Gazete Vatan Logo

'Büyük Abi'nin şovu

Önce muhbir oldu şimdi gardiyanlık peşinde

Dink cinayetinin azmettiricisi iddiasıyla yargılanan Erhan Tuncel’in gardiyanlık sınavlarına girmesi, kamu vicdanını yaraladı. Tuncel’in McDonald’s’a bomba atılması eyleminden muhbir yapılarak kurtarılması, sınava girmesinin önünü açtı.

Yargılanması sürüyor

Dink’in cinayetinin azmettirici olarak tutuklanan ve halen cezaevinde olan Erhan Tuncel’in yargılaması sürdüğü ve şu anda kesinleşen bir cezası olmadığı için gardiyanlık sınavlarına girmesi için yasal bir engel yok. Tuncel hakkında 22.5 ile 48 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Kimler gardiyan olabilir?

En az lise ve dengi okul mezunu olması, 18 yaşını doldurmuş 30 yaşını bitirmemiş olmak gerekiyor. KPSS’den en az 70 puan alman gerekiyor. Erkeklerde 170 cm, kadınlarda 160 cm’den kısa boylu olmamak, boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13’ten fazla, 17’den az olmamak, güvenlik soruşturması olumlu olmak şartları aranıyor.



ANKARA - Abdi İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca’nın tahliyesinde yaşanan görüntülerden sonra Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanan polis muhbiri Erhan Tuncel’in gardiyanlık sınavlarına girerek yaptığı şov, kamu vicdanını yaralıyor.

Tekirdağ 1 nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Tuncel, Adalet Bakanlığı’nın açtığı infaz koruma memuru sınavı için başvuruda bulunmuştu. KPSS sınavından 83.123 puan alarak adaylar arasında 17’nci sırada yer alan Tuncel, geçen 18 Ocak tarihinde boy ve kilo sınavının ardından sözlü mülakat için bu sabah Tekirdağ Adliyesi’ne getirildi. Tuncel’e Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Gökhan Pala ve Adalet Komisyonu Başkanı Ekrem Esin’den oluşan komisyon üyeleri 5 soru yöneltti. Tuncel’in soruların hepsini cevaplayamadığı öğrenildi.

Nasıl girebiliyor?

Dink cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan Tuncel, gardiyanlık sınavlarına girerek şov yapma cüretini adli sicilinin temiz olması sayesinde yapabiliyor. Oysa Tuncel McDonald’s davasında yargılanarak mahkum olsaydı, adli sicilinde yer alan mahkumiyet nedeniyle sınavlara alınmayacaktı.

Hukuken engel yok mu?

Tuncel’in gardiyanlık sınavlarına girmesinde ve hatta şartları yerine getirdiğinde gardiyan olmasında hukuken bir engel bulunmuyor. Sözlü mülakatı yapan komisyonun Tuncel’in yargılandığı davadaki iddialara ilişkin takdir haklarını kullanarak düşük puan vererek Tuncel’i elemeleri mümkün. Ancak “suçluluğu mahkeme kararıyla sabit olana kadar herkesin masul sayılacağına” ilişkin evrensel hukuk kuralı nedeniyle sırf tutuklu olduğu için elenmesine karşı bile dava açma hakkı bulunuyor.

Muhbir olarak kurtuldu

Dink iddianamesine göre, Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencisi iken Alperen Ocakları’na giden ve Yasin Hayal’in de aralarında olduğu bir grup genci yönlendiren Tuncel, cinayetin kilit isimlerinden biri. İddianameye göre Tuncel ile Yasin Hayal, Trabzon’daki McDonald’s’ı bombalamayı planladılar ve bunu 24 Ekim 2004’te gerçekleştirdiler. Bombayı birlikte hazırladılar ve Yasin Hayal bombayı atarken Tuncel olay yerinde gözcülük yaptı. Tuncel, bombalama eylemi sonrasında, Trabzon Terörle Şube Müdürlüğü’nce gözaltına alındı, ancak hakkında dava açılmadı. Trabzon Emniyeti İstihbarat Şubesi, bu eylemden sonra Erhan Tuncel’i ’yardımcı istihbarat elemanı’olarak kullanmaya başladı. Dink dosyasına giren bilgilere göre, polis Tuncel’in McDonald’s eyleminde Hayal ile birlikte olduğunu biliyordu ancak onu polis muhbiri olması karşılığında yargılanmaktan kurtarmıştı. Oysa Tuncel ve Hayal McDonald’s davasında birlikte yargılansalardı, eylem “bireysel” olarak değerlendirilemeyecek ve ikisine birden ceza verilebilecekti. Ancak Tuncel yargılanmayınca eylem bireysel olarak görüldü ve Yasin Hayal sadece 11 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye oldu.

Dink cinayetini azmettirdi

İddianameye göre, Tuncel, Dink suikastını da Yasin Hayal ile planladı. Ogün Samast, eylem teklifini kabul ettikten sonra, Hayal ile birlikte ErTuncel’in evine gitmeye başlamıştı. Hayal ve Erhan Tuncel, Ogün Samast’a, Hrant Dink’in ’Türk düşmanı olduğu’, onu öldürmesi halinde kahraman olacağı, olay yerinde kamera bulunabileceği, bu nedenle yüzünü gizlemesi gerektiği vb yönünde telkinlerde bulunuyor, eylemle ilgili dikkat edilmesi gereken ’stratejiyi’anlatıyorlardı. Erhan Tuncel ve Tuncay Uzundal’ın birlikte kaldıkları evde yapılan aramada ele geçen ajandalar ve yazılar içerisinde Hrant Dink isminin yazılı olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı