Gazete Vatan Logo

‘Bizi engelleyemezsiniz’

Almanya’dan sonra Hollanda, hükümetin 11 Mart’ta Rotterdam kentinde yapılması planlanan ‘referandum mitingi’ni istemediğini açıkladı. Karara Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan sert yanıt geldi: Siz bizi engelleyemezsiniz, istediğimiz yere gideriz, toplanırız.

‘Bizi engelleyemezsiniz’

Hollanda devlet televizyonu NOS, Hollanda hükümetinin, Türk yetkililerin 11 Mart’ta Rotterdam kentinde yapmayı planladığı “anayasa referandumu gösterisini” istemediğini açıkladı. Reuters haber ajansı da, Hollanda hükümetinin, etkinliği hoş karşılamadıklarına dair görüşünü Ankara’ya ileteceğini duyurdu. Hollanda Başbakanı Mark Rutte de dün Facebook hesabından açıklama yaparak Türk yetkililerden referandum gösterisi için resmi talep geldiğini ancak iş birliği yapmayı düşünmediklerini açıkladı. Rotterdam’da 11 Mart’ta yapılması planlanan etkinliğe Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılabileceği duyurulmuştu. Rutte mesajında “Bunu kabul edilemez buluyoruz. Hollanda’nın kamusal alanları, başka ülkelerin siyasi kampanya alanı değil” yazdı.

‘Dostça ifade ettik’

Dün akşam üstü saatlerinde ise Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher, yaptığı açıklamada “Çavuşoğlu’nun konuşma yapmasını istemiyoruz. Ankara bunu dikkate alsın” dedi. Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Abutalip’in de Çavuşoğlu’nun kampanyası konusunda hükümetle aynı görüşte olduğu, toplantıyı ‘güvenlik gerekçesiyle’ yasaklama yetkisinin bulunduğu belirtiliyor. Ascher, “Burası bir hukuk devleti. Aklımıza estiği gibi herşeyi yasaklayamayız. Ama Çavuşoğlu’nun gelmesini istemediğimizi Ankara’ya dostça ifade ettik. Bunun dikkate alınacağını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı ve bu konuyu resmi olarak ilettiklerini duyurdu.

Haberin Devamı

‘Hani özgürlükler’

Antalya’daki temasları sırasında konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu ülkeleri ‘Hayır’ kampanyasına destek vermekle suçladı.Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Şimdi dünyanın en demokratik ülkeleri diyorlar, böyle düşünüyorlar. İşte Hollanda, o da demiş ‘Bizim kamu alanımızda siz kampanya yapamazsınız’ ne demek yapamazsınız? Hani demokrasi, hani özgürlükler, hani ifade özgürlüğü, bize ders veriyorsunuz ya… Hani toplanma özgürlüğü. Bu mu sizin demokrasi anlayışınız. Hiç kusura bakmayın, hiçbiriniz bizi engelleyemezsiniz. İstediğimiz yere de gideriz, vatandaşlarımızla da buluşuruz, toplantımızı yaparız. Bizim orada verdiğimiz mesajların hepsi de vatandaşlarımızın o ülkelerle uyumudur. Zaten o ülkelerde haklarını her zaman elde etmelerinin yanında, o ülkeye katkı sağlamaları yönündedir.”

Haberin Devamı

‘PKK’lılara izin veriyorsunuz...’

Bakan Çavuşoğlu, “Siz bizden korkmayın. PKK’lılara izin veriyorsunuz, telefonla bağlanıyor, Cumhurbaşkanına izin vermiyorsunuz. Şimdi de hepsi toplanmış, ‘Hayır’ kampanyası için çalışıyorlar. ‘Hayır’ için gelenlere izin vereceğiz, ‘Evet’ için gelenlere izin vermeyeceğiz. İşte bu bile neden ‘Evet dememiz gerektiğini bir göstergesidir” ifadeleri kullandı.

‘Casusluk suçlamaları absürd’

Türkiye ile Almanya arasındaki krizin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’un tutuklanan Die Welt muhabiri Deniz Yücel için “PKK temsilcisi ve Alman ajanı” açıklamasına Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan tek cümlelik yanıt geldi. Reuters’a konuşan Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Casusluk suçlamaları absürd” dedi.

Üçüncü kez salon bulundu

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Almanya’da katılacakları toplantıların iptal kararını yerel yönetimlerin verdiğini, bu yetkinin onlarda olduğu açıklamasının ardından Alman Belediyeler Birliği (Deutsche Städtetag), Berlin’e “Sorunu belediyelerin üzerine yıkmayın” diye seslendi. Rheinische Post gazetesine konuşan Alman Belediyeler Birliği Başkanı Eva Lohse, ise, “Bu sorun belediyelerin üzerine yıkılmamalı” ifadelerini kullandı. Öte yandan Almanya’da Zeybekci için üçüncü kez salon bulundu. Zeybekci’nin, 5 Mart Pazar günü saat 18.30’da Köln kent merkezindeki Senats Saal adlı salonda Türk seçmenlere hitap etmesi planlanıyor.

‘Merkel bile konuşacak yer bulamayabilir’

Mitingi iptal edilen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Eğer Bugün Türk Adalet Bakanı’na yapılan haksızlık karşısında susan Alman siyasetçiler, yöneticiler, ülkelerinde sürekli artan aşırıcılık karşısında tavır ve tedbir geliştirmezlerse bu anlayış Almanya’nın her biri tarafını tuttuğu zaman Sayın Merkel bile konuşacak yer aramakta, bulmakta zorlanabilir” dedi. Yozgat’ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ ayrıca, “Bu Alman anayasasının, Almanya’nın taraf olduğu insan hakları sözleşmesinin ayaklar altına alınmasıdır. Hukuk devletinin çiğnenmesidir” dedi.

Haberin Devamı