Gazete Vatan Logo

‘Bu karedeki bana benziyor’

15 Temmuz’un kilit isimlerinden eski Tuğgeneral Hakan Evrim, mahkemede Kemal Batmaz’a selam verdiği kare gösterildiğinde “Bu bana benziyor, sanırım selam pozisyonu. Detaylı incelemem lazım” cevabını verdi

‘Bu karedeki bana benziyor’

Darbe teşebbüsünün komuta merkezi olan Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 sanık hakkında açılan davada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı, Fetullah Gülen ile görüştürmek istediği iddia edilen Akıncı Üssü Komutanı eski Tuğgeneral Hakan Evrim’in savunması tamamlandı. Mahkeme Başkanı Selfet Giray, sanık Evrim’e, çapraz sorgusu sırasında Akıncı Üssü 141. ve 143. Filo koridorlarında güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerini izletti. Sanığa, farklı saatlerde iki koridorda kameralara yansıyan görüntülerden alınan fotoğraflar gösterilerek, “Bu siz misiniz?” sorusu yöneltildi. Sanık Evrim, ilk fotoğrafla ilgili, “Buradaki resim bana benziyor ama kesin ben miyim değil miyim demem için incelemem gerekiyor” yanıtını verdi. İkinci fotoğraf için de, “Bu bana benziyor, ben olabilirim” yanıtını verdi. Kemal Batmaz’a selam verdiği iddia edilen fotoğraf için ise, “Bu sanırım selam verme pozisyonu. Dediğim gibi benim olduğumu söylemem için detaylı inceleme yapmam lazım” şeklinde cevap verdi. Bir başka fotoğraf için ise, “Bana benziyor evet. Arkamda yürüyen kişi Albay Ahmet Özçetin ile Filo komutanlarından biri sanırım” dedi. Sanığın bu cevaplarına salonda bulunan şehit yakınları ile gazilerden tepki sesleri yükseldi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’ndan talep

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Akıncı Hava Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 kişi hakkında açılan davaya müdahillik talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Selfet Giray, Kılıçdaroğlu’nun katılma talebine ilişkin dilekçenin avukatı Celal Çelik tarafından mahkemeye sunulduğunu bildirdi. Duruşmada, suçtan zarar gördükleri iddiasıyla bazı vatandaşların da müdahillik talebinde bulunduğu görüldü.

‘Kanaat önderimiz’ ifadesi kullanmadım

Savunmasına Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı ikna görevine dair iddiayı cevaplayarak başlayan Evrim şunları söyledi: “Ben daha önce Genelkurmay Başkanı ile hiç tanışmadım. Onu ikna edebilecek en son kişiyim. Onu ikna görevim olsa geldiğinde karşılardım. Beni rehin alanlar üs komutanı olarak gitmem gerektiğini söyleyince gittim. İçeri girdiğimde rahat tavırla, emir komuta içinde konuşuyorlardı. Akın Öztürk, Kubilay Selçuk, Mehmet Dişli, Ömer Faruk Harmancık vardı. Çıkarken, ‘görüşmek istediğiniz varsa görüştürürler’ dedim. Kesinlikle, ‘kanaat önderimizle görüştürebiliriz’ demedim. Akar da ifadesinde diğer konularda kesin bir dil kullanırken, bu konuda, ‘gibi bir şeyler söyledi’ diyor. Kendisini içine düştüğü zor durumdan kurtarmak için beni suçlama kolaycılığına kaçtığını düşünüyorum. Değilse bir başkasını benimle karıştırmış olmalı.” Evrim bu darbenin kapalı kapılar ardında planlandığını, MİT’in de devletin de bundan haberdar olduğunu ileri sürdü.

Haberin Devamı

‘Nürnberg’ benzetmesi salondakileri kızdırdı

Sorgulama sırasında söz alan Hakan Evrim’in avukatı, “Savcılık makamı, dava ile ilgili ek klasörleri bize vermedi. Bu klasörleri bize de vermesi gerekmiyor mu? Bizim bunları izledikten sonra değerlendirme yapmamız gerekiyor. Aksi taktirde adil bir yargılama olmaz. Yakın zamanda Ergenekon ve Balyoz davalarında görüntüler üzerinde nasıl oynandığını gördük. Bu ülkede asker görünce kırmızı boğa görmüş gibi kaçan insanlar var. O yüzden bu görüntüleri bize verin önce biz bir inceleyelim. Zaten burada Nürnberg mahkemelerinden daha ağır şartlar var” dedi. Avukatın bu sözleri salonda bir anda tansiyonu yükseltti. Müşteki avukatları, şehit yakınları ve gazilerin oturduğu bölümden tepki sesleri yükseldi. Bazı kişiler avukata yönelik sinkaflı sözler sarf etti. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Selfet Giray duruşmaya ara verdi.

Haberin Devamı