Gazete Vatan Logo

‘Bölüm’e göre adalet

AYM, Vakıfbank emeklilerinin açtığı davalarda emeklilerinin hukuki durumu aynı olmasına rağmen tam zıt kararlar verdi. AYM 1. Bölüm, ‘madde zarar’ talebini reddedip 5 bin TL, 2. Bölüm ise ‘zararı’ kabul edip 23 bin TL tazminata karar verdi

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Vakıfbank emeklilerinin maaşlarını düşüren düzenlemeye karşı açtıkları davaları etkisiz kılan yasa hükmüne karşı yapılan bireysel başvurularda, birbirinden farklı kararlar verdiği ortaya çıktı. Durumu aynı olan iki emeklinin açtığı davada AYM 1. Bölümü, maddi zarar talebini reddederek sadece 5 bin TL manevi tazminata hükmederken AYM 2. Bölümü ise maddi tazminat talebini kabul ederek 23 bin TL ödenmesine hükmetti.

Aykırı değil kararı

Vakıflar Bankası emeklilerinin sosyal güvenlik kuruluşu olan “Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. memur ve Hizmetlileri Emekli Sandığı Vakfı”na ödedikleri yüksek primler ve işveren katkısı sonucu diğer emeklilerden daha yüksek emekli maaşı alırken yapılan yasal değişiklikle emekli aylık bağlama tavanı değişti. 2002 yılında hak kaybı yaşayan yaklaşık 3 bin emekli hukuk mücadelesine girişti. 2010’da nihai kararı veren Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emeklilerin haklı olduğuna ve maaş artış farklarının kendilerine ödenmesi gerektiğine hükmetti.

Haberin Devamı

Bu defa 6111 sayılı torba kanunla davaları etkisiz kılacak bir hüküm getirildi. Açılan binlerce dava emeklilerin aleyhine sonuçlanmaya başladı. Torba Kanun’un ilgili hükmünün iptali istemiyle CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru ise Mayıs 2013’te sonuçlandı. Düzenlemenin iptal istemi, AYM Genel Kurulu’nda 5’e karşı 12 oyla reddedildi.

Emeklilerden bazıları ise AYM’ye bireysel başvuru yapma yoluna gitti. Emekli Z.Ş., başvurusunda, uğradığı maddi zararın karşılığı olan 60 bin TL ile 30 bin TL manevi tazminatın kendisine ödenmesini istedi. AYM 1. Bölümü, maddi zararının ödenmesine yer olmadığına hükmederek sadece 5 bin TL manevi tazminata hükmetti. YM 2. Bölümü ise Y.M’nin açtığı davada, iş mahkemesinde yapılan ve davacının en az 43 bin TL alacaklı olduğunu belirterek bilirkişi incelemesine atıfta bulunarak “hakkaniyet temelinde belirlenen net 23 bin 200 TL’nin başvurucuya ödenmesine” karar verdi. (Milliyet)