemişti.

Yetkili, harekatta en az 20 bin Iraklı ve Kürt birliklerden oluşan askeri güce ihtiyaç duyulacağını da belirtmişti.