Gazete Vatan Logo

'Bizi alın dediler, reddettik!'

Bakın kime teklif götürmüş?

Mustafa Koç, 'Sıfırdan marka yaratmak zor' deyip kuş serisini örnek gösterdi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, kulislerde konuşulan ‘Koç Holding İsveçli Saab’ı satın mı alıyor?’ söylentilerine açıklık getirdi. İsveç’ten şirketi almaları için telefon geldiğini söyleyen Koç, “İflas etmiş bir markayı neden alalım. Kendilerini nazikçe geri çevirdik. Ford ve Fiat ile ortaklığımız sürüyor. Böyle bir satın alma ortaklarımıza karşı yapmak istemediğimiz bir hareket olur” dedi.

Mahkemeye iflas başvurusu yapan İsveçli ünlü otomobil markası Saab’ı Türkiye’den bir şirketin satın alınabileceği konuşuluyordu. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ve Mustafa Koç’un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaretinin de bu konuyla ilgili olduğu söylentiler arasındaydı.

‘Saab yöneticileri beni aradı’

Bir grup basın mensubuna yerli otomobil ve Saab konusunda açıklamalar yapan Mustafa Koç, Başbakan Erdoğan’ı ziyaretlerinde iş konuşmadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Başbakan Erdoğan’a acil şifalar diledik sadece. Saab’dan beni arayıp bu konuyu ilettiler. Ancak nazikçe kendilerini reddettik. Kendilerine ilgilenmediğimizi ilettik. İflas etmiş bir şirketi neden alalım. Halen Ford ve Fiat ile zaten çok ahenkli şekilde ortaklığımız sürüyor. Burada üçüncü bir kulvar açmak bizim için doğru olmaz. Hem ortaklara karşı da olmazdı. Onu yapacak olsak ortaklardan biriyle birlikte yapmak gerekirdi.”

Tofaş’ı mı gösterdi?

Fiat ve Ford’un elindeki mevcut platformlardan birinin de yerli otomobil için çok rahat şekilde kullanılabileceğini vurgulayan Mustafa Koç, “Eskiden Kuş Serisi’nde olduğu gibi yapılabilir. Yani o platformlar Türk aracına çevrilebilir. Böyle bir şey varken sıfırdan yapmak ekonomik olarak mantıklı değil. Satışı, dağıtım ağı ve ihracatı da bunların cabası” dedi.

Koç Holding CEO’su Turgay Durak da Ford Otosan’da 4 yıllık yatırım planlarının ilk yılını doldurduklarını belirterek şöyle konuştu:

“1 milyar 350 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz. Bununla ortaya çıkacak kapasite 440 bin hafif ticari, 15 bin kamyon ve bir o kadar kamyon motoru ile 50 bin transit motoru olacak. Ayrıca üretimin yüzde 75’ini de ihraç ediyoruz. Böyle bir şirketin daha fazla yatırıma girmesi patronlar istese de fiziken ve mali kaynaklar tarafında imkansız. Tofaş tarafında Fiat ile yeni bir otomobil modeli ne yapabiliriz onun çalışmalarını yapıyoruz. Bizim yaptığımız uluslararası ortaklıklara göre tüm dünyada bizim markamızla pazarlanmak üzere bir otomobil yatırımına girmemiz doğru olmaz.”

‘Büyüyen pazarlarda fırsatları kovalıyoruz’

Mustafa Koç, Arçelik’in Güney Afrika’nın en büyük beyaz eşya üreticilerinden Defy’yi aldığını hatırlatarak yeni pazarlara açılmaya devam edeceklerini söyledi. Avrupa’nın toplam ihracatları içindeki payının yüzde 60 olduğunu anlatan Koç, “Avrupa pazarı ekonomik sıkıntıdan biraz daraldı. Yeni pazarlara açılmak çok önem arzediyor. Afrika çok önemli bir pazar. Böyle fırsatlar oldukça alımlara devam edeceğiz. Afrika, Mısır, Rusya, Uzakdoğu’da Endonezya, Malezya, Vietnam çok ciddi büyüme potansiyeli olan yerler. Bu pazarlarda fırsatları kovalıyoruz” diye konuştu.

Koç CEO’su: Kömürü bile ithal ediyoruz

KOÇ Holding CEO’su Turgay Durak, yerli otomobilin tanımının önemli olduğunu belirterek, “Alüminyumu, plastik hammaddeyi ithal ederken, motor bloğunun külçelerini Brezilya’dan, bunu eritmek için kömür ocaklarının kömürünü de Güney Afrika’dan ithal ediyorsan buna yerli mi diyeceğiz? Bu karışık bir konu” dedi.

Şirketler Sarkozy’yi ikna edemiyor

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören tasarıyı Parlemento’ya taşımasına Fransız iş dünyasının da tepkili olduğunu söyledi. Koç, Türk devletinin ve iş dünyasının tepkisinin son derece yerinde olduğunu belirtirken buna karşılık meclisten geçerse Fransa’nın bunun sonuçlarına da katlanacağını vurguladı. Koç, “Fransız şirketler de buna karşı ama Sarkozy’yi ikna edemiyorlar” dedi.

Kuş Serisi’nden 1.2 milyon adet üretildi

1971 yılında faaliyete geçen Tofaş’ın Bursa fabrikasında üretim bandından, ilk olarak ‘Murat 124’ model otomobil çıktı. 1976 yılına kadar bu araçtan 134 bin 867 adet üreten şirket, 1977’de Murat 124’ün üretimine son vererek, çok büyük ticari başarı elde eden ‘Kuş Serisi’ni üretmeye başladı. ‘Kuş Serisi’ üretimine önce Şahin ile başlayan Tofaş, seriye 1981’de Kartal ve Doğan’ı, 1983’te de Serçe’yi ekledi. ‘Kuş Serisi’ni 1 Temmuz 2003’e kadar devam ettirenTofaş, bu otomobillerden toplam 1 milyon 257 bin 651 adet üretti.

Ergün Saab’ı tavsiye etmedi ‘Yerli otoda müjde yakın’ dedi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Saab’ı bir marka olarak alıp bunu bir avantaja dönüştürmek isteyen şirketlerimizin konuyu iyi incelemeleri ve buzdağının altında ne olduğunu da görmeye çalışmaları lazım” tavsiyesinde bulundu. ‘Türk Asansör Sektörü ile İnşaat Sektörü Buluşması’ toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Ergün, Saab’ın iflasını istediğini, satış aşamasında dünyanın değişik firmalarının İsveçli markayla ilgilenebileceklerini kaydetti.

Ergün, Türkiye’den de bazı kişilerin Saab’la ilgileniyor olmasının normal olduğunu ancak hükümet olarak Saab’ı almaları şeklinde bir olayın söz konusu olmadığını, Türkiye’deki ekonomik modelin bunu içermediğini belirtti.

Otomotiv sektöründe Saab’la ilgilenen şirketlerin dikkat etmeleri gereken hususlar olması gerektiğine işaret eden Ergün, şunları söyledi: “Çünkü bu tür durumlarda, yani iflasa doğru giden firmaların markaları ve teknolojileri transfer edilmeye çalışılırken, ortada bir borç yükünün ve karmaşık ilişkiler yükünün de olabileceğini görmeleri lazım. Bir buzdağının üstü vardır bir de buzdağının altı vardır. Eğer ilgileniyorlarsa, buzdağının üstü kadar altıyla da ilgilenmeleri icap eder.”

İflasla meşhur oldular

Böyle bir satın almayı hükümet olarak yapacak olsalar, şimdiye kadar bir otomobil fabrikası kurabileceklerini dile getiren Ergün, “Ben Saab’ın satın alınması konudaki görüşümü daha önce açıkladım. Saab’a kalitesiyle, teknolojiyle, elbette söyleyecek bir şeyimiz yok. Ama dünyada çok yaygın bir marka değil. Belki şu andaki iflas sürecindeki bilinirliği, üretim sürecindeki bilinirliğinden daha fazla oldu. Markalaşma yolunda bilinirlik önemliyse iflas eden bir şirket olarak bilinmesi daha ön planda oldu” dedi.

‘Yerli otomobil’ projesinin son durumunu da değerlendiren Bakan Nihat Ergün, “Yerli otomobil konusunda olumlu gelişmeler var onu yakında kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı