Gazete Vatan Logo

‘Bu tarihi bir adımdır’

'Kürtçe seçmeli ders olarak alınabilecek, öğretilecek ve öğrenilecek'

"Farklı anadillere sahip vatandaşlarımız bu kapsamda dillerini geliştirebilecek” dedi.

ANKARA - Başbakan Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Erdoğan, eğitim alanında yapılacakları da açıkladı. Kademeli eğitime geçişle birlikte uygulanacak yeni ders çizelgesi üzerindeki çalışmaları belli bir noktaya getirdiklerini ifade eden Erdoğan, yeni ders çizelgesini oluştururken, AB üyesi ülkeler başta olmak üzere, uluslararası karşılaştırmalar yaptıklarını, analizler gerçekleştirdiklerini ve Türkiye’ye en uygun, Milli Eğitim sistemine en uygun çizelgeyi hazırladıklarını anlatan Erdoğan, yeni ders çizelgesinde, birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar ders saatlerinin ağırlığını değiştirdiklerini söyledi.

Türkçe dersi örneği

“Kimi derslerin haftalık saatini azaltıyor, kimilerini artırıyor, farklı sınıflara göre farklı ders saati yoğunlukları getiriyoruz” diyen Erdoğan, şöyle konuştu: “Sadece bir örneği sizlerle paylaşmak istiyorum. Mevcut durumda Türkçe dersi, ilk 3 yılda haftada 11 saat, 4 ve 5. sınıflarda haftada 6 saat ve 6, 7 ve 8. sınıflarda haftada 5 saat olarak okutuluyor. Şimdi 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılından itibaren Türkçe Dersi ilk 2 yıl haftada 10 saat, 3 ve 4. sınıflarda haftada 8 saat, 5 ve 6. sınıflarda 6 saat, 7 ve 8. sınıflarda ise haftada 5 saat olarak uygulanacak. Yani kimi sınıflarda yoğunluğu artırıyoruz, kimi sınıflarda 1-2 saat düşürüyoruz. Zorunlu tüm derslerde analizler ışığında buna benzer düzenlemeler yapıyoruz. Yeni ders çizelgesinde, ’İnsan hakları, yurttaşlık ve demokrasi’ dersi, İlkokul 4. sınıfta zorunlu ders olarak verilecek.

Farklı dinle

Yeni çizelgeyle, seçmeli dersleri de artırıyoruz. 5. sınıftan itibaren 8. sınıfa kadar öğrenciler, ilgi ve tercihlerine göre, her öğretim yılı en az 4 dersi tercih edebilecekler. Kanun değişikliğiyle Kur’an-ı Kerim ve Siyer derslerinin seçmeli ders olmasını sağlamıştık. Şimdi yeni ders çizelgesiyle, ’temel dini bilgiler’ seçmeli dersini öğrencilerimizin tercihine sunuyoruz. Bu derste farklı dinlerin mensubu, örneğin Hristiyan ve Musevi öğrencilerimiz diledikleri takdirde, kendi dinlerini öğrenebilecekler. Farklı inanç gruplarına mensup örneğin; Alevi vatandaşlarımız için şu anda ’Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’ dersinde ilgili konular yer alıyor. Yabancı dil öğrenmeye ilgisi olan öğrencilerimiz için zorunlu yabancı dil dersinin yanında, seçmeli yabancı dil dersini de getiriyoruz. Bakanlar Kurulu kararıyla öğretimi yapılması hükme bağlanmış diller, seçmeli olarak öğretilecek.”

Farklı dil ve lehçeler

Fen Bilimleri ve Matematik, Sanat ve Spor, Sosyal Bilimler grubu altında öğrencilerin, ilgi alanlarına göre değişik dersleri seçmeli olarak alabileceklerini ifade eden Erdoğan, dil konusunda, yeni ders çizelgesiyle önemli bir seçeneği daha öğrenciler ve velilerin önüne koyduklarını belirtti.

”Dil ve Anlatım Ders Grubu” altında öğrencilerin, temel okuma yazma, yazarlık, iletişim, sunum becerilerini geliştirecek dersler alabileceklerini anlatan Erdoğan, ”Bunun yanında, öğrencilerimiz, Farklı Dil ve Lehçelerin Öğrenilmesi Hakkında Kanun kapsamında, ’Yaşayan diller ve lehçeler’ adı altında, yerel dil ve lehçeleri öğrenme imkanına kavuşuyorlar. Örneğin, yeterli sayıda öğrenci bir araya geldiğinde, Kürtçe bir seçmeli ders olarak alınabilecek, öğretilecek ve öğrenilecek. Bu, tarihi bir adımdır. İhtiyaç ve talep durumuna göre farklı anadillere sahip vatandaşlarımız bu kapsamda dillerini geliştirebilecekler” açıklamasında bulundu.

Kürt vatandaşlardan rica

Yeni düzenlemenin, öğrenciler, veliler, öğretmenler başta olmak üzere eğitim camiası, ülke ve milletimiz için hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, şunları söyledi: “Kürt kökenli vatandaşlarımdan özellikle rica ediyorum. AK Parti’nin bu tarihi adımlarına karşı kim ne diyecek, nasıl tepki verecek, ibretle izlesinler. Bugüne kadar attığımız her türlü adımı boşa çıkarmaya çalışan, küçümseyen, yok sayan, kandırmaca gibi gösteren terör örgütü ve yandaşları şimdiden tepki göstermeye, bu adımı da boşa çıkarmaya çalışıyorlar. Biz Kürt kökenli kardeşlerimizin haklarını geliştirmenin gayreti içindeyken, istismar siyaseti yapanlar, bırakın destek olmayı, Hükümeti taşa tutuyorlar. Kimin hakları geliştirmeye çalıştığı, kiminse bunları istismar edip ön kesmeye çalıştığı bir kez daha görülüyor.”

‘Masadan kalkma gibi bir seçenek bizim için yok’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarına destek iradesini teyit etmesi için kendisini ziyaret eden TBMM Uzlaşma Komisyonu’na “Masadan kalkma gibi bir seçenek bizim için yok” dedi. Komisyondan daha önce açıkladıkları şekilde bu yıl sonuna kadar çalışmaların tamamlamalarını rica eden Erdoğan, bunun için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu “Üzerime düşen neyse, ben her zaman yaparım onu. Bana her zaman gelebilirsiniz, kapım açık” sözleriyle ifade etti. Erdoğan, CHP’li Atilla Kart’ın Başkanlık sistemi tartışmalarına gönderme yaparak komisyon iradesine müdahale niteliğindeki açıklamaların “uzlaşma” ortamını bozduğu eleştirilerini yanıtlarken ise, “Dışarıda herkes herşeyi söyleyebilir, siz bu tartışmaların dışında kalın” tavsiyesinde bulundu. Komisyonun CHP, MHP ve BDP’li üyelerinin “Üslup ve söylemiyle, sakinliğiyle bizi şaşırttı” dedikleri Erdoğan, daha önce “kırmızı çizgimiz” “dokundurtmayız” dediği 12 Eylül referandumunda kabul edilen 26 maddelik anayasa değişiklikleri için ise bu kez daha yumuşak bir üslup kullandı ve “milli iradeye saygı” vurgusu yaptı. Erdoğan, “Yüzde 58’lik iradeyi gözardı etmemek lazım. Bu iradeyi yok saymamız mümkün değil” dedi. Görüşmede neşeli anlar da yaşandı. BDP’li Önder’in vatandaşlık, ana dilde öğretim gibi taleplerine gönderme yaparak “6 maddeyi biz yazsak, gerisini siz ne ederseniz edin” esprisi Erdoğan’ı güldürdü. Erdoğan da Önder’e “Bana senaryo yazmadan anlat” esprisiyle takıldı. Bu arada Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığındaki TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, liderler turu kapsamında, 18 Haziran’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı ziyaret edecek. (Şebnem HOŞGÖR / VATAN ANKARA)

Haberin Devamı