Gazete Vatan Logo

‘Cecile’i vurmak katliamdır’

Afrika'nın en ünlü aslanı Cecile'in Amerikalı bir diş hekimi tarafından öldürülmesi çok tartışıldı. avlak.com'un kurucusu Nazife Yıldız bunun bir katliam olduğunu söylüyor.

‘Cecile’i vurmak katliamdır’

'Kaçmayan hayvana asla ateş edilmez'

Afrika'nın en ünlü aslanı Cecil, Amerikalı bir dişçi tarafından öldürülünce büyük tepki çekti. Türkiye’den en büyük tepkiyi ise Avlak.com sitesinin kurucusu Nazife Yıldız ‘Bu katliam’ diyerek veriyor.

Avcılığa nasıl başladınız?

Çiftçi bir ailenin en küçük çocuğuydum. 9 yaşımdan 18 yaşıma kadar dağlarda çobanlık yaptım. Haliyle doğa ile içiçe oluyorsunuz. 12 yaşıma bastığımda dayım da emekli olmuştu. O çok iyi bir avcıydı. Onunla mandramızın dışında yıldızların altında otururken odun ateşinde çay demlerdim ve çayımızı yudumlarken ona av anılarını anlattırırdım. Dayımın yanında avda çıraklık dönemim 12 yaşımdan 18 yaşıma kadar sürdü. Liseyi bitirdikten sonra üniversite ve iş hayatı derken av ruhsatımı aldım. Yaşım 45, dayımın yanında çıraklık döneminden bu yana 33 yıldır ava merakım devam ediyor. Sırası ile 36 calibre tek kırma, 28 calibre süperpoze,20 calibre süperpoze ve yine 20 calibre y.otomatik ve 12 calibre y.otomatik av tüfeği toplam 5 adet ruhsatlı avtüfeklerim var. Son 3 yıldırda yasal dönemlerde balık avcılığıda yapıyorum.

Haberin Devamı

Cecile öldürüldü malum. Ne hissettiniz?

Biliyorsunuz Afrika avları devamlı yapılıyor. Özellikle yurt dışından giden paralı avcılar için safariler düzenleniyor. Ancak koruma altına alınmış olan hayvanların vurulması veya avlanılması bizim ülkemizde olduğu gibi ağır para cezalarına tabiidir. 13 yaşında bir aslan Cecile ve o Afrika ülkesinin sembolü olan bu hayvanı vurmak meziyet değildir. Sadece o hayvana değil o hayvanı sembol haline getirmiş olan insanlara da kötülüktür.

Bir de sanırım önce okla sonra tüfekle öldürmüş...

Önemli olan o sembol haline gelmiş sevilen ve koruma altına alınmış olan ve insanlarla nerdeyse içli dşlı olmuş insanlardan kaçmayan bu yaşlı hayvanı vurmak avcılık değildir ki. Çünkü avcılıkta esas olan, kaçan, uçan yaban hayvanını avlamaktır ehlileşmiş olan bu hayvanı vurmak kesinlekle avcılık değil, katliamdır.

Cecil’in dünyada yankı uyandırmasının sebebi ne?

"Cecil müthiş bir aslandı," diyor Oxford Üniversitesi Vahşidoğa Koruma ve Araştırma Birimi'nde (WildCRU) bir saha araştırmacısı ve Cecil’i muhtemelen en iyi tanıyan kişi olan Brent Stapelkamp. "Bir aslanın insanlara sunabileceği her şeye sahipti"diyor. "Büyük, güçlü ve aynı zamanda asildi."

Haberin Devamı

Hayvanseverler üzgün

Cecil'in ardından bir turist Faceboota, "Kalp kırıcı bir durum. Cecil çok güzel, görkemli gerçek bir kraldı. Onu çok özleyeceğiz" yazdı.

ÜLKEMİZDE NESLİ TÜKENMEYE YÜZ TUTAN HAYVANLAR

Vaşak

Çok yırtıcı olan vaşakların Çanakkale, Kastamonu, Artvin, Siirt, Hakkari, Bitlis, Bingöl, Izmir, Muğla, Antalya ve Bolu’da halen görülüyorlar. Yasayla korunmalarına rağmen postları için kaçak olarak avlanırlar.

Kızıl akbaba

Ülkemizde sayıları en hızlı azalan türlerden biridir. Akdeniz havzasındakı pek çok ülkede soyu tükenmiştir; ülkemiz son sığınaklarından birisidir. Yüksek dağlar, bozkırlar ve makilerde görülürler.

Hazar kaplanı

Son olarak Şubat 1970’te Hakkari’de (Uludere) Sehit Sen isimli bir köylü tarafından 122 cm. gövde uzunluğunda bir erkek birey vurulmuştur. O günden sonra da bir daha görülmemiştir.

Haberin Devamı

Leopar

100 yıl öncesine kadar ülkemizin neredeyse her bölgesinde bulunan leoparlar artık o kadar şanslı değil. Son olarak 1974’te Ankara Bağözü köyü yakınlarında bir tane görülmüş ve köylülerce vurularak öldürülmüştür.

Sırtlan

Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’nun seyrek ağaçlı bölümlerinde yaşarlar. İnsanlardan korkmazlar; ancak saldırmazlar da. Ekonomik değerleri olmamakla birlikte olumsuz imajları nedeniyle görüldükleri yerde vurulurlar.