Gazete Vatan Logo

‘Bu örgütlü bir hareket’

‘Askeri casusluk’ davasının iki numaralı sanığı emekli Albay Başbuğ, ‘kumpas’ta gözaltına alınanlarla ilgili “Bu kişilere sahte raporu veren doktorlar başta, bu işte dahli olan tüm askeri yetkililer hakkında da örgütsel işlem yapılmalı” dedi.

‘Bu örgütlü bir hareket’

İzmir’de beraatle sonuçlanan “askeri gizli bilgi ve belge bulundurma” davasının iki numaralı sanığı emekli Albay Coşkun Başbuğ, İzmir merkezli 10 ilde düzenlenen “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY)” yönelik operasyona ilişkin savcılığa çağrılan ikisi amiral 5 muvazzaf askerlerin aynı anda hastalanarak doktor raporu almalarının herkesin güleceği trajikomik bir durum olduğunu belirtti.

Biz kaçmadık’

Başbuğ, kendilerine kumpas kuran FETÖ/PDY’ye yönelik İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

“Bizler suçsuz olduğumuzu bildiğimizden bir yere kaçmadık, istenilen her zaman yargı önüne çıktık. Onlar tüm halkın gördüğü gibi sırra kadem hizmet ettikleri ülkelerin kucağına kaçtılar. Casusluk duruşmalarını bilfiil takip eden, bazı duruşmalara şahsen katıldığı görülen örgütün en önemli kuryelerinden Tarık Toros da bunlardan biri. Herkes bilsin ki bu hesaptan kaçış yok.”

İzmir merkezli olarak 10 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında 5 muvazzaf asker için yakalanmalarına yönelik gözaltı kararı çıkarılmasını değerlendiren Başbuğ, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

‘Sonucu değiştirmez’

“Geç kalmış ama örgütle mücadelede en önemli aşamalardan biri olan bu operasyonda en garip husus hakkında gözaltı kararı alınan askerlerin aynı anda toplu olarak hastalanarak doktor raporu almaları. Herkesin güleceği bu trajikomik durum aslında üzerinde büyük ciddiyetle durulması gereken bir husustur. Çünkü bu örgütlü bir harekettir ve örgüt mensubu bu kişilere bu sahte raporu veren doktorlar başta, bu işte dahli olan tüm askeri yetkililer hakkında da örgütsel hukuki işlem yapılması gerekir. Ruhu, maneviyatı zaten kronik hasta olan bu zavallı kişilerin fiziki rahatsızlığı nedir, bu rapor neye istinaden verilmiştir bilmiyorum ama bu çabalar şu an için ancak kısa bir zaman süreci uzatır, sonucu değiştirmez.”

12 kişi yurt dışına kaçmış

Önceki gün İzmir merkezli Aydın, Denizli, Balıkesir, Gaziantep, Adana, Trabzon, Samsun, Afyonkarahisar ve Mersin’de operasyon başlatılmıştı. Operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen aralarında gazeteci Tarık Toros ve FETÖ/PDY’nin üst düzey yöneticilerinin de yer aldığı 30 kişiden 8’i gözaltına alınırken, 12’sinin, daha önce gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında da arandıkları ancak yurt dışında oldukları belirtilmişti. Öte yandan savcı, 6 muvazzaf subayın savcılığa getirilmesi talimatını vermiş, bu doğrultuda Binbaşı H.Ö. merkez komutanlığına bağlı askeri inzibatlarca İstanbul’daki adresinden alınarak İzmir’e gönderilmişti. Tümamiral M.Z.U. ve Tuğamiral A.S.A. ile binbaşılar K.M, R.Z. ve Ö.G’ye ise sağlık gerekçeleriyle rapor aldıkları için talimatın uygulanamadığı öğrenilmişti. Nöbetçi mahkeme, savcılığın talebi üzerine, rapor aldıkları için adliyeye götürülemeyen 2’si amiral 5 muvazzaf asker ile firariler hakkında “yakalanmalarına yönelik gözaltı kararı” çıkarmıştı.

Haberin Devamı