Gazete Vatan Logo

‘Cemaatten şikayetçiyim’ demişti FETÖ sanığı oldu

ÖSYM başkanlığı yaptığı dönemde skandallara imza atan Ali Demir hakkında FETÖ suçlamasıyla dava açıldı. Demir, KPSS’deki usulsüzlük davasında “Cemaatten şikayetçiyim” demişti

‘Cemaatten şikayetçiyim’ demişti FETÖ sanığı oldu

Kayseri’de Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı FETÖ/PDY iddianamesinde eski ÖSYM Başkanı Ali Demir de suçlandı. 2010 yılındaki KPSS’nin eğitim bilimleri bölümündeki tüm soruları 350 aday doğru yanıtlamıştı. Sınava birlikte giren bazı evli çiftlerin de tam puan aldığının ortaya çıkması kuşkuları artırdı. Isparta’da çobanlık yapan öğretmen Baki Saçı sınav öncesinde arkadaşı Berat Koşucu tarafından kendisine “Sana bir hediyem var” diye mail atıldığını söyleyerek, soruların çalınması ile cemaatin ilişkisi olabileceğini açıkladı. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan istifa etti. Yerine ise Demir getirildi. Yeniden yapılan sınavda birinciler adeta dökülü.

Kitapçıkları imha etti

2010 KPSS’yle ilgili soruşturmanın şüphelilerinden biri de eski ÖSYM Başkanı Ali Demir’di. Gözaltına alınan Demir’in yurtdışına çıkışı yasaklandı. Demir 2010 KPSS soru kitapçıkları dahil, diğer sınavlarla ilgili evrakları imha etmekle suçlanıyordu. Demir “Soruşturmayı sürdüren savcının bu kitapçıları adli emanete alması gerekirdi” savunması yapmıştı. Demir ifadesinde şunları söylemişti: “Bu soruları sınavdan önce çalıp haksız menfaat elde eden, örgütüyle paylaşan kim ise onlardan bende şikâyetçiyim. Eğer bunu yapan Cemaat ise yine şikâyetçiyim.”

Haberin Devamı

7500 kişiye yurt dışı yasağı

2010 yılı KPSS’deki usulsüzlük soruşturması kapsamında 7 bin 500 kişiye yurt dışı çıkış yasağı getirildi. Alınan bilgiye göre, OHAL kapsamında çıkarılan ilk Kanun Hükmündeki Kararnamenin 5. maddesi gereğince 2010 yılı KPSS’deki usulsüzlük soruşturması gerekçe gösterilerek 7 bin 500 kişiye yurt dışı yasağı getirildi. Yurt dışı yasağı getirilenler arasında hakim, savcı, avukat ve bazı kurumların genel müdür, genel müdür yardımcısı ve daire başkanlarının olduğu öğrenildi.

Skandalları bitmedi

Ali Demir döneminde yaşanan diğer skandallar şöyleydi:

- Şifre skandalı: 27 Mart 2011’de 1 milyon 700 bin adayın girdiği 2011-YGS’de şifre skandalı patlak verdi. Demir önce reddetti sonra “Şifre var, kopya yok” dedi. Savcılık olayı kapattı.

- Hatalı test: 27 Mart 2011’de YGS’ye katılan 150 mahkûm adayın kitapçığında test hatalı basıldı.

Haberin Devamı

- Cevap anahtarı kayboldu: Diyarbakır’da YGS’ye giren 4 öğrencinin cevap anahtarı kayboldu. 4 öğrenci için 7 Haziran 2011’de ‘özel YGS’ yapıldı.

- Eksik kitapçık: 24 Nisan 2011’de ALES’e giren 500 adaya eksik kitapçık verildi.

Aynı sorular soruldu: 29 Mayıs 2011’de yurtdışı yükseköğretim diplomaları denkliği için seviye tespit sınavında tıp doktorluğu ikinci aşama kitapçığındaki 100 sorudan 75’i önceki yılın sorularıyla aynı çıktı. Sınav iptal oldu.

Boydaklara dava açıldı

Kayseri’deki FETÖ/PDY soruşturmasında, eski ÖSYM Başkanı Ali Demir’in yanı sıra, iş adamları Hacı, Memduh ve Şükrü Boydak, Hamdi Kınaş ve Halit Gazezoğlu, eski ÖSYM Başkanı Ali Demir ile FETÖ’nün “il imamı” Sıtkı Baş’ın da bulunduğu 68 kişi hakkında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini düşürmeye teşebbüs” suçlamasıyla dava açıldı. Askeri liselere giriş sınavlarında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla başlatılan ve FETÖ üyelerine yönelik genişletilen operasyonlarda bazı iş adamları gözaltına alınmış, hakkında yakalama kararı bulunan bazı zanlıların yurt dışına kaçtıkları belirlenmiş, Ali Demir’in de ifadesi alınmıştı.

Haberin Devamı