Gazete Vatan Logo

'Borçlarımı ödesem 1 dakika kalmam bu şehirde'

7 yaşında geldiği bu şehir, Esnaf Cemal Doğan'ın canına tak etmiş. Şimdi tek hayali ailesiyle birlikte memleketine dönmek

İstanbul yalnızca memurlar için değil esnaf ve emekliler için de kabus bir şehir haline geldi. Cemal Doğan 42 yaşında, evli. Biri 18, diğeri 15 yaşında iki kızı var. Tokat'tan 7 yaşında geldiği İstanbul'da, erken yaşta çalışmaya başladı. Önce trikotaj işçisi sonra ustası oldu. 6 yıl sonra bir trikotaj atölyesi kurdu, yanında işçi bile çalıştırmaya başlamıştı ki vergi, SSK, kredi kartları borçları biriktikçe birikti... Çırpındıkça daha çok battı. Şimdi bir başka firmada çalışıyor Doğan. Ama kazandığı para 8 bin YTL'yi bulan kredi kartı borcunun asgari tutarını ödemeye bile yetmiyor. Son çare Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e mektup yazıp yardım istemiş. Doğan işlerini tekrar yoluna sokacak kadar bir kredi verilirse, tüm borçlarını ödeyebileceğini söylüyor. Ve ardından "1 dakika bile durmam giderim. Ne olursa olsun, ölsem de kurtulucam bu şehirden" diyor.

Gelibolu'ya gidecekler
61 yaşındaki emekli Feriha Hızbul 20 gün önce eşini kansere kurban verdi, ama yasını tutamıyor. Çünkü 2 ay önce trafik kazası geçiren oğlu Serkan işsiz kalınca, çocuklarıyla yanına sığınmış. Şimdi 4 boğaz, Feriha Hanım'ın 480 YTL emekli maaşına bakıyor. Feriha Hanım "Bizi yaşarken öldüreceklerine toplu mezara gömsünler" diye isyan ediyor. Sonra da hayatta kalmayı nasıl başardığını anlatıyor; "Borç üstüne borç yapıyorum" diyor. Tek hayalinin doğup büyüdüğü bu şehirden alıp başını gitmek olduğunu söylüyor, "Bu şehir beni boğuyor" diyor.

İstanbul'da yaşarsak ölünceye dek bekarız
SSK Gaziosmanpaşa Sigorta Müdürlüğü'nde 5 yıldır çalışan 4 arkadaş, 950 YTL'lik maaşları ayrı ev tutmaya yetmediği için birlikte kalıyor. Memurluk sınavını kazanınca Müslüm Aksoy Urfa, Yıldırım Yirik Konya, Murat Uysal Çorum ve Hacı Karaarslan ise Muş'dan kalkıp gelmiş İstanbul'a...

Masraflar ortak
Gelin görün ki şimdi hepsinin hayali geldikleri yere dönmek. Çünkü biliyorlar ki İstanbul'da kalırlarsa, evlenmek ve bir yuva kurmak çok zor. Gaziosmanpaşa'daki 100 m2'lik dairenin 450 YTL olan kirasını ortak ödüyorlar. 300 YTL'lik mutfak masrafını 4 kişi paylaştığı için yükleri biraz olsun hafiflemiş. Elektrik, su, doğalgaz faturalarını da hesaba katınca "Bu şartlar altında herhalde ölünceye kadar bekar kalacağız" diyorlar. Düğündü, ev kirasıydı, çocuktu hayalini bile kuramıyorlar. Şimdi her biri umutla tayin bekliyor. İçlerinden Müslüm Aksoy memleketi Urfa'ya dönmek için başvurmuş bile, ama bir yanıt çıkmamış. "Oysa Urfa'da kiralar düşük, yol parası yok her yere yürüyerek gidersin, tek maaşla aileni idare edersin" diyor.

Haberin Devamı