Gazete Vatan Logo

‘Cazibe’lerini kullanıp yatırımcıyı kapacaklar

Cazibe Merkezleri Programı’yla Doğu’da 23 ile yatırım yapanlara bedava arsa verilecek. Fabrikayı devlet yapacak. Yatırım kredisi faizsiz, enerji % 50 indirimli olacak.

‘Cazibe’lerini kullanıp yatırımcıyı kapacaklar

Ankara’nın doğusundaki az gelişmiş 23 ili yatırımla kalkındırmayı hedefleyen Cazibe Merkezleri Programı Başbakan Binali Yıldırım tarafından resmen başlatıldı. Programla yatırımını Doğu ve Güneydoğu’ya kaydıracaklara bedava arsa, sıfır faizli yatırım kredisi, yüzde 50 indirimli işletme kredisi gibi özel destekler verilecek. Elektrik faturasının yarısını da devlet üstlenecek.

İstismar bitecek

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde düzenlediği Cazibe Merkezleri Programı Başlangıç Lansmanı’nda yaptığı konuşmada, son derece gerçekçi uygulamalarla, Türkiye’nin imkan ve kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak ülkeyi mamur kılmaya, vatandaşı mutlu etmeye çalıştıklarını dile getirdi. Yıldırım, Türkiye’nin doğu ve güneydoğu bölgelerini yatırımcılara daha cazip hale getirmek için başlattıkları yeni destek ve teşvik programının amacını şöyle anlattı:

“Özelikle terörün yoğun bir şekilde milletimizin canını sıktığı, rahatsız ettiği bölgeleri bir yandan terörden temizlenmiş güvenli hale getirirken bir yandan da geciken yatırımları başlatmak ve böylece doğudan batıya göçü azaltmak birinci hedef. İkinci hedef bölgedeki kalkınmayla ilgili açığı ortadan kaldırmak. Aslında belirlediğimiz bu 23 ile yapılacak yatırım bir anlamda Türkiye’nin tamamına yapılan yatırım anlamına geliyor. Buralara yatırım yaparsak o zaman doğudan batıya göç azalacak, bölgesel kalkınma sayesinde doğu batı arasındaki refah farkı da tamamen giderilecek, terörün ana istismar konularından biri olan bir alan da ortadan kaldırılmış olacak.”

Haberin Devamı

Kimse duymadım demesin

Teşvik ve desteklerin koordinasyonunu Kalkınma Bakanlığı’nın sağlayacağını vurgulayan Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ile Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Sağlık Bakanı’nın bölgeyle doğrudan ilgili bulunduğunu söyledi.

Bölgeleri onlara zimmetlediklerini kaydeden Başbakan, “Arkadaşlar uygulayacak, bir aksaklık varsa onu da gidermek benim boynumun borcudur. Burada milletimizin huzurunda söz veriyoruz” dedi. Programa milletvekillerin, rektörlerin, sanayi ve ticaret odalarının, valilerin, belediye başkanlarının katıldığını aktaran Yıldırım, “Bu programla ilgili doğrudan dolaylı herkes var. Sonra biz duymadık, bilmiyoruz falan mazeret istemiyorum. Programı sağır sultan duydu, siz ‘duymadım’ derseniz, üzülürüm, herkes duydu, herkes takip edecek. Nerede iş aksıyorsa, nerede sorun varsa bize ileteceksiniz. Zaman kaybetmeye tahammülümüz yok, bu işin mutlaka bir an önce başlaması lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

112 bin kişiye iş verilecek

4 Eylül 2016’da programı Diyarbakır’da ilan ettiklerini anımsatan Yıldırım, şunları kaydetti: “Yatırımcıların programa ilişkin düzeylerini anlamak için ön talep toplama süreci 28 Kasım-11 Ocak tarihleri arasında gerçekleşti. Ön taleplere bakınca durum gayet güzel. 23 il için müracaat sayısı bin 200. Toplam yatırım tutarı 19 milyar 600 milyon. Öngörülen istihdam 112 bin 400. Şu ana kadar ön talep toplamada teklifler bu düzeyde. Bunların dökümüne gelirsek, üretim ve imalatla ilgili olanları yaklaşık 13 milyar. Diğer kısmı da hizmet sektörüyle ilgili talepler. Görüldüğü gibi gayet yoğun, güzel bir ilgi var. Dolayısıyla bugün itibarıyla resmen -daha fazla toplantı yok- program başlıyor. Toplantının amacı artık uygulamanın başladığını ilan etmektir. Hayırlı, uğurlu olsun.”

Haberin Devamı

% 30 özkaynakla herkes elini taşın altına koyacak

Başbakan’ın verdiği bilgiye göre, yatırım için sıfır faizli yatırım kredisi, faizi yüzde 50 indirimli işletme kredisi sağlanacak. Üretim tesislerini büyütmek, yenilemek isteyene ayrıca destek verilecek. Yatırımcının danışmanlık hizmetini devlet karşılayacak. Yatırım için organize sanayi bölgesi içinde ya da dışında yer verilecek. 100 milyon lira ve üzerindeki yatırımlar OSB dışında da özel destekten yararlanacak. Fabrika ve bina yapımına destek sağlanacak. İnşaatın 10 milyon liraya kadar olan bedelini devlet karşılayacak. Yıldırım, 23 ilde yatırım desteği için aranan şartları da açıkladı. Buna göre, üretim yapılacaksa yatırım tutarı asgari 2 milyon lira olacak ve en az 30 kişiye iş sağlamayı garanti edecek. Eğer hizmet sektöründe çağrı merkezi açılacaksa en az 200 kişiye iş sağlamayı taahhüt edecek ve bu 200 kişiyle hizmet sözleşmesi yaptığını ibraz edecek. Veri merkezi kuranlar 5 bin metrekarelik beyaz alan taahhüt edecek. Yıldırım desteklerde öz kaynağın yüzde 30, kredinin yüzde 70 olacağını vurgularken, “Cebinden 30 lirayı sen koyacaksın, devlet de 70 lirasını verecek. Hepsini vermiyoruz. Herkes elini taşın altına koyacak. Başkası verirse haydan gelen huya gider, o iş bir işe yaramaz. Biraz cebinden de para koyacaksın” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan ayaküstü faturayı düşürdü

Çağrı ve veri merkezleri desteklerini de açıklayan Başbakan Yıldırım, bu merkezlere öncelikle müsait kamu binalarını tahsis edeceklerini, ayrıca iletişim altyapısının devlet tarafından yapılacağını söyledi.

Yıldırım, “Kuruluş aşamasında personelin eğitilmesi için kişi başına 2 bin 500 lira destek vereceğiz. Veri merkezlerinde de kullanılan elektriğin yüzde 30’unu devlet karşılayacak” değerlendirmesinde bulundu. Veri merkezlerindeki en büyük giderin enerji maliyeti olduğuna dikkati çeken Başbakan Yıldırım, elektrik desteğinin biraz daha artırılması gerektiğini vurgulayarak, değişikliğe gitti. Başbakan Binali Yıldırım, bu miktarın bir dahaki sefere “50-50” olmasını istedi.

Yerli makine kullanana ekstra teşvik

Arsa tahsisi ve bina yapımının ardından yatırımcının makine alması gerektiğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, bunun da sermayesini karşıladıklarını kaydetti. Ekipmanın yerli kaynaklardan temini halinde kredi şartlarının değiştiğine işaret eden Yıldırım, şunları söyledi: “Dışarıdan makine, ekipman ithal ederseniz, yatırım için kredi 2 yıl ödemesiz toplam 6 yıl olacak, sıfır faizli olacak. Eğer yerli makine, teçhizat alırsanız burada ödemesiz dönemi 3 yıla, toplam süreyi de 10 yıla çıkarıyoruz, yerli üretimi teşvik ediyoruz. Böylece yerli sanayiye pozitif ayrımcılık yapılacak.”