Gazete Vatan Logo

‘Bu iş parti değil vatan meselesidir’

Anayasa değişikliği referandumunun parti meselesi haline getirilmemesini isteyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Sağcısı, solcusu, Atatürkçüsü, ülkücüsü, mütedeyyini, dindar vatandaşı hepimizin sorumluluğu var” dedi

‘Bu iş parti değil vatan meselesidir’

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen il ve ilçe başkanları ortak toplantısında anayasa değişikliği referandumuna ilişkin uyarılada bulundu. Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

‘Seçime partiler girmiyor’

“Bu referandum, bir siyasi partinin seçimi değildir. Siyasi partiler seçime girmiyor. Heyecanınızı anlıyorum; ama heyecanı akılla kontrol edeceğiz. Ne söylediğimizi, nasıl söylediğimizi çok iyi kontrol edeceğiz. Nerede, ne konuştuğumuzu, nasıl konuştuğumuzu çok iyi bileceğiz. Diyorlar ‘Bu rejim değişikliği değil. Biz rejimi 1920’lerde kurduk. Cumhuriyeti ilan ettik, cumhuriyet değişmiyor’. Bu kanun kabul edilirse cumhuriyet değişiyor. İran, Suriye, Libya, Mısır cumhuriyet mi? Cumhuriyet. Onların cumhuriyeti bizim cumhuriyete benziyor mu? Benzemiyor. Yeni değişiklikle gelen anayasa, Suriye anayasasının aşağı yukarı aynısı. Biz düne kadar demiyor muyduk Suriye’de demokrasi yok. Güçlü parlamenter sistemden, güçlü tek adam rejimine geçiyor.”

Haberin Devamı

CHP bayrağı olmayacak

“Neden başkanlık sistemi, neden tek adam rejimi, bu anayasa değişikliği bu memleketin hangi sorununu çözecek? Bu soruları soracaksınız ve cevabını vatandaştan bekleyeceksiniz. Bir vicdan muhasebesi yapması lazım vatandaşın. Olayı A partisi, B partisi meselesi sakın kimse getirmesin. Bu iş parti meselesi değil. Birlikte yaşama meselesi. Vatan, bayrak, demokrasi meselesi bu mesele. Bu işin sağı solu yok. Sağcısı, solcusu, Atatürkçüsü, milliyetçisi, ülkücüsü, mütedeyyini, dindar vatandaşı hepimizin sorumluluğu var. Gezerken, konuşurken, CHP bayrakları taşınmayacak. Mesele CHP meselesi değil ki. Seçim yapmıyoruz ki. Mesele vatan, demokrasi, bayrak meselesi.”

‘Makarayı tersine çevirdik’

“1924 Anayasası, TBMM’de görüşülürken, o taslakta bir hüküm vardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Meclis’i feshetme yetkisi vardır. Büyük bir oy çoğunluğuyla cumhurbaşkanının Meclis’i fesih yetkisi kabul edilmiyor. 1924, geldik 2017’ye. Başa döndük. Makarayı tersine çevirdik. Cumhuriyetin kuruluşundaki mantığın gerisine düşüyoruz.”

Haberin Devamı

Yürüyüş değil ev ziyaretleri

CHP lideri, referandum çalışmasında partililerin nasıl hareket etmesi gerektiğine dair şu mesajları verdi:

- “Neden böyle bir değişikliğe ihtiyaç duyuldu, bunu sokaktaki vatandaşımıza çok iyi anlatmak zorundayız. Sen eve diyorsun, ben hayır diyorum diye bir kavga asla olmamalı. Her insanın görüşüne değer vermeliyiz.”

- “Soracağınız ilk soru, şu olmalı. Cumhurbaşkanı, taraflı mı olmalı, tarafsız mı olmalı? Halkın yüzde 99’u cumhurbaşkanı tarafsız olmalı diyecektir.”

- “Cumhurbaşkanı, aynı zamanda bir partinin genel başkanı olmaz, yanlıştır. Bunu kavga etmeden anlatacaksınız. Cumhurbaşkanını illerde kim temsil edecek? Vali mi, o partinin il başkanı mı?. Diyorlar ya ‘Çift başlılık olmaz’. Buyurun size çift başlılık, daha işin başında. Kaş yaparken, göz çıkarılıyor.”

- “Bu mesele, bir parti meselesi değildir. Bu mesele bir adalet, demokrasi meselesidir. Böyle yaklaşacaksınız. Böyle anlatacaksınız. ‘Yürüyüşler yapacağız’. Buradan bir şey çıkmaz arkadaşlar. Ev ev gezeceksiniz. Kadınlar, gençler, sizler gezeceksiniz.”

Haberin Devamı