Gazete Vatan Logo

‘Bu davalar Türk hukuk tarihinde kara lekedir’

Adli Yıl açılış töreninde Feyzioğlu'ndan sert eleştiriler

‘Bu davalar Türk hukuk tarihinde kara lekedir’

Adli yılın açılış törenine geçen yılların aksine bu kez Barolar Birliği Başkanı’nın konuşması damgasını vurdu. Feyzioğlu; Cumhurbaşkanı, Başbakan, Adalet Bakanı’nın da katıldığı törende Balyoz, Ergenekon, KCK gibi davalara ağır eleştirilerde bulundu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun adli yıl açılış törenindeki konuşmasında, Gezi eylemleri, Ergenekon, KCK ve Balyoz davaları ve çoğulculuk konularında hükümete sert eleştiriler yöneltti. Feyzioğlu özetle şunları söyledi:

- AYRI DEVLET: Devlet içinde ayrı devletler olmaz; yargı mensuplarının devletin içinden veya dışından kimi yapılarca benim hakimim, senin hakimin diye sınıflandırılmasının izah dahi olunamaz. HSYK’nın hakim bağımsızlığını, hakim-savcı teminatını sağlayamadığını tespit etmek zorundayız.

- MİLLİ İRADE: Dünya ve Türkiye tarihinde, milli irade tabiri daha ziyade, seçimle iş başına gelmiş, ancak çoğulculuk yerine çoğunlukçuluğu benimsemiş ve giderek otoriter eğilimler sergilemeye başlamış siyasi iktidarların tercihi olmuştur. Çağdaş demokrasiler ise çoğulcudur, sadece çoğunluktaki siyasi görüşleri değil, azınlıktaki görüşleri de kucaklar. Cumhuriyetin temel niteliklerinin siyasi iktidarı sınırladığı ve çoğunluğun azınlığa tahakkümünü engellediği akıldan çıkarılmamalıdır. Bu sınırlamalarla kastedilen, nasıl yaşayacağını, hangi okula gideceğini, hangi inanca sahip olacağını, nerede ibadet edeceğini, hangi ahlak kuralını benimseyeceğini kişilere dayatmaya kalkışılmamasıdır.

- GEZİ ELEŞTİRİSİ: Dünyanın neresinde olursa olsun barışçıl gösteri hakkını kullananlara şiddet uygulanması kabul edilemez. Yetkilerini kötüye kullanan emniyet mensuplarının korunması, emniyet teşkilatının saygınlığına zarar verir.

- KARA LEKE: Anti demokratik olduğu yasama organı tarafından tespit edilen özel görevli mahkemelerin yargılama yapmaya devam etmelerine, yargıladıkları sanıkların haklarına yönelik ihlallerini sürdürmelerine izin verilmemeliydi. Balyoz, Ergenekon, Casusluk Davası ve KCK gibi davalarda adil yargılanma hakkı hiçe sayılmıştır. Bugün nasıl Yassıada Mahkemesi’nin hukuku hiçe sayan uygulamaları Türk hukuk tarihinde kara birer leke olarak duruyorsa, bu davalar da günümüzün geleceğe bıraktığı kara birer lekedir.

‘Bu davalar Türk hukuk tarihinde kara lekedir’

Bakan’dan jet yanıt

Törenden sonra gazetecilerin Feyzioğlu’nun konuşmasına ilişkin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Sayın Başkan kendi oturduğu koltuğa çoğunlukçu bir seçim sistemiyle gelmiştir. 79 vilayette yapılan seçimlerde yüzde 50 oy alan liste, genel kurul delegelerinin tamamını alarak seçilmiştir ve çoğulculuğa asla kapı aralamayan bir sistemdir. Bu sistemin değiştirilmesi için girişim yapanlara karşı da çok büyük muhalefet ortaya koymaktadırlar. Kendileri oturdukları koltuğa çoğunlukçu yöntemlerle gelenler, bu kürsülerden bize çoğulcu tavsiyelerde bulunma hakkına sahip değiller. Biz parlamento açıldıktan sonra çoğulculuğu her alanda sağlamaya dönük çalışmalar yapacağız” dedi.

Haberin Devamı