Gazete Vatan Logo

"Bize tek yardım edenler Türkler'

Pakistan'da en az 30 bin kişinin ölümüne yol açan 7.6 büyüklüğündeki depremin en fazla etkilediği yerlerden biri olan Keşmir bölgesinin başkenti Muzafferabad'da kurtarma çalışmaları yapan Türk ekibinin bir afetzedeyi enkazdan çıkarması, ancak bu kişinin daha sonra ölmesi, İngiliz Independent gazetesinin manşet haberinde yer buldu

Gazetenin Muzafferabad'daki muhabiri Justin Huggler, "Ölüm vadisinde umut ve keder' üst başlığıyla manşet olan haberinde, Türk ekibinin bir afetzedeyi hayata döndürüşüyle başlayan, ancak sonu ölümle biten kurtarma çabalarını yazdı. Huggler, gözleri önünde gerçekleşen olayı aktarırken şu ifadeleri kullandı: "Onu enkaz altından çıkardıklarında nefes alıyordu. Yüzü bir cesedin rengine bürünmüştü. Gün ışığına çıkardıklarında gözleri ters döndü; sol eli ise kasılmış vaziyette bir süre havada asılı kaldı ve sonra yere düştü. Komşularını ezen beton yığınları arasındaki dar bir alana sıkışmış vaziyette 24 saatten fazla dayanmıştı, ama şimdi, kurtarıldığı anda kalbi durmuştu.

'ENKAZ ALTINDAYKEN DİĞERLERİNİN YAKARIŞLARINI DUYMUŞ OLMALIYDI'
Görevlilerden biri, kalabalığa, "Geri çekilin! Oksijene ihtiyacı var" diye bağırdı. Olayı izleyenler, depremzedenin adının İkbal olduğunu söyledi. Kurtarma görevlileri evinin enkazı üzerinde İkbal'e kalp masajı yaptı. Suni teneffüs yapan bir kurtarma görevlisi ise bir an başını kaldırıp "Ambulans! Ambulans!" diye bağırdı.

İkbal, çaresizce enkaz altında geçirdiği bir günden uzun süre içinde, diğer afetzedelerin yakarışlarını ve inlemelerini duymuş olmalıydı. Ancak şimdi kendisi gözlerimizin önünde kendi yaşam mücadelesini veriyordu. Sonra bir sevinç çığlığı duyuldu... İkbal'in kalbi yeniden atmaya başlamıştı. Bir ambulans geldi ve kendisini İslamabad'a taşıyacak helikoptere doğru yola çıktı. Ancak akşam saatlerinde enkazdan canlı çıkarılan İkbal, helikoptere giderken hayata veda etti."

"MÜŞERREF KENDİ HALKI İÇİN ÇALIŞMIYOR'
Depremde bir erkek kardeşini kaybeden, diğer erkek kardeşi ise enkaz altında yaşam mücadelesi vermekte olan Faiz Bangasa ise Muhabir Huggler'a, kurtarma çabalarında yetersiz kaldığını söylediği Pakistan hükümetini şikayet ederken şu ifadeleri kullandı: "Burada herkes kendi işini kendi görmek zorunda bırakılıyor, kimse birşey yapmıyor. Bize tek yardım edenler ise Türkler. Pakistan hükümetini ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref'i kınıyoruz. Kendisi Amerika ve İngiltere için çalışabilir, ancak halkı için çalışmıyor."

Yerle bir olan şehrin artık 'ölüm kenti' olarak anıldığını yazan gazete, bölgede sadece 6 kişiden oluşan bir Türk kurtarma ekibinin görev yaptığını ve onların da her yere yetişmekte zorlandığını dile getirdi.

Haberin Devamı