Gazete Vatan Logo

'Bizimkiler cayır cayır yanmış!'

Güvenlik kamerasına yakalandılar...

İstanbul Sultangazi'deki bir gecekonduda Ekim 2011'de, 7 göçmenin yanarak can verdiği olayın arkasındaki insan kaçakçılığı çetesiyle irtibat kuran 3 polis kamera ile tespit edildi.

Scotland Yard’ın istihbaratı üzerine peşine düşülen insan kaçakçılığı şebekesi teknik takibe alınınca, 3 polisin de şebekeye yardım ettiği anlaşıldı. Bir gecekonduda çıkan yangın sonucu demir parmaklıklar arkasında sıkışıp ölen 7 kaçağı da çetenin getirdiği, bir konuşmalarındaki “Evet bizimkiler, cayır cayır yanmışlar” sözlerinden anlaşıldı.

İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard’ın 9 ay önce verdiği istihbarat üzerine İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri takip başlattı. Takipte, birçok suçtan suç kaydı bulunan Ali Polat’ın elebaşısı olduğu çeteye ulaşıldı. Afganistan, Pakistan ve Burma’dan gelen kaçakları 4-7 bin dolar karşılığında Avrupa’ya taşıyan çeteyi takip sürerken, Ekim 2011’de, Sultangazi’de kapısı dışarıdan kilitli, pencereleri demir parmaklıklı gecekonduda çıkan yangında 7 kaçak can verdi. Aranan Halit Karaca, ölenlerin getirdiği göçmenler olup olmadığını kontrol için birkaç gün sonra yanan eve geldi ve bir başka çete üyesini arayarak, “Evet, bizimkiler. Hepsi cayır cayır yanmışlar” dedi. Bu sözler dinlemeye takıldı.

Buluşma gizli kamerada

Takipte polis memurları İ.Ş., N.C. ile A.İ., çeteye çeşitli şekillerde yardımcı olurken dinlemeye ve gizli kameraya yakalandılar. Polis N.C., yakalanan bir kaçak ismini verdiği halde Ali Polat’a ulaşarak ifadesine ismini yazmadı ve teşhis yaptırmadı, A.İ. ise yakalanan çete elemanları Cemal P. ve Emrah Ç.’nin, kaçaklarla birlikte serbest bırakılmalarını sağladı. Polis memuru A.İ. ile Ali Polat ve bir başka çete üyesi, buluştukları balıkçıda gizli kamerayla görüntülendi.

3 polis tutuksuz yargılanıyor

Çeteye nisanda eşzamanlı operasyon yapıldı. İstanbul, Van, Tekirdağ ve Bursa’da gerçekleşen baskınlarda Ali Polat’ın da arasında bulunduğu çete üyesi 38 kişi ve 607 Afganistan, Pakistan ve Burmalı kaçak göçmen yakalandı. Göçmenlerin cezalandırılması için kullanılan hortum, sopa ve kesici aletler ele geçirildi. Çeteye yardım suçlamasıyla gözaltına alınan 3 polis, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar. Polisler, idari soruşturma kapsamında açığa alındı.

‘İ.Ş.’ye bir sürü para verdik’

Ocak’ta, 2 çete üyesi 9 göçmenle birlikte yakalandı. Çete elebaşı Ali Polat, polis memuru A.İ ve İ.Ş’yi devreye soktu. İ.Ş’ye yüklü miktarda rüşvet verildi. Ancak, adamları rüşvet vermelerine rağmen tutuklanmaktan kurtulamadı. Serbest kalmamaları nedeniyle yaşadıkları kızgınlık telefon dinlemeye takıldı. Çete üyesi T.P ile N.G arasında geçen konuşmada, N.G, “İ.Ş’ye bi sürü de para verdik” diyor.

Burmalı, “Ali baba” diyor...

TEKNİK takip sürerken, Pakistanlı Naim Barma, ailesinden para istemesi için çete üyelerince tehdit edildi. Karşı çıkan Barma’nın bacağını kırıp sokağa attılar. Polis N.C., Ali Polat’a, “Haseki’deyim. Burmalı bir göçmen var. Gazi’den getirmişler. ‘Ali baba’ deyip duruyor. İfade alacam gelsene bi” mesajını geçti. Ali Polat, gelmek istemeyince, “Seni göstermek için çağırmadım adamın yanına. Tutturmuş öyle diyor. Ne diyorsa onu mu yazayım” deyince, Ali Polat, N.C.’den tutanağa başka bir isim yazmasını istedi. Ali Polat’ı hastane kapısında N.C. karşılayıp Barma’nın kaldığı odaya çıkardı. N.C., Ali Polat’ın isteği üzerine ifadeye adını da yazmadı ve gereken teşhis işlemini de yapmadı. (Hürriyet)

Haberin Devamı