Gazete Vatan Logo

‘Bu düpedüz etnik temizlik’

Birleşmiş Milletler, Myanmar’da Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamların ‘tipik bir etnik temizlik örneği’ olduğunu duyurdu

‘Bu düpedüz etnik temizlik’

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el Hüseyin, Myanmar’daki Müslümanlara yönelik şiddet eylemlerinin ‘etnik temizlik’ olduğunu söyledi. El Hüseyin Cenevre’de yaptığı açıklamada, Myanmar hükümetine Arakanlı Müslümanlara yönelik askeri operasyonlara son verme, yaşanan şiddetin sorumluluğunu üstlenme ve Müslümanlara uygulananan ağır dışlanmaya son verme çağrısında bulundu.

El Hüseyin, Arakan’daki Müslüman halkı hedef alan katliamların ‘tipik bir etnik temizlik örneği’ olduğunu vurguladı. Myanmar ordusunun bölgede düzenlediği operasyonlarla uluslararası hukuku açık bir şekilde çiğnediğininin altını çizen El Hüseyin, ordu operasyonlarının orantısız olduğunu kaydetti.

Kamplar doldu

Arakanlı Müslümanlar, ordunun geçen ay sonlarında başlattığı operasyonlar nedeniyle komşu Bangladeş’e kaçıyor. Bangladeş hükümeti Ağustos sonundan bu yana Myanmar’dan 300 bin Arakanlı Müslüman’ın kendilerine sığındığını açıkladı. Yetkililer Arakanlı Müslümanlardan bazılarının Bangladeş’e varabilmek için günlerce yürüdüğünü belirtiyor. Yetkililer, Bangladeş’teki mülteci kampları dolu olduğu için birçok Arakanlı Müslüman’ın caddelerin kenarına ya da ormana plastik ve bambudan geçici barınak yapmaya çalıştığını kaydediyor. Bangladeşli yetkililerin verdiği bilgiye göre, Myanmar sınırına yakın Bangladeş’teki Cox Pazar Bölgesi’nde yeni sığınmacılar gelmeden önce 400 bin Rohingya yaşıyordu.

Haberin Devamı

Myanmar ateşkesi reddetti

Myanmar hükümeti, Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) tarafından Arakan eyaletinde ilan edilen tek taraflı ateşkesi reddederek, ‘teröristlerle’ iş birliği yapmayacaklarını duyurdu.

ARSA, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ordunun ‘saldırgan’ askeri operasyonlarına karşın 1 ay süresince geçici ateşkes ilan ettiklerini duyurmuştu. Ancak hükümet, kendilerine ‘insani molaya karşılık vermeleri’ talebinde bulunan ARSA’nın ateşkesini reddetti. Hükümet sözcüsü Zaw Htay, “Teröristlerle iş birliği yapmaya yönelik bir politikamız yok” dedi. Arakanlılar, Myanmar ordusunun ARSA’ya yönelik operasyonlarının toplu sivil ölümlerine yol açtığını ve yüzlerce köyün yanmasına sebep olduğunu, insanların da bu sebeple Bangladeş’e kaçtığını söylüyor.

Haberin Devamı

‘Buda olsa yardım ederdi’

Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddetle ilgili ilk kez konuştu. Budistlerin çoğunlukta bulunduğu Myanmar’daki krizle ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Dalay Lama, “Müslümanları rahatsız eden bu insanlar, Buda’yı hatırlamalı. O kesinlikle bu zavallı Müslümanlara yardım ederdi. Bunu hala hissediyorum, çok üzücü” dedi.

‘Ders kitabı örneği gibi’

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, Myanmar hükümetinin kendilerine bölgeye erişim izni vermediğini vurgulayarak, “(Arakan’da) durum, etnik temizliğe ilişkin bir ders kitabı örneği gibi görünüyor” dedi.