Gazete Vatan Logo

‘Çalışmalar yok hükmünde’

Komisyondan istifa eden CHP'li vekiller basın toplantısı düzenledi: Çalışmalarımız yok hükmündedir

ANKARA- TBMM Adalet Komisyonunda, Yargıtay ve Danıştay’da yeni daireler kurulmasını öngören tasarının Cumartesi günü yapılan görüşmeleri sırasında komisyon üyeliğinden istifa eden CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe,Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve komisyonun çalışmalarını izleyen Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, dün Parlamentoda basın toplantısı düzenledi. CHP’li milletvekillerinin görüşleri şöyle:

- CHP’li Halil Ünlütepe: Komisyon toplantısında fevri davranışlarla karşı karşıya kaldık. Ali Rıza Öztürk sağlık problemine rağmen toplantıya 15 dakika ara verilmedi. Son anda bir önerge ile komisyon çalışmalarında her madde üzerinde bir önerge verilmesi ve üyelerin konuşmalarının 5 dakika ile sınırlandırılması istendi. Bunun üzerine, belki de Türk Parlamento tarihinde ilk defa anamuhalefet partisi tüm komisyon üyeleriyle birlikte kurumsal olarak Adalet Komisyonu üyeliğinden ayrıldı. Anayasaya ve İçtüzüğe göre, CHP kurumsal olarak komisyondan çekildikten sonra artık komisyon oluşmamıştır. Oluşmayan bir komisyon çalışmalarını yürütemez. İstifalarımızın açıklanmasının hemen ardından, CHP Grup Başkanvekilimiz tarafından TBMM Başkanlığına ve Adalet Komisyonu Başkanlığına ilgili yazı da teslim edilmiştir. Yazıda, ‘Anayasa’nın 95. ve İçtüzüğün 21. maddesi uyarınca yeni üyelikler bildirilinceye kadar komisyonun çalışmalarına ara vermesi zorunludur’ ifadesi de yer almaktadır. Bu konuda düşüncelerimizi MHP’li üyeler de paylaşmışlardır. Muhatabımız TBMM Başkanı. Onun davranışını dikkatle izleyeceğiz. Meclis Başkanımız, siyaset deneyimi geniş olan, birikimli birisidir. Türkiye de Parlamento deneyimi geniş olan bir ülke. İstifaların ardından komisyon çalışmalarını yürütemez. Tasarının 1. maddesinden sonraki çalışmaları yok hükmündedir. Komisyon Başkanı ve Ak Partililerin tavrı, muhalefetin üzerinde bir tacizdir, saldırıdır. Dün uygulanan mobbingin daniskasıdır.

- CHP’li Ali Rıza Öztürk: Komisyonda çalışmalar AK Parti Grup Başkanvekili tarafından fiilen yönetilmiş ve yönlendirilmiştir. Bu uygulamalarla ilgili tartışmalarda benim de tansiyonum yükseldi. Kendimi toparladıktan sonra yapılan ölçümde bile tansiyonum ancak 17’ye düşmüştü.

- CHP’li Turgut Dibek: AKP anlayışı, ’Biz seçimle geldik, hiçbir kurum ve kural bize müdahale edemez’ şeklinde.

- CHP’li Tayfun İçli: Yaşananlar sanki dağ başında yaşanan olaydı. Bunu yapanlara dağda ’eşkıya’ diyorlar. Anayasa ve İçtüzüğü dinlemeyenlere de Parlamento hukukunda ’eşkıya’ derler. Arkadaşlarım istifa etmiştir. CHP, Parlamentoda sergilenmek istenen eşkıyalığa karşı çıkmıştır.

ŞAHİN’E ‘BAŞPEHLİVAN’ TEPKİSİ

Cazgırlığa soyundu


ANKARA- TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in, Kartalkaya’da yaptığı değerlendirmedeki, “Sayın Tayyip Erdoğan 2 kez seçimlerin galibi oldu. 3. kez de kazanıp siyasi başpehlivanlığını alacağını düşünüyorum” sözlerine CHP’den eleştiri geldi. CHP Sözcüsü Bihlun Tamaylıgil, “Kendisine, ’Meclisi sen mi yöneteceksin, yoksa ben mi gelip yöneteyim’ diye diskur çeken Başbakanı başpehlivan ilan eden Meclis Başkanı ne yazık ki cazgırlığa soyunmuştur. Cazgırlığa soyunan Sayın Şahin’in başpehlivan ilan ettiği Sayın Erdoğan ise işsizlik yolsuzluk, yoksulluk sorunlarının altında tuş olan kof pehlivandır” dedi.

Haberin Devamı