Gazete Vatan Logo

'Bu bir veda değil!'

'Bu bir veda değil!'

Başbakan Erdoğan, son kez genel başkan adayı olduğu Ak Parti kongresinde helalleşirken, hem kendisi hem partililerin zaman zaman gözleri doldu. Erdoğan, “Bu bir veda değil, bir es. Milletin hizmetinde olacağız” dedi.

ANKARA - AK Parti’nin 4. Büyük Olağan Kongresi, Ankara Arena Spor Salonu’nda dün gerçekleşti. 1267 kayıtlı delegenin oy kullanma hakkına sahip olduğu kongrede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan son kez genel başkan seçildi. Kongrede partisini önümüzdeki 3 seçime taşıyacak yeni yönetim kadrosu belirlenirken Erdoğan parti mensuplarıyla ‘helalleşti’.
Bu bir veda değil
- Saat 10.00’da başlayacağı duyurulan kongre için partililer sabahın erken saatlerinden itibaren salonu ve dışarıdaki oturma yerlerini doldurdu. Vatandaşları davul ve zurna ekipleri karşıladı.

- Kongreyi izlemeye gelen engelli vatandaşlar için de 3 özel loca düzenlendi.

- İstanbul’dan 303, Yozgat’tan 60 otobüs gelirken, Kayseri’den bir trenin 8 vagonu kiralandı. Kongreyi içerde 13 bin, dışarıda ise 40 bin kişi izledi.
Bu bir veda değil
- Polis, salonun bulunduğu bölgede adeta kuş uçurtmadı. Sivil polisler kamerayla kayıt yaptı.

25 bin simit dağıtıldı

- Kongre katılanlar için bol miktarda ikram yapıldı. THY’nin de çalıştığı Do Co’dan alınan 25 bin simit, 4 bin şampiyon ekmek (zeytinli peynirli ekmek), 50 bin kumanya dağıtıldı. Ayrıca otobüslerle gelenler için de 20 bin kumanya temin edildi. Bunun dışında 130 bin şişe su, 50 bin bardak su dağıtımı gerçekleşti. 26 noktada çay dağıtıldı.
Bu bir veda değil
- Kongre saati yaklaştığında yapılan anons ve çalınan partinin propaganda şarkılarıyla salon coşturuldu. Tüm partililerden önceden dağıtılan Türk ve AK Parti bayraklarıyla coşkuya eşlik etmeleri istenirken, kongre için hazırlatılan ‘AK Parti İşte Burada’ ve son seçimlerde kullanılan ‘Haydi Bi daha’ parçasına tüm partililer eşlik etti.

- Delegeler salonun ortasında oturdu. Erdoğan’ın salonu selamlama turunu atması için “U” şeklinde üzeri kırmızı halı kaplı podyum oluşturuldu. Podyum cam vazolar içine yerleştirilen kırmızı karanfillerle süslendi.
Bu bir veda değil
- Kongre saati beklenirken salona yerleştirilen dev ekranlardan katılımcılara Erdoğan’ın siyasi geçmişi, dünya liderleriyle yaptığı görüşmeler, TBMM‘de yemin etme görüntülerinin yer aldığı sinevizyon gösterileri yapıldı. Erdoğan’ın hapse girerken yaptığı konuşma büyük alkış aldı.

- Divan Başkanı, TBMM eski Başkanı Mehmet Ali Şahin seçildi.

Hedef 2071

- Erdoğan, konuşmasının bir yerinde de 1071’deki Alparslan’ın Malazgirt savaşına atıf yaparak “Alparslan’la başlayan ulu çınar” ifadesini kullandı ve 1071’den 2071’e uzanan bir vizyon çizdi. Erdoğan gençlere, “Rabbim lütfederse biz inşallah 2023’ü, siz de 2071’i inşa edeceksiniz” dedi.
Bu bir veda değil
- Erdoğan selamlama bölümünde şehit ve gazilere de özel vurgu yaptı ve “Şehitlerin karşısında asla mahçup olmayacağız. Şehitlerimizin hatırasını asla yere düşürmeyeceğiz” dedi. Bu sırada gözleri doldu.

- Erdoğan konuşmasının Türkiye’de darbeler ve vesayet döneminin bittiği bölümü sırasında halk ozanı Aşık Veysel’in “Uzun ince bir yoldayım” dizelerini anımsattı. Bu sırada salona Aşık Veysel’in sesinden bu parça çalındı. Kürsüde parçanın bitmesini beklerken Erdoğan’ın gözlerinin yaşardığı, salonda da pek çok katılımcının ağladığı görüldü.

- Konuşmasının bazı bölümlerini atlayan ve irticalen konuşan Erdoğan, üç prompter kullandı.

- 185’i yabancı, toplam 1160 gazeteci iktidar partisini kongresini izledi.

‘Farklı unvanlarla’ yola devam

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında 2071 yılını hedef koyarken, veda etmediğini söyledi “Bu bir es, bir duraktır. Allah ömür verirse, bu can bu bedende olursa inşallah farklı görevler, unvanlar altında yine bir, beraber olacağız” mesajı verdi. “Dünyanın kalbi burada atıyar diyen” Erdoğan, dünyanın dört bir yanına selam gönderirken, “Bugün buradan, Suriye’nin bütün kahramanlarını saygıyla selamlıyorum” diyerek, Suriye’deki muhaliflere vurgu yaptı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

YOLUMUZ ERBAKAN’IN YOLU: Bizim yolumuz Osmangazi’nin, Fatih Sultan Mehmet’in, Sultan Süleyman’ın, Yavuz Sultan Selim’in yoludur. Gazi Mustafa Kemal’in, merhum Adnan Menderes’in, merhum Turgut Özal’ın, merhum Necmettin Erbakan’ın yoludur.

YÜZDE 1’İN HAKKI: AK Parti sadece oy verenlerin iktidarı olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır. Biz Türkiye partisiyiz. Biz Türkün, Kürdün, Arabın, Lazın, Romanın, Çerkezin, Tatarın, Boşnağın yani herkesin partisiyiz. 10 yıl boyunca hiç kimsenin hayat tarzına karışmadık. Her türlü yaşam tarzı teminatımız altındadır. Yüzde 99’la bile iktidar olsak yüzde 1’in hakkını, hukukunu, tercihlerini korumak, bizim boynumuzun borcu olarak kalacaktır. Milletin ekmeğinden artırarak kurduğu imam hatip okullarını, Kur’an-ı Kerim öğrenmenin, Siyer-i Nebi öğrenmenin, başörtülü kız öğrencilerin okullara özgürce gitmesinin, eğitim görmesinin yolunu açtık. Biz, kimseye yaşam tarzı dayatmıyoruz, yaşam tarzını dayatanlara rağmen normalleşmeyi sağlıyoruz.

YİNE BİR BERABER OLACAĞIZ: Bu kongrede aralarımıza yeni arkadaşlar katılacak. Omurga korunuyor, hücreler tazeleniyor. Ben tüzüğümüz gereği son kez genel başkanlığa aday oluyorum. Yetki verilirse, Allah ömür verirse 3 yıl partimin başındayım. Ardından partimin vereceği sorumlulukları yüklenerek, o alanlarda görev ifa edeceğim. İnşallah farklı görevler, unvanlar altında yine bir, beraber olacağız. Milletimizin hizmetinde olacağız. Partim bana ’Ağrı’ya git’ dedi, Ağrı’ya gideceğim, ’Edirne’ye git’ dedi gideceğim, ’Hatay’a git’ dedi Hatay’a gideceğim. Şurada konferans, burada konferans.

HAKKINIZI HELAL EDİN: Tüm parti teşkilatından helallik diliyorum. Ben hepinizden razıyım, hepinize hakkımı helal ediyorum. Bu dava yolculuğu içinde, bu hareket içinde gönlünü kırdığım, üzdüğüm, zülfü yaresine dokunduğum kardeşlerim varsa haklarını lütfen bana helal etsinler. Yolumuz, bahtımız her daim açık olsun. Millete ve ülkeye hizmet yolculuğunda yeniden kavuşmak dileğiyle. Hepinizi Allah’a emanet ediyorum. 4. genel kurulumuz yeni bir dirilişe vesile olsun inşallah. (Salondaki herkes ayağa kalkarak alkışladı)

BU BİR VEDA DEĞİL: Cezaevindeki bir molanın ardından bu durağın, bir esin ardından AK Parti’yi kurarak, barış için, millet için, hürriyet için mücadele verdik. AK Parti’yi kurarken milletimize bir söz verdik, özellikle genç kardeşlerimize bir söz verdik; bizden öncekiler gibi koltuğa yapışıp kalanlardan olmayacağız dedik, biz gençlerin önünü açanlardan olacağız dedik. Sözümüzün gereğini yerine getiriyoruz. Bu bir veda değil, bu bir estir, bir duraktır, bitmeyen şarkının notaları arasında bir moladır. Bu yorgunluğun molası değil, bir dinlenme değil, bir ilkenin, bir sözün bir vaadin yerine getirilmesidir. Bizim molamız dahi millet içindir. Vereceğimiz bu molada her ne şekilde olursa olsun, yine milletimizin hizmetinde olacağız.

AİLEM AFFETSİN: Hayatımın her safhasında millete hizmet davası ve sevdası benliğimin önünde oldu. Ailem, eşim, çocuklarım beni affetsinler. En önce onlardan helallik diliyorum. Kimi zaman dava uğruna, millete hizmet sevdası uğruna onları dahi ihmal ettiğim dönemler oldu. Sevgili anacağımın, o anarşinin en hızlı olduğu dönemlerde gece yarılarında eve döndüğümde balkonda beni beklediği anları unutamıyorum.

BU DAVA YERDE KALMAZ: İnşallah bu dönem zarfında da milletime, ülkeme hizmete devam edeceğim. Ardından tüzüğümüz gereği biz kenara çekilecek, başka görevler üstlenecek, yerlerimizi, makamlarımızı arkadaşlarımıza bırakacağız. Bir kere şunu herkes çok iyi bilsin, bu dava içinde, bu davayı omuzlayacak, binbir başlı kartalı omuzlanıp götürecek çok sayıda arkadaşlarımız var. Hiç endişeniz olmasın bu dava yerde kalmaz. ’Kim var?’ denildiğinde sağına, soluna bakmadan ’Ben varım’ diye öne çıkacak nefsini, şahsi beklentilerini bir kenara koyup, kendini bu davaya adayacak nice arkadaşlarım var. Bu davaya fitne, fesat sirayet edemez. Her birimiz aramıza sızmaya, aramıza nifak sokmaya, bizi birbirimize hasım gibi, rakip gibi göstermeye çalışan karanlık çevrelere karşı çok ama çok dikkatli olacağız.

Necip Fazıl’ın ‘Binbir başlı kartal’ figürü

Başbakan Erdoğan, kongre konuşmasında birçok şairin adını andı ve yedi şiir okudu. Bu sırada partililerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Gençlere seslenen Erdoğan, şunları söyledi: “Yola çıkarken, Arif Nihat Asya’nın ‘Fetih Marşı’ şiirinden dizelerle seslendim. Bu hareket, en çok sizlerin omuzlarında yükseldi gençler. Genç yaşınıza rağmen, binbir başlı kartalı sizler taşıdınız. Gençler, Ahmet Yesevi’nin öğütleri, Hacı Bektaşı Veli ve Hacı Bayramı Veli’nin tavsiyeleri, Şeyh Edebali, Akşemseddin, Molla Gürani, Türkçe’nin sultanı Yunus Emre, Kürtçenin Sultanı Ahmedi Hani ve gönüllerin sultanı Mevlana Celaleddin Rumi’nin satırlarının aktığı bir çeşmeden beslendi. Fuzuli’nin, Mehmet Akif’in, Necip Fazıl’ın, Nazım Hikmet’in, Sezai Karakoç’un dizelerinin aktığı o çeşmelerden gönül dünyanızı beslediniz.” Necip Fazıl Kısakürek’in Sakarya Türküsü’ndeki “Ne ağır imtihandır, başındaki Sakarya!/Binbir başlı kartalı nasıl taşır kanarya?” dizelerinde yer alan ‘Binbir başlı kartal’ figürünü de kullanan Erdoğan “Bu dava içinde, bu davayı omuzlayacak, binbir başlı kartalı omuzlanıp götürecek çok sayıda arkadaşlarımız var” dedi.

Gömlek efsanesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son kez genel başkan adayı olduğu kongrede giydiği gömlek merak konusu oldu. Beyaz renkli gömleğin özellikle göğüs kısmına gelen ‘amblem’ farklı yorumlara neden oldu. Bilinen hiçbir markanın amblemine benzemeyen gömlek için önce ‘çok özel’ dendi. Özellikle sanal alemde gömleğin çelik yelek yerine giyildiği, kurşun geçirmediği, MİT tarafından getirtildiği yazıldı. Gömlekteki amblemin aslında kamera olduğu da iddia edildi. Ama işin aslı kısa sürede belli oldu. Gömlek, Başbakan’ın özel terzisi tarafından dikilmişti ve terzi kendi amblemini kullanmıştı. Başbakan’ın ceketinin markasının Faruk Saraç olduğu görüldü.

Barzani’den Kürtlere Erdoğan’a destek çağrısı

AK Parti 4’üncü Büyük Kongre’sine katılan yabancı konuklardan olan Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani, kongrede yaptığı konuşmada, Türkiye’nin AK Parti iktidarıyla adım adım aydınlık bir geleceğe yükseldiğini söyledi. Türkiye’nin hem bölgesel hem de uluslararası alanda daha önemli rolünün öne çıktığını söyleyen Barzani, buna rağmen bölgede önemli sorunlar olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Herhangi bir gencin kanının dökülmesi bizi acıtıyor. İster Türk; ister Kürt, isterse de başka bir milletten olsun. Bu bölgede yaşayan halklar olarak birbirimize el uzatmalıyız. Özellikle Erdoğan’a çok teşekkür ederim çünkü Diyarbakır’a gittiği zaman Kürt sorununun gerçekten çözüleceğini belirtti. Daha sonra aynı duyguyla bizi Erbil’de ziyaret etti. Bu politikaya karşılık tüm Kürtlerin bu süreci desteklemesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü hiçbir sorun şiddetle çözülemez. Bir devletin gücü, ne kadar silaha sahip olduğuyla ölçülmez, tam tersine kendi halkına nasıl bir hizmet sunduğuyla ölçülür. Dökülen kanın son bulması için, Erdoğan’a yardımcı olmaya hazırız. Türkiye ile Kürdistan arasındaki ilişkilerin bu seviyede olmasından memnunuz.” Barzani ayrıca, Suriye halkının özgürlük mücadelesini desteklediklerini söyledi.

‘İslam aleminde de bir lidersin’

HAMAS lideri Halid Meşal, adının anons edilmesinin ardından sahneye büyük bir alkışla geldi. Meşal konumasına, “Maşallah sayın Erdoğan Allahın gücüyle. Maşallah, Allah ülkemizi partimizi yetkililerimizi korusun. Nazardan saklasın. Sevgi kardeşim Erdoğan tebrik ediyorum. Kendi adıma ve Filistin halkı adına” diyerek başladı. Başbakan Erdoğan ile Türkiye halkının gurur duyması gerektiğini söyleyen Meşal, “Bu başarı inanın Arap dünyasına da sıçradı. Bulaşıcı bir başarı anlaşılan, ne güzel bir bulaşıcılık” dedi. Meşal, Türkiye’de çağdaş değerlerlerle zekice bir başarının sentezinin oluşturulduğunu belirterek, “Sizin liderleriniz Erdoğan, Türkiye bütün dünyaya çağdaş değerlere açık bir İslam yüzü gösterdiniz. İslamın aydın duruşunu gösterdiniz. İnsanlık Filistinlilere olan desteğinizi unutmayacak” dedi. Meşal, konuşmasında, “Türkiye’nin evlatları Filistin’deki ataları ve çocukları sizin geçmiş şehitlerinizi unutmamıştır. Bugün biz onların evlatları ve onların torunları mavi marmaradaki şehitlerimizi unutmadık unutmayacaklar” dedi.

Meşal’in konuşması “Kardeş Filistin” sloganlarıyla kesildi. Meşal. “Kardeşim Erdoğan Allah’a şükret. Sana çok şey verdi ve sen buna layıksın. Sadece Türkiye’de değil İslam aleminde de artık bir lidersin” dedi. Meşal, Arap Baharı’nın ‘Arapların malı’ olduğunu söyledi. Meşal, “Bu Batı’nın bize sadaka olarak verdiği bir şey değil” dedi. Konuşmasının ardından Erdoğan Meşal’i yanaklarından öptü.

Kabine revizyonu sinyali mi?

Erdoğanların da oturduğu bu bölümün tam karşısında, eşli olarak davet edilen bakanlar kurulu üyeleri yer aldı. Bir önceki MKYK’da Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Atalay, Bülent Arınç, Hayati Yazıcı, İdris Naim Şahin olmak üzere 6 kabine üyesi yer alırken, Erdoğan yeni MKYK’sında bu sayıyı 9’a yükseltti. Yerel seçimlerde Ankara’dan büyükşehir belediye başkan adayı gösterilebileceği ifade edilen Babacan yeni MKYK’da yerini korurken, milletvekilliğinden sonra belediye başkanlığını düşünmediğini açıklayan Arınç da MKYK’nın değişmez ismi oldu. Üç dönem engeline takılmayacak olmasına karşın Erdoğan, Davutoğlu’ndan yine vazgeçmezken, Yazıcı ve Beşir Atalay da MKYK’da yerlerini korudu. Yaptığı gaf niteliğindeki açıklamalarla hem kamuoyunda hem de partisi içinde tepki çeken İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin yeni MKYK’da yer bulamazken, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, MKYK’da yer bulan kabine üyeleri oldular. Erdoğan’ın MKYK’daki bakan sayısını arttırması, kongre sonrası yapılması beklenen kabine revizyonunun sinyali olarak da yorumlandı.

Çocukları da salondaydı

Başbakan Erdoğan’ın kızları Esra Erdoğan, Sümeyye Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile eşi Reyan Erdoğan, Numan Kurtulmuş ve eşi Sevgi Kurtulmuş ile Süleyman Soylu’nun yer aldığı protokol bölümünden izlediler. Erdoğan’ın çocukları KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş ile yan yana oturdu.

ERDOĞAN'IN AÇILIŞTA OKUDUĞU ŞİİR


Sevgili
En sevgili
Ey sevgili
Uzatma dünya sürgünümü benim
(Devamı için tıklayınız...)

Haberin Devamı