Gazete Vatan Logo

'Camiye hayır' saldırısı!

Atina'daki en eski Osmanlı eserlerinden Fethiye Camii'nin restorasyonuna karşı çıkan bir grup, ihalenin yapıldığı binaya saldırdı

Yunanistan'ın başkenti Saldırgan kıskıvrak yakalanırken, olayda yaralanan olmadı.

İhaleye teklif veren şirket temsilcileri ile Cihan Haber Ajansı muhabirlerini 'Bizans ve Bizans Dönemi Sonrası Eserleri Koruma Müdürlüğü' binasına girişleri sırasında taciz eden aşırı sağcı ve ırkçılardan oluşan 15 kişilik grup, uzun süre Türkiye karşıtı çirkin sloganlar attı. Saldırı öncesi megafonla slogan atan grup lideri bir şahıs, tekliflerin açıldığı 10.20 sularında binaya minibüslü girdi. Binanın giriş katındaki cam kapılardan minibüsle iki kez giriş yapan saldırganlar büyük gürültüye sebep oldu. Binanın birinci katındaki ihaleye katılanlar ise büyük panik yaşadı. Bina içerisindekiler, camın patlaması sonucu oluşan sese bombalı saldırının sebep olduğunu sandı. Cami karşıtlarının liderliğini yapan kişinin kullandığı minibüs, bina içerisinde kaldı. Uzun süre korna çalan saldırgan, polis tarafından etkisiz hale getirildi. Yaklaşık 10 dakika tutulduktan sonra polisler tarafından sorgulanmak üzere götürüldü. Saldırıya rağmen bugün üçüncü kez yapılan ihaleyle ilgili süreç ise teklif mektuplarının açılmasıyla sona erdi.

Cihan Haber Ajansı muhabirine bilgi veren 'Bizans ve Bizans Dönemi Sonrası Eserleri Koruma Müdürü Themistoklis Vlahoulis, ‘binaya yapılan saldırıdan ötürü çok üzgün olduğunu ancak ihalenin bugün sonuçlandırılarak, Fethiye Cami’sinin yaklaşık 20 ay içerisinde restore edileceğini’ söyledi.

POLİS SALDIRIYI NASIL ÖNLEYEMEDİ

'Bizans ve Bizans Dönemi Sonrası Eserleri Koruma Müdürlüğü’ önünde toplanan 15 kişilik grubun liderliğini yapan şahsın binaya minibüslü girmesinin nasıl önlenemediği merak konusu oldu. Olay çıkabileceği gerekçesiyle polisin, Çevik Kuvvet otobüsünü ihalenin yapıldığı binayı görecek şekilde yaklaşık 100 metre uzağa park ettiği görüldü. Saldırı öncesi bina önünde 4 civarında polisin beklediği görüldü. Saldırganın polisleri gafil avlayarak ara sokaktan giriş yaptığı ve binanın zemin katına yöneldiği tahmin ediliyor.

EN ESKİ OSMANLI CAMİSİ

Bazı kaynaklarda Atina’nın fethi anısına 1458 yılında ya da 1670 yılında inşa edildiği kaydedilen Fethiye Cami, Atina’daki en eski cami durumunda. İhale bedeli 1 milyon 380 bin Euro olarak belirlenen Fethiye Camii'nin restorasyonu sonrası müze ya da küçük çaplı sergi salonu olarak hizmet vereceği ifade ediliyor. Atina'da yer alan ikinci Osmanlı camisi Mustafa Ağa (1760) ise bugün müze olarak hizmet veriyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2010 yılındaki Atina ziyareti sırasında dönemin Başbakanı Yorgo Papandreu'dan harap durumdaki Atina'daki en eski Osmanlı eseri Fethiye Camii'nin restore edilmesini rica etmiş, Papandreu bu talebe olumlu cevap vermişti.

Başbakan Erdoğan, geçen ay yaptığı açıklamada, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden hizmete girmesi için Fethiye Cami'inin restore edilerek açılmasını şart koşmuştu.

Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yarın Atina'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Haberin Devamı