Gazete Vatan Logo

'Büyük Göç' sürüyor! Yüzde 94'ü tamamlandı...

Türk havacılık tarihinin en büyük taşınması olan ve ‘Büyük Göç’ olarak adlandırılan İstanbul Havalimanı’na taşınma süreci devam ediyor. Atatürk Havalimanı'ndan binlerce parça malzemeyle yüklenen araçlar konvoy halinde İstanbul Havalimanı'na gidiyor.Türk Hava Yollarının (THY), Atatürk Havalimanı'ndan kalkan son tarifeli uçağı, Singapur'a gitti. Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün, saat 08.00 itibarıyla taşınmanın yüzde 94'ünün tamamlandığını duyurdu. Bu nedenle sabah saatlerinde kapatılması planlanan bazı yolların kapatılmayacağı öğrenildi.

'Büyük Göç' sürüyor! Yüzde 94'ü tamamlandı...

Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na "Büyük Göç" olarak adlandırılan, 45 saatlik tarihi taşınma işlemi sürüyor. Dün gece yarısı başlayan taşınma sürecinde saat 02.40'a kadar THY'nin tüm uçuşları, Atatürk Havalimanı'ndan yapıldı. Atatürk Havalimanı'ndan son sefer "TK 54" sefer sayılı İstanbul-Singapur uçuşu oldu.
Sefer öncesi yapılan uğurlama törenine Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, havalimanı çalışanları, yolcular ile bazı davetliler katıldı. Eşi Tuğçe Saatman Aycı ile yolculara son sefere özel sembolik biletleri dağıtan İlker Aycı, çalışanlarla fotoğraf çektirdi. Singapur'a gidecek "TC-JJY" kuyruk tescilli THY uçağı, 319 yolcusuyla saat 02.40'da Atatürk Havalimanı'ndan hareket etti.Böylece THY, 86 yıllık yükselişine ev sahipliği yapan transfer merkezi Atatürk Havalimanı’ndan son uçuşunu icra etmiş oldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan Türk Hava Yollarının (THY) Atatürk Havalimanı'ndan kalkan ve Singapur'a giden son tarifeli uçağını uğurladı. Atatürk Havalimanı'ndan yapılacak son sefer olan "TK 54" sefer sayılı İstanbul-Singapur uçuşu için Bakan Turhan, "Smart Kule" diye tabir edilen kontrol kulesinden yolculara seslendi. Burada son uçuş iznini veren Turhan, kalkış öncesi uçaktaki yolculara şöyle seslendi:"THY'nin saygıdeğer yolcuları, bugün tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Sizleri Atatürk Havalimanı'nın tarifeli son yolcuları olarak uğurlamaktan memnuniyet duyuyorum. Hayırlı ve emniyetli yolculuklar dilerim. Dönüşünüzde zafer anıtı ve dünyanın en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı'na iniş yapacaksınız. Siz saygıdeğer yolcularımıza ve sevgili uçuş ekibimize iyi uçuşlar dilerim."
12 saat uçuş yapılmayacak
Singapur'a hareket eden THY'nin tarifeli uçağının ardından, Atatürk Havalimanı ile İstanbul Havalimanı'nda saat 02.40 ile 14.00 arasında yaklaşık 12 saat boyunca ticari yolcu uçuşları durduruldu. Çift taraflı ticari yolculu uçuşlara ara verildi yaklaşık 12 saatlik kapanma döneminden sonra THY'nin ilk uçuşu saat 14.00’te İstanbul Havalimanı’ndan Ankara'ya icra edilecek.
Araçların geçişi sürüyor
Öte yandan Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na "Büyük Göç" olarak adlandırılan tarihi taşınma işleminde, tır kamyonet ve apronda görevli araçlar, yeni havalimanına gelmeye devam ediyor. Basın Ekspres Yolu'ndan Mahmutbey Kavşağı'na geçen araçlar, buradan da Kuzey Marmara Otoyolu'nu kullanarak İstanbul Havalimanı'na giriş yaparak aprona alınıyor.
Türk Hava Yolları(THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na taşınmaya ilişkin detayları açıkladı. Atatürk Havalimanı'nda açıklama yapan İlker Aycı, "Büyük göçü yaşıyoruz, ülkemize, sivil havacılığımıza dünyadaki en büyük sivil havacılık göçü hayırlı uğurlu olsun. Gün içerisinde saat 14.00'te inşallah Ankara uçağını yolcu edeceğiz. Tüm taşınmanın tamamlandığı o güzel günde ilk uçuşumuzu başkent Ankara'ya saat 14.00'da yapacağız" dedi.
Polis ve jandarma ekiplerinin de taşınma işlemleri sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için geniş güvenlik önlemi sürüyor. Güzergah boyunca belli noktalarda sağlık ekipleri ambulanslarda hazır bekletiliyor.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Yüzde 94'ü tamamlandı
Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün, Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na "Büyük Göç"ün yüzde 94'ünün bu sabah saat 08.00 itibarıyla tamamlandığını duyurdu.
Türk Hava Yolları’ Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada THY'nin yeni evi, İstanbul Havalimanı’na nihai geçiş operasyonun devam ettiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: "Türk Hava Yolları, dünyanın en büyük havalimanı projesi olan yeni evi, İstanbul Havalimanı’na doğru ‘Büyük Göç’ünü dün saat 03:00’da başlattı. Geçen takribi 27 saatlik süre zarfında operasyonun yüzde 70’i başarıyla tamamlandı.Operasyonun planlandığı şekilde devamına yönelik, Atatürk Havalimanı ve İstanbul Havalimanı tüm tarifeli yolcu uçuşlarına kapatıldı. Atatürk Havalimanı’ndan yolcu taşıyan son uçak, İstanbul – Singapur uçuşunu gerçekleştirmek üzere saat 02:00’da Atatürk Havalimanı’ndan havalandı. Taşınma ile operasyonlar ise bugün saat 14:00’da İstanbul Havalimanı’ndan başlayacak. “Büyük Göç” sonrası gerçekleşecek ilk uçuş da İstanbul Havalimanı - Ankara Esenboğa Havalimanı arasında düzenlenecek olan Türk Hava Yolları uçuşu olacak. Devamındaki süreçte İstanbul Havalimanı’ndan icra edilecek uçuşlar belirli bir plan çerçevesinde kademeli olarak artırılacak.
Toplamda 45 saatte tamamlanacak şekilde planlanan devasa taşınma operasyonu çerçevesinde alınan tedbirler kapsamında dün akşam 22:00 itibarıyla bazı yollar, belirli süreliğine trafiğe kapatılmıştı. Bu süreç zarfında şehir sakinlerine asgari ölçüde rahatsızlık yaşatmış olmak adına araç trafiğine kapatılan yolların planlanan saatten daha erken açılabilmesi amacıyla Türk Hava Yolları, taşıyıcı partnerleri ile birlikte operasyonun sorunsuz ve tehirsiz devamını sağlamaya yönelik çalışmalarını bilfiil sürdürüyor."
Büyük Göç sürüyor Yüzde 94ü tamamlandı...

Haberin Devamı