Gazete Vatan Logo

‘Bu pastadan daha fazla pay almalıyız’

Özel sermaye fonlarının 10 yılda 15 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini söyleyen Erdoğan, “Bu pastadan daha fazla pay alabilmek için hem ümit vadeden girişimcilere hem de başarılı fon yöneticilerine ihtiyacımız var” dedi

‘Bu pastadan daha  fazla pay almalıyız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İnovasyon ve Girişimcilik Haftası Kapanış Töreni’nde konuştu. Türkiye’nin uluslararası rekabetteki gücünü artıracak girişimlerin neşvünema bulmasını sağlamak gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Kamunun, üniversitelerin ve özel teşebbüsün desteklediği girişimcilik ve kuluçka merkezleri, bu bakımdan önem arz ediyor. Hedeflerimize ulaşmak için, kamunun desteğinin yanında girişim sermayesi fonlarını da harekete geçirmeliyiz. Özel sermaye fonları sektörünün son yıllarda ulusal varlık fonları, yatırım fonları, aile şirketleri, nitelikli yatırımcılardan kayda değer bir meblağ topladığını biliyoruz” dedi.

Türkiye’de paylaşarak büyüme ve daha büyük ekonomik değer üretme anlayışının kökleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Küçük olsun benim olsun zihniyeti aynen ‘Yeni icat çıkarma’ sözünde olduğu gibi, yenilikler yaparak büyümenin önünde bir engel olarak duruyor” ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca girişimcileri Türkiye’ye güvenmeye davet etti.

Haberin Devamı

Fon yöneticileri lazım

Dünyada 2008’de 4 bin 700 civarında bulunan özel sermaye fonu sayısının bugün 7 binin üzerine çıktığını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu fonlar yaklaşık 4 trilyon dolarlık bir kaynağı yönetiyorlar. Sektörün gelecek 10 yılda 15 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Bu pastadan daha fazla pay alabilmek için hem ümit vadeden girişimcilere hem de başarılı fon yöneticilerine ihtiyacımız var. Diğer taraftan büyük şirketlerin kurduğu girişim sermayesi fonları, sadece 2017 yılının ilk yarısında dünya genelinde 13 milyar doların üzerinde yatırım yapmış durumdalar. Ülkemizdeki şirketlerden aynısını bekliyoruz.”

23 yıldır ilk olma vasfını sürdürüyoruz

Tim İnovasyon Ödülleri töreninde ‘İnovasyon Kaynakları’ kategorisinde 1’inciliğe Turkcell layık görüldü. Ödülü, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça’ya Cumhurbaşkanı Erdoğan takdim etti. Dünyanın ilk dijital operatörü olduklarını belirten Akça, sözlerini şöyle sürdürdü: “1994 yılında Türkiye’nin ilk mobil operatörü olarak kurulan Turkcell’in, ilk olma vasfını 23 yıl boyunca birçok farklı sahada tekrar sergilediğini görüyoruz. En yeni teknolojileri, müşterilerimize en yüksek fayda temin edecek ürünlere dönüştürerek hizmet olarak sunmayı ilke edindik. 23 yıl önce bir mobil operatör olarak kurulmuştuk, bugün 1.000 Ar-Ge mühendisimizin geliştirdiği dijital servislerimizle ‘Dünyanın ilk dijital operatörüyüz’ diyoruz.” Akça, “Maalesef ilk 3 sanayi devrimini ıskaladık. Endüstri 4.0 çağındayız. Öyle gayretle çalışmalıyız ki kaderi kendimize âşık etmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

Açık İnovasyon Özel Ödülü Sabancı’nın oldu

- TİM İnovasyon Ödülleri kapsamında ‘Patent Liderliği Özel Ödülü’ Arçelik’e verilirken Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu aldı.
- Çalık Holding’e layık görülen ‘Hizmet İnovasyonu Özel Ödülü’nü holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık alırken, ‘Açık İnovasyon Özel Ödülü’ Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Cenk Alper’e verildi.
- Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) ‘Girişim Finansmanı Özel Ödülü’nü bankanın Genel Müdürü Ümit Leblebici, THY’nin ‘İnovasyon Dönüşümü Özel Ödülü’nü şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı aldı.
TİM İnovasyon Ödülleri’ni Bakan Zeybekci ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi verdi.

Haberin Devamı