Gazete Vatan Logo

‘Bunlara niye güvendiniz ben sizi uyarmadım mı?’

Vekillerin emekli aylıklarına Gül’ün veto gerekçesiyle “oran rötuşu”

AKP, vekillerin emekli aylığına ilişkin düzenlemede Gül’ün veto gerekçesi doğrultusunda “oran rötuşu” yapma eğiliminde. Başbakan Erdoğan’ın MYK’da AKP kurmaylarına muhalefeti kastederek “Bunların neyine güvendiniz de bu yola girdiniz, sizi uyarmadım mı?” diye kızdığı öğrenildi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “kamu vicdanını rahatsız ettiği” gerekçesiyle milletvekili emekli aylıklarının 2020 yılı sonuna kadar “katmerli zam” görmesini sağlayacak yasa maddesini veto etmesinin ardından gözler AK Parti’ye çevrildi.

Önceki gün yapılan AK Parti MYK toplantısında Gül’ün vetosunu değerlendirirken, “Sayın Cumhurbaşkanı böyle takdir etmiş. Saygı göstermek gerekir” diyen Başbakan Erdoğan dün de konuya ilişkin soru üzerine, “Cumhurbaşkanımızın iadesindeki gerekçeleri gözden geçirerek, belki emekli milletvekillerimizle ilgili yüzde 42-yüzde 60 oranını bir değerlendirmeye alıp, bu değerlendirmeye göre arkadaşlarımızla bir karara varacağız ve bu şekilde de Meclis’ten bunu geçireceğiz” açıklamasını yaptı.

Erdoğan’ın açıklamasında verdiği mesaj ve AK Parti kurmaylarından edinilen bilgiye göre, muhalefetin de itiraz ettiği milletvekili emekli aylıklarını 8.040 TL’ye çıkartan vetolu kıyak maddesi konusunda iktidar kanadı Şike Yasası’nda olduğu gibi “aynen iade” tavrını benimsemeyecek. Bunun yerine ya sadece vetolu madde yasa metninden çıkartılarak başkaca bir değişiklik yapılmadan tartışmalara nokta konulacak ya da vekil emekli aylıklarında vetolu maddedekine göre daha makul bir artış sağlayacak şekilde, Gül’ün onay verdiği, milletvekillerinin Cumhurbaşkanı emekli aylığı ödeneğinin yüzde 42’si tutarında emekli aylığı almalarına ilişkin maddedeki oranda değişikliğe gidilecek.

Yüzde 50 orta formül

AK Parti kurmayları, özellikle parlamento dışı kalmış emekli eski vekillerin mali durumlarını dikkate alarak, ikinci formül üzerinde daha ağırlıklı olarak durduklarını ifade ettiler. Cumhurbaşkanı Gül’ün de veto gerekçelerini açıklarken “oran belirleme takdirinin Meclis’te olduğuna” vurgu yaptığına dikkat çeken AK Parti kurmayları, “Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanı’nın makul bulduğu herhangi bir itiraz getirmediği hatta milletvekili emekli aylıkları arasındaki eşitsizliği gidermeye yönelik olduğunu ifade ededen maddedeki yüzde 42’i oranı bir miktar yükseltilerek herkesi tatmin edecek ve kamuoyu vicdanını da rahatsız etmeyecek bir çözüm bulunabilir” değerlendirmesini yaptılar.

AK Parti kurmayları belirlenecek yeni oranın ne olabileceğine ilişkin soruyu yanıtlarken ise, “Yüzde 42 oranı ile milletvekili emekli aylıkları neredeyse mevcut halini koruyor. Yani bu haliyle kalmasının emekli milletvekilleri açısından pek bir anlamı olmayacak. Veto gerekçesi ortadayken yüzde 60’a yakın bir oran da olmaz. Birkaç puanlık bir artış için de yeniden düzenleme yapmaya değmez. O nedenle yüzde 50 ya da civarında bir oran belirlenebilir” görüşünü dile getirdiler.

AK Parti kurmayları Meclis’in 3 Ocak’ta yeniden işbaşı yapmasının ardından bu konudaki kararın netleşeceğini ifade ederken, ifade edildiği şekilde yüzde 50 oranının benimsenmesi durumunda, yüzde 42 endeksiyle 2012 yılı için 5.628 TL olarak öngörülen milletvekili emekli aylıklarının tutarı 6.500-6.700 tutarına çıkacak. Şu anda SSK ve Bağkur emeklisi olan bu dönem ilk kez parlamentoya girmiş vekiller de parlamentoda 2. yıllarını doldurdukları andan itibaren bu emekli aylığını almaya başlayacak.

Erdoğan kurmaylarına kızdı

Bu arada AK Parti MYK toplantısında, milletvekili emekli aylıklarıyla ilgili düzenleme konusunda CHP ve MHP’nin takındığı tutum nedeniyle Başbakan Erdoğan’ın kurmaylarına tepki gösterdiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Erdoğan toplantıda, milletvekili emekli aylıklarıyla ilgili önergelerin hazırlanması aşamasında, önergelere Genel Başkanlar düzeyinde imza konulması önerisinde bulunduğunu, “Herkes evet derse, biz de destekleriz” yaklaşımı sergilediğini, ancak kendisine “4 Parti grup başkanvekilleri düzeyinde yapılan görüşmeler sonucunda anlaştı. TBMM Başkanı da bu işin öncülüğünü ve savunuculuğunu üstlenecek. Bu çerçevede Meclis Başkanlık Divanı üyelerinin imzalarıyla önergeler verilecek” bilgisinin verildiğini ifade etti. “Bakın şimdi CHP ve MHP ne diyor?” diyen Erdoğan kurmaylarına, “Ben sizi uyarmadım mı? Bunların neyine güvendiniz de bu yola girdiniz?” diye tepki gösterdi.

‘Bilseydim bu işe girmezdim’

Milletvekili emekli aylıklarıyla ilgili düzenlemeninin ilaçta katılım yapını düzenleyen Emekli Sandığı ve bazı kanunlarda değişiklik yapan yasaya monte edilmesi konusunda öncülük eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in de, CHP ve MHP’den yapılan, “Bizim haberimiz yoktu, red oyu kullandık” ve “veto çağrısı” içeren açıklamalara tepkili olduğu öğrenildi. Çiçek’in yakın çevresine tepkisini, “Herkesle görüşüldü bilgi verildi. Böyle yapacaklarını bilseydim bu işe girmezdim” sözleriyle aktardığı bildirildi.

Gül’ü yürekten kutluyorum

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Gül’ün vetosunu son derce olumlu bulduğunu açıkladı. Kılıçdaroğlu, dün gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle yaptığı kahvaltıda konuyla ilgili soruları şöyle cevapladı:

l BİZİ RAHATSIZ EDİYOR: “Cumhurbaşkanı’nı yürekten kutluyorum. Milletvekili emeklilerine zam yapılması veya milletvekili aylıklarına zam yapılması bugüne kadar hep kamuoyunun dikkatini çekmiştir. Bu tür zamlar hep geceyarısı operasyonuyla yapılmıştır. Bu millette büyük rahatsızlık yaratmıştır. 90 yıla yaklaşan parlamento geleneği olan Türkiye’de nasıl olur da bir zam yapılacaksa geceyarısı ek önergelerle bu zamlar yapılıyor? Bu bizi rahatsız ediyor. Biz buna karşıyız.

İTİBARINI İADE ETTİ: Zam yapılacaksa Meclis Başkanı oturur, Başkanlık Divanı oturur bir araştırma yapar, hangi gerekçelerle zam yapılması gerektiğini söyler. Parlamentoya yasayı teklif eder, tasarıyı parlamento görüşür, karar verir. Saydam bir ortamda, uygar bir ortamda karar verilir. Eğer bir lira bile olsa, gece yarısı operasyonuyla halktan gizleyerek zam yaptığınızda olmuyor, doğru değil. Parlamentonun saygınlığına gölge düşüyor. Cumhurbaşkanı parlamentonun itibarını iade etmiştir. O yüzden kendisine yürekten teşekkür ediyorum. Evet diyenler yine evet diyecek mi demeyecek mi yakından takip edeceğiz. İmzanızın arkasında duracak mısınız, vazgeçecekseniz hangi gerekçeyle vazgeçtiğinizi de çıkıp anlatın. Cumhurbaşkanı doğrusunu yapmıştır, teşekkür ediyoruz.

İLKİNE ‘EVET’ İKİNCİSİNE ‘HAYIR’ DEDİK: (‘Tutanaklarda CHP grubunun itirazları olmadığı şeklinde bilgi var’ denilmesi üzerine) Orada iki olay birbiriyle karıştırılıyor. Biz emekli milletvekilleri arasındaki farklılıkların giderilmesine ‘evet’ dedik. İlk önerge intibak idi buna onay verdik. İkinci olay, ek önerge ile emekli milletvekillerinin maaşını arttıran yüzde 60’a çıkaran önerge. O önergede Plan Bütçe Komisyonu üyelerinin komisyon sıralarında çoğunluğunun olması lazım. Biz oraya temsilci vermedik, ‘hayır’ oyu verdik zaten. O kabul edildiği için yasanın tümüne de ‘hayır’ oyu vermek zorunda kaldık. Cumhurbaşkanı da nitekim toplumda oluşan bu duyarlılığı dikkate alarak sadece o maddeyi parlamentoya iade etti.

Haberin Devamı