Gazete Vatan Logo

‘BM’nin en büyük başarısızlığı...’

İstanbul’daki zirvede Birleşmiş Milletler’i eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan: “BM’nin kurulmasındaki temel amaç, insanlığı ölüme, yıkıma ve az gelişmişliğe mahkum eden çatışmaların önlenmesiydi ancak en büyük başarısızlığını da bu konuda yaşadı”

‘BM’nin en büyük başarısızlığı...’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 60’a yakın devlet ve hükümet başkanının katılımıyla küresel insani yardım sisteminin masaya yatırıldığı Dünya İnsani Zirvesi’nin İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışında ve oturumlarında konuşma yaptı. Erdoğan özetle şunları söyledi:

Arabuluculuğa devam

“İlk olarak, yeryüzünde yaşanan acıların önüne geçilmesi için her şeyden önce mevcut çatışmaların sona erdirilmesini ve yenilerinin de önlenmesini sağlamalıyız. Türkiye olarak yürüttüğümüz ara buluculuk çalışmalarını ve çabalarını sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz. “İkinci olarak, Suriye’de şahit olduğumuz gibi uluslararası hukuk ihlallerinin sona erdirilmesi için daha fazla gayret sarf etmeliyiz. Biz bu anlayışla eli kanlı diktatörlerin peşini bırakmayacak, insanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmaması için elimizden geleni yapacağız. Üçüncü olarak, yerlerinden edilen çocuklara, engellilere ve diğer tüm mazlumlara daha fazla yardımcı olacağız. Dördüncü olarak da yardımlara bağımlılığın azaltılması için her milletin kendi ayakları üzerinde durabilmesini temin edecek ezber bozan bir çalışma tarzına ihtiyaç var.”

Haberin Devamı

‘Dünya 5’ten büyüktür’

“Kararlı, hızlı, şeffaf ve hesap verebilirlik ilkesi doğrultusunda çalışan bir Güvenlik Konseyi’ne ihtiyacımız bulunuyor. Biz her fırsatta bu soruna işaret ediyor ve dünya 5’ten büyüktür diyoruz. İnsanlığın kaderini, 5 ülkenin siyasi çıkarlarına mahkum etmek, ne akla, ne vicdana ne de hakkaniyete sığmaz. Türkiye, Güvenlik Konseyi’nin reforma tabi tutulması, bölgesel ve kültürel dağılımı yansıtacak bir yapıya kavuşması için çalışmaya devam edecektir. Birleşmiş Milletler teşkilatının bundan 70 yıl önce kurulmasındaki temel amaç, insanlığı ölüme, yıkıma ve az gelişmişliğe mahkum eden çatışmaların önlenmesiydi. Ancak 70 yıllık tarihine bakınca BM’nin en büyük başarısızlığını da bu konuda yaşadığını görüyoruz. Bunda hepimizin en çok da BM Güvenlik Konseyi’nin sorumluluğu bulunuyor.”

‘Müdahaleye mani oluyor’

“6 yıldır devam eden Suriye krizinde bunu çok net bir şekilde gördük, yaşadık. Veto hakkını zaman zaman sorumsuzca kullanarak, maalesef krizlere ve çatışmalara etkin biçimde müdahale edilmesine mani oluyor. Türkiye olarak BM Barışı İnşa Fonu’na 2020 yılına kadar toplam 1 milyon dolar tutarında ilave mali katkıda bulunmayı taahhüt ediyoruz.”

Haberin Devamı

Çocuklar sahneye getirdi

İstanbul’da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi’nin açılış töreninde, dünyadaki göç ve savaş gibi insani dramları konu alan görsel sunumlar yapıldı. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un yanı sıra 60’a yakın devlet ve hükümet başkanı, bakanlar ve temsilciler katıldı. Sunuculuğunu ABD’li oyuncu Forest Whitaker’in yaptığı törende, insani krizlere ilişkin yapılan sunumlarda Amerikalı aktör Daniel Craig, Amerikalı oyuncu Ashley Judd da katılımcılara hitap etti. Çocukların, gençlerin çeşitli performanslarıyla süslenen açılış töreninde Erdoğan ve Ban da konuşma yaptı. Konuşma yapmak üzere sahneye çıkan Ban’a iki çocuk elinden tutarak eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da elinden tutarak sahneye getiren çocuklar, konuşma sırasında sahnede bekledi.

Haberin Devamı

GUARDIAN’A YAZDI

‘Yalnız bırakıldık’

İngiliz Guardian gazetesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaleme aldığı, “Dünya Türkiye’nin sığınmacı yükünü paylaşmalı” başlıklı makale yayımlandı. Erdoğan makalesinde şöyle dedi: “Yaklaşık 60 milyon insanın hayatta kalabilmek için insani yardıma muhtaç. Sığınmacıların ve yerlerinden edilmiş insanların sayısı 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek seviyeye geldi ve bunların neredeyse yarısı çocuk. Bugün de 5 kıtada, 140’tan fazla ülkeye insani yardım sağlıyoruz. Türkiye bu alanda dünyanın en cömert ülkesi olmaya devam ediyor. Yaklaşık 600 bin Suriyeli ülkedeki iç savaşta hayatını kaybedip 13 milyon kişi de evini terk etmek zorunda kalırken dünya Suriyelileri yüzüstü bıraktı. Türkiye de Suriye’nin diğer komşularıyla birlikte, çatışmanın sonuçlarıyla yüzleşmek üzere yalnız bırakıldı.”