Gazete Vatan Logo

‘Bu dava olmasaydı Ali yaşayacaktı’

Beş dosyanın birleştiği ‘Poyrazköy’ davasında beraat kararı

‘Bu dava olmasaydı Ali yaşayacaktı’

Poyrazköy davasında 83 sanığa beraat çıkmasına Tatar ailesi sevinemedi. Bu dava nedeniyle intihar eden Yarbay Ali Tatar’ın ağabeyi, “Bu davayı başımıza sarmasalar Ali bugün yaşıyor olacaktı” dedi.

“Kafes eylem planı”, “Amirallere suikast”, “Gölcük’te ele geçirilen belgeler” ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri hakkındaki iddialara ilişkin dosyaların birleştiği, 83 tutuksuz sanığın yargılandığı Poyrazköy davasına bakan Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi 38. duruşmada birleştirilen davaları tek tek sayarak “beraat” kararı verdi.

Mahkeme, dosyadaki arama ve el koyma tutanakları, hazırlıkta yapılan bilirkişi incelemeleri, dijital delillere ilişkin bilirkişi raporları, Adli Tıp Kurumu’nun 26 Mayıs ve 9 Eylül tarihli rapor içeriklerine göre, soruşturma aşamasında hukuka aykırı delil toplayan, arama ve el koyma kararları veren, sahte delil üreten kişi ya da kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını da karar verdi. Ayrıca mahkeme davanın önemli delili sayılan 5 nolu hard disk için de suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

Tazminat hakları

Mahkeme heyeti, verilen beraat kararı kesinleştiğinde, sanıkların haksız gözaltı ve tutukluluk nedeni ile Hazine aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açma haklarının da olduğunu hatırlattı.

Dava nedeniyle istifa edip Somali’de güvenlik personeli olarak çalışırken teröristlerin katlettiği sanık Astsubay Saadettin Doğan hakkındaki davayı, 27 Mayıs 2014’te vefat ettiği anlaşıldığından düşürdü. Mahkemenin kararını açıklamasının ardından ayağa kalkan sanık ve yakınları mahkeme heyetini alkışlayıp Gençlik Marşı’nı okudu.

‘Yargılansınlar’

Ancak ‘Amirallere Suikast Soruşturması’nda tutuklama kararı verilince intihar eden Yarbay Ali Tatar’ın ailesi, karara sevinemeyen kişilerdendi. Karardan sonra VATAN’a “Bu dava olmasaydı Ali Yaşayacaktı” diyen ağabey Ahmet Tatar, şunları söyledi: “Beraate sanıklar için sevindik ama bu dava olmasaydı Ali yaşayacaktı. Bugün aramızda olacaktı. Şimdi biz bu cinayetin hesabını kimden soracağız? Kaybettiklerimizi kimden nasıl isteyeceğiz, kimin yakasından tutacağız. Daha önce savcılığa kumpas iddialarını araştırmaları için suç duyurusunda bulunmuştuk. Beraat kararıyla birlikte bu soruşturmaları açan savcı, hakim ve polislerin yargılanmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Avukat Karataş: ‘Kayıtları istiyorum!’

Duruşmada söz alan ÇYDD avukatı Hüseyin Karataş, “Bu sahtecilikleri yapanlara herkes lanet ediyor ama ben bir yerde teşekkür ediyorum. Hukuka aykırı bir delili dosyaya koydular. Yaşamını yitiren ÇYDD’nin kurucu başkanı Türkan Saylan’ın avukatı Hüseyin Karataş ile yaptığı konuşmaları delil olarak dosyaya koydular. Ben bu konuşmaları istesem bir daha yapma imkanına sahip olamadığıma göre hukuka aykırı elde edilen bu konuşma kayıtlarının tarafıma verilmesini istiyorum” dedi.

Dava ihbarla açıldı

İstanbul Emniyeti Elektronik Şube Müdürlüğü’ne, 15 Temmuz 2009 günü isimsiz bir e-posta gönderildi. Bir muhbir, Deniz Kuvvetleri ve Deniz Harp Okulu’nda örgütlenmiş bir ‘karanlık organizasyonu’ ihbar etti. Soruşturma sonunda tutuklamalar başladı. Sonuçta 4 dava birleşip ortaya “Poyrazköy Davası” çıktı. Soruşturmanın başındaki savcı Süleyman Pehlivan’dı. Soruşturmanın polis ayağını ise cemaat soruşturması kapsamında tutuklanan İstanbul TEM Şube Müdürü Yurt Atayün yürüttü. Tatar, 5 Aralık 2009’da gözaltına alındı, “Silahlı terör örgütü üyesi” olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Karara itiraz edildi, Tatar, 16 Aralık’ta tahliye edildi. Özel Yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi 18 Aralık günü, Tatar’ın yeniden tutuklanmasına karar verdi. Tatar ise yeniden tutuklanmaktansa intiharı seçti.
Ergenekon’a bağladılar
Tatar’ın ölümünden sonrada aralarında emekli koramiraller Kadir Sağdıç ve Ahmet Feyyaz Öğütçü ile Tuğamiral Mehmet Fatih Ilğar ve emekli Binbaşı Levent Bektaş’ın da bulunduğu 83 sanığın, “patlayıcı madde bulundurmak”, “silahlı terör örgütü üyesi olmak”, “cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak”, “Ergenekon silahlı terör örgütü ile doğrudan bağlantılı olarak Kafes operasyonu eylem planını hayata geçirmek üzere faaliyet yürüten yasa dışı örgütlenmede danışma kurulu adı altında emir ve komuta yetkisine haiz örgüt mensubu olmak”, “TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini engellemeye teşebbüs”, “Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” gibi suçlardan tutuklu yargılandı.
“Ali’nin ruhu burada”
Duruşmada emekli SAT komandosu Albay Ali Türkşen son sözünü söylemek için kalktığında suç işlemediklerini belirterek konuşmasında “kumpas şehidi” olarak anılan Ali Tatar’ın adını andı. Ali Tatar’ın kardeşi Hürriyet Ünver ise “Ali’nin ruhu burada, bu salonda” diye haykırdı. ÇYDD Başkanı Aysel Çelikel de bugünü tarihi tarihi bir gün olarak değerlendirdiğini kaydederek, “Türkiye’de yargının ve ÇYDD’nin tarihine şanlı bir not düşüldü. Bütün sanıklar için beraat kararı verildi. Karar bizlere ‘Türkiye’de hakimler varmış’ dedirtti” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı