Gazete Vatan Logo

‘Bu suyu içen aşık oluyor’

Burdur’un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti’nin simge yapılarından olan, mitolojiye göre suyunun insanları güzelleştirdiğine ve bu sudan içenlerin aşık olduğuna inanılan bin 800 yıllık Antoninler Çeşmesi, zamana meydan okuyor.

‘Bu suyu içen aşık oluyor’

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne 2009 yılında giren, geçmişi Milattan Önce 3000 yılına dayanan Sagalassos Antik Kenti, yüzlerce yıllık antik suyun aktığı Antoninler Çeşmesi ile diğer antik kentlerden ayrılıyor. Üç bin taşın birleştirilerek 400 yapı bloku halinde yeniden restore edilen çeşme, agorada tarihe tanıklık ediyor.

1750 metre yükseklikte

Bin 750 metre yüksekte, bugün hâlâ çalışan ender çeşmelerden olan Antoninler, turistlerin ilgi odağı oluyor. Kazı başkanı Belçikalı Prof. Dr. Jeroen Poblome, Antoninler Çeşmesi’nin Sagalassos’un en özel yapısı olduğunu söyledi. Poblome, eski kazı başkanı Prof. Dr. Marc Waelkens’ın çalışmaları sonucu ortaya çıkarıl çeşmenin 2010’da ziyarete açıldığını belirtti.

Poblome, “Bazı hikayeler duyuyoruz ‘Çeşmenin suyundan içenler aşık oluyor’ gibi. İnşallah öyledir, ben bu sudan çok içtim ve aşık oldum. Bir araştırmacı olarak buna bilimsel bir cevap veremem ama mitolojide Dionysos aşk ve şarapla bağlantılı. Bu konuda net bilgi yok ama insanlar böyle bir hikayeye inanıyorsa gelsinler ve bizim suyumuzdan içip aşık olsunlar” dedi.

Haberin Devamı