Gazete Vatan Logo

‘Çağdaş dediğimiz ülkemizde özgür olmak adına hoşgörülü olmalıyız’

İstanbul 71. Asliye Ceza Mahkemesi Fazıl Say’ın Twitterdaki paylaşımından yargılandığı davadan beraat gerekçesini açıkladı, özetle, “İfade özgürdür” dedi.

‘Çağdaş dediğimiz ülkemizde özgür olmak adına hoşgörülü olmalıyız’

İstanbul 71. Asliye Ceza Mahkemesi, ünlü piyanist Fazıl Say’ın, Twitter’da paylaştığı bir mesaj nedeniyle “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan beraat etmesine yönelik hükmünün gerekçesini açıkladı. Mahkemenin gerekçeli kararında, mahkemenin daha önce verdiği 10 aylık hapis cezasının, Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından bozulduğu ve bozma ilamı doğrultusunda 7 Eylül 2016’da verilen kararla Say’ın beraatine hükmedildiği hatırlatıldı.

Kanaat ve ifade hürriyeti

Kararda, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 19, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sı ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin maddelerinde, bireylerin düşünce, kanaat ve ifade açıklama hürriyetine sahip olduklarının belirtildiği kaydedildi.

Yaptırıma tabi diğerleri suç değil

Venedik Komisyonu’nun, “ifade özgürlüğü ve din özgürlüğü” başlıklı raporunda, dinsel nefret ve kin içeren söylem ile dinsel değerlere ya da dinlere hakaret ifadeleri arasında bir ayrım yaptığı aktarılan kararda, komisyonun, dinsel kin içeren nefret söyleminin yaptırıma konu olmasının gerekli olduğunu, diğer tarz ifadelerin ise cezalandırılmayı gerektirecek bir suç oluşturmadığını belirttiği dile getirildi. Gerekçeli kararda, AİHM’e göre dinler hakkında alışıla gelen fikirler dışında düşünceleri olan kişilerin, yaptırım tehdidi nedeniyle görüşlerini ortaya koymaktan vazgeçebileceği aktarılarak, “Oysa sağlıklı çoğulcu bir toplum için bu görüşlerinde dile getirilmesi gereklidir” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Özgürlük esas kısıtlama istisna

Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlara vurgu yapılan kararda, şu değerlendirme yapıldı: “Özgürlük esas, kısıtlama istisnaidir. İçinde bulunduğumuz yüzyılda, çağdaş olduğuna inandığımız ülkemizde, varlığına her koşulda güvendiğimiz hukuk sistemimizde, özgür bireylerden oluşan özgür bir toplum olmak adına daha hoşgörülü ve geniş bakış açısına sahip olmak gerekmektedir. Atılı suç tipinin oluşma şartı teknik sınırlarla belirlenmiştir. Unsurlar somut biçimde ortaya çıkmadıkça yorumla sonuca varılacaktır.”

Haberin Devamı

İnfial de yok taşkınlık da

Gerekçeli kararda, sanık Say’ın paylaşımları nedeniyle, toplum kesimleri arasında oluşmuş ve ortaya çıkan bir infial, herhangi bir taşkınlık saptanmadığı ve kamu barışını bozan herhangi bir somut olgu da meydana gelmediğine dikkat çekilerek, “Sanığın eylemine karşı yazılı ve görsel medyada bazı tartışmaların yaşanmasının kamu barışını bozmaya elverişle olduğunu kabul etmek olanaklı değildir. Suçun yasal unsurlarının oluşmadığı kanaatiyle beraatine karar verilmiştir” ifadesi kullanıldı.