Gazete Vatan Logo
Magazin ‘Bu yıl amaç ilk sanat eserlerini almaları’

‘Bu yıl amaç ilk sanat eserlerini almaları’

‘Bu yıl amaç ilk sanat eserlerini almaları’

Contemporary Istanbul, 9. senesinde 22 ülkeden, 520 sanatçı, 104 çağdaş sanat galerisi ile beraber ziyaretçilerini yine Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda 13-16 Kasım tarihlerinde bekliyor olacak. Fuarın yönetim kurulu başkanı Ali Güreli ile artık daha ulaşılabilir olan sanatı konuştuk.

Bu yıl fuar takipçilerine farklı neler sunacak?

Kuruluştan itibaren her yıl yeni sanat ve etkinlikler ortaya koymaya çalışarak bugünlere geldik. Tüm dünya sanat fuarın önemli bir nokta olduğunu anladı. İnsanların zamanları dar, dünyada çok iyi etkinlikler gerçekleşiyor ve herkes her şeyi görmek istiyor. Hangisine öncelik verecek? Bunun için de çok iyi konumlandırmanız gerekiyor kendinizi. Onun için Contemporary Istanbul olarak yenilikler peşindeyiz.

Hangi sergiler ön plana çıkıyor?

Bu yıl yeni medya kısmımız çok güçlü. 14 galeri 38 sanatçı ile orada olacak. Bu bölgede eşi benzeri olmayan bir alan yarattık. Edisyon kısmı çok yeni geliyor. 12 galerinin sanatçılarıyla sadece telif hakları da bize ait olmak üzere Contemporary Istanbul için ürettiği eserlerin çoğaltılmasını sağlıyoruz. Kimisi 20 kimisi de 30 adet çoğaltılacak. Bu sanat eserlerinin üretilmesi devam ediyor. En baş amaç sanatın çok daha geniş kitlelere yayılması. İlk sanat eserini satın alacak olanlar için çok önemli. Çünkü eserlere çok daha ulaşılabilir rakamlarla sahip olacaklar... Özellikle genç kitlenin rahatlıkla satın alabileceği bir alan bu. Amacı sanatçıların edisyon altında bizim için ürettiği işleri, dünyanın birçok fuarında özel olarak da sergilemek. Türkiye’den başlayarak çeşitli müze dükkanlarına girebilmek. Üç ayrı sergi olacak. 90 dakikalık şov olacak... 5 günlük bir dönemde 20’ye yakın sanatçının her biri 90 dakikalık sergisini yapacağız. Tek sergi sadece 90 dakika gerçekleşecek.

Haberin Devamı

‘Fuarda Nuri Bilge Ceylan sergisi olacak’

İzleyici çağdaş sanatın sadece Andy Warhol’dan ibaret olmadığını anladı mı?

Türk çağdaş sanatının en önde gelen örneklerini izleyeceğiniz fuar Contemporary Istanbul’dur. Lokalliğiniz yoksa global de olamazsınız. Bölgede üretilen sanatı da barındırmak zorundayız. Dünyada gelişen genç ve heyecanlı sanatı İstanbul’da ağırlamak istiyoruz ve bu yolda gidiyoruz. Böylelikle ülkemizeki sanatçıları da tanımış oluyorlar. Bunun yanında mesela bu yıl Nuri Bilge Ceylan, fotoğraf sergisi olacak. Son iki ayda bu sergiyi ayarlayabildik. Bu çok önemli bir sergi.

Haberin Devamı

Sanat eserleri fuara girerken her seferinde siz nasıl hissediyorsunuz?

Birçok kurum sanatla kendimi nasıl geliştiririm, hedef kitleme sanat ile nasıl ulaşabilirim derdine düştü. Sanat insanlar arasında bir statü malzemesi oldu. Kendilerini daha iyi hissediyor insanlar sanat hakkında konuşurken. Bunu bilmek iyi hissettiriyor.

‘Müzelere çok daha rahat gidebiliyoruz’

İnsanlar çağdaş sanatın sırf beyaz Türklerin himayesinde olmadığını da anladı...

Tabii, müzelere ya da galerilere daha rahat girmeye başladı insanlar. Sanat insanların daha iyi hissetmesini sağlıyor. Gelecek yıl 10’uncu yılımıza giriyoruz. Hem de bienal yılı... Gelecek yıl iki önemli sergi yapacağız. Fuarın dışında olacaklar.

Haberin Devamı

Büyük sanatçıların eserlerini mi getireceksiniz?

Dünyanın en önde gelen sanatçıları ve yanında gençlerin camdan yapılma özel eserleri olacak. Sadece bu sergi için özel olarak yapılmış eserler...

Venedik’te bunun üretimini yapacaklar. Hedef Nisan’da bu sergiyi yapmak. İkinci sergi bienal paralelli Eylül ayında olacak. 20-30 sanatçı ile gerçekleşecek. Bomonti Bira Fabrikası’nın da içine bir sergi mekanı açılacak. İstanbul dünyada sanat ve kültür anlamında büyük önem kazanacak. En önemli üç kentinden biri olacak. Özel sektörün yardımı ile yapılıyor bu sergiler, fuarlar. Bundan dolayı vergilerde indirim bekliyoruz. Kurumsal sponsorların sayısını arttırılmasını da...