Gazete Vatan Logo

‘Bunları yiyin işlenmişlerini yemeyin’

Uzmanlar, karbonhidratların 3 temel besin grubundan biri olduğunu, sadece işlenmişlerinden uzak durulmasını istiyor

‘Bunları yiyin işlenmişlerini yemeyin’

Karbonhidratlarla ilgili olarak son 10 yıldır negatif haberler ve bilgiler yayılıyor. Ünlü diyetlerin hepsinde, karbonhidratlardan kaçınılması gerektiğinin altı çizilse de proteinler ve yağlarla birlikte, karbonhidratlar da vücudun ihtiyaç duyduğu üç temel besin grubundan biri. Yetkililer, söz konusu karbonhidratlar olduğunda, kaçınılması gereken türün işlenmiş ve ambalajlı ürünlerin olduğunu belirtiyor. İşte 10 sağlıklı karbonhidrat kaynağı:

1. PATATES

Sebzeler arasında en ‘eğlencelilerden’ biri olan patates, karbonhidrat bakımından da zengin. Bir orta boy fırınlanmış patates, 23.61 gram karbonhidrat içeriyor. Ayrıca potasyum ve A ve C vitaminleri için de iyi bir kaynak.

2. PANCAR

Mor, beyaz ve kırmızı pancar çiğ olarak da tüketilmesi açısından oldukça avantajlı bir kök bitki. Ortalama boyutta bir kap pancar, 13 gram karbonhidrat içeriyor. Ayrıca potasyum, kalsiyum, folik asit ve A vitamini açısında da oldukça zengin. Salatalarda lezzetle tüketilebilecek pancar, kalp ve damar sağlığına da birebir.

Haberin Devamı

3. MISIR

Mısır, yıl boyu gerek haşlanmış olarak gerekse salatalarda tüketilebilen bereketli bir besin. 100 gram mısır, içeriğinde 25 gram karbonhidrat, 3.36 gram da protein barındırıyor. 2017’de yapılan bir araştırmaya göre mısır kan şekerinin ve tansiyonun dengelenmesi için de oldukça yararlı.

4. KİNOA

Artık Türkiye’de de rahatlıkla bulunabilen kinoa, karbonhidrat açısından olduğu kadar magnezyum, fosfor ve potasyum açısından hayli zengin. Bir kahve fincanı kinoa, içeriğinde 39.41 gram karbonhidrat bulunuyor.

5. KAHVERENGİ PİRİNÇ

Kahverengi pirinç antioksidan özelliğiyle de klasik pirince daha sağlıklı bir alternatif oluşturuyor. Bir fincan kahverengi pirinçte 36 gram karbonhidrat bulunuyor.

6. HURMA

Karbonhidrat yönünden olduğu kadar lif, kalsiyum, fosfor, potasyum ve A vitamini açısından zengin hurma ayrıca sağlıklı da bir şeker kaynağıdır.

7. KURU ÜZÜM

Bir fincan kuru üzüm, içeriğinde 129 gram karbonhidrat bulundurur. Bol mineralli olduğu için antioksidan özelliği de vardır.

8. YULAF

Haberin Devamı

Bir fincan yulafta 27 gram karbonidrat, 5 gram protein, 4 gram da lif bulunuyor. Ayrıca birçok araştırma, kalp ve damar sağlığı için yulaf tüketmenin oldukça iyi bir seçenek olduğunu söylüyor.

9. KURU FASULYE

Kuru fasulye; protein, B grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum, demir, çinko ve lif açısından zengin bir baklagildir. Kuru baklagiller lif açısından çok zengindir. Bağırsakta hacim oluştururlar ve bağırsak hareketlerine çok olumlu etkileri vardır.

10. MUZ

Hem tatlılarda kullanılabilen hem de gün içerisinde iyi bir atıştırmalık olan muz, potasyum, A ve C vitaminleri açısından da zengin bir meyve.