Gazete Vatan Logo

‘Burada bir terslik var!’

“Üç puan fazla alıyorsunuz aynı vekili çıkarıyorsunuz veya biz 40’ın üzerinde oy alıyoruz tek başına iktidar olamıyoruz”

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, seçim sonuçlarını değerlendirirken, yüzde 40’ı aşmalarına rağmen tek başına iktidar olamamaları ve HDP’nin, kendisinden 3 puan fazla oy alan MHP’yle aynı vekil sayısına sahip olmasına dikkat çekti. Akdoğan, Kanal 24’teki programda özetle şunları söyledi:

‘Süper olur derken...’

“Bazıları tedirgin oldu. Nasıl yüksek oy alıp da 276 bulunamıyor. Bu sistemde böyle bir sıkıntı var. Aslında sistemin, yapının iflasıdır. Bir parti yüzde 40-45 bandında oy alıyor ama iktidar olamıyor tek başına, bu bir sıkıntıdır aslında. Diyelim MHP üç puan fazla alıyor, milletvekili sayısı aynı HDP’yle. Burada bir terslik yok mu? Üç puan az bir puan değil. Üç puan fazla alıyorsunuz aynı vekili çıkarıyorsunuz veya biz 40’ın üzerinde oy alıyoruz tek başına iktidar olamıyoruz. Burada bir terslik var. Bu yüzden ‘HDP’nin barajı geçmemesi süper olur’ derken bu mantıkla söyledim. AK Parti’nin tek başına iktidar olabilmesi için üç partili bir yapı gerekiyor. Dört parti olduğunda ince hesaplara iş kalıyor, çok zorlaşıyor. Yoksa her hangi bir partiye düşmanlıkla alakalı bir şey değil. Dördüncü partiye geçtiği andan itibaren birinci olan partinin çok yüksek alması gerekiyor.”

Haberin Devamı

‘Kılıçdaroğlu yine hırçın’

“Siyasi söylem olarak yeni bir sayfa açılacaksa, partiler arasında bir temas olacaksa, burada o zaman daha farklı bir dil kullanmak gerekir. Bakın Sayın Kılıçdaroğlu’nun grup konuşmasına, ne değişti? Yeni dönemin gereklerine uygun bir tavrı var mı? Yine hırçın, yine dikte eden, yine tepeden bakan, yine şartlar koşan... Sanki vatandaş onların bütün söylemlerini kabul etti, bunu dikte ediyor. Sen yüzde 25’i, yüzde 75’e yüzde 41’e dayatamazsın ki. Aldığın oyla bütün söylediklerini dayatmaya kalkarsan bu doğru olmaz. Şart koşmayan, dikte etmeyen ve hırçın olmayan bir dil kullanmak lazım.”