Gazete Vatan Logo

'Büyük deprem geliyor' uyarısı

Marmaris 17 saatte 129 depremle sarsıldı. Deprem uzmanları, ‘büyük deprem olabilir’ dedi

Muğla’nın Marmaris İlçesi Bozburun açıklarında, 17 saat içinde Richter ölçeğine göre büyüklükleri 1.4 ile 4.4 arasında değişen toplam 129 deprem olması bölgede yaşayan vatandaşlarda tedirginlik yarattı. Marmaris, Datça ve çevresinde hafif hissedilen deprem nedeniyle can ve mal kaybı yaşanmandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Enstitüsü verdiği bilgiye göre, Cumartesi saat 23.04’te, merkez üssü Marmaris’in Hisarönü Koyu olan, yerin 10.7 kilometre derinliğinde ve 4.4 büyüklünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem ardından son olarak dün saat 16.28’de 2.2 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti.

‘Haberci olabilir’

Beşik gibi sallanan Marmaris depremlerini yorumlayan uzmanlar sarsıntıların beklenen Ege depreminin ayak sesleri olduğunu belirtiyor. VATAN’a konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, “Hareketlilik Girit Dalma Batma Zonu’nun güneye Marmaris ve Antalya’nın altına girerek sıkıştırmasıyla oluyor. Girit Zonu’nun baskısı artarsa büyük deprem gelme olasılığı fazla. Ancak nerede olur bunu bilemeyiz. Bu depremlere ileride olacak büyük depremin habercisi gibi bakmak mümkün. Yılda 2-2.5 cm hareket eden Marmara’da büyüklüğü 7’nin üstünde olacak deprem bekliyoruz. Ege’deki 4 cm’lik hareket büyük bir deprem yaratabilir. Ege ve Akdeniz’in tarihinde büyük ve tsunamiler yaratan depremler yaşandı. Son 10 yılda Akdeniz ile Ege’nin kesiştiği Girit ve Rodos açığındaki fayda gözle görülür bir hareketlenme var” dedi.

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan ise , “Büyüklü küçüklü depremlerin odaklaştığı yer Hisarönü ile Bozburun Koyu’nun birleştiği çataktır. Bu yerde çıtırdamalar, bu büyüklüklerde 2005 yılından beri olmaktadır. Ancak böyle bir fırtına ile ilk kez karşılaşıyoruz. Bunlar büyük deprem öncesi Ege’de olan çıtırtılardır” dedi.

AFAD'DAN RAHATLATAN AÇIKLAMA

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Muğla'nın Marmaris ilçesinin güneybatısında bu ayın sonunda başlayan deprem aktivitesinin "bölgeye özgü normal faylardan kaynaklandığını" belirtti.

Depremlerin birkaç hafta veya ay boyunca azalan büyüklük ve sayıda devam edeceğinin belirtildiği açıklamada yetkililerin bilgilendirmeleri dışında diğer bilgilere itibar edilmemesi gerektiği kaydedildi.

AFAD'ın yaptığı yazılı açıklamada Muğla'nın Marmaris İlçesinin 20 kilometre güneybatısındaki Hisarönü Körfezi'nde kasım ayı sonlarında başlayan deprem aktivitesinin 24 Kasım 2012 tarihinden itibaren artış gösterdiği, 24-25 Kasım tarihlerinde büyüklükleri 4.0 ile 4.3 arasında değişen 4 depremin meydana geldiği kaydedildi.

Açıklamada, depremlerin "bölgeye özgü normal faylardan kaynaklandığı" belirtilerek, depremlerin birkaç hafta veya ay boyunca azalan büyüklük ve sayıda devam edeceği, yetkililerin bilgilendirmeleri dışında diğer bilgilere itibar edilmemesi gerektiği ifade edildi.

Haberin Devamı