Gazete Vatan Logo

‘Biz dileniyoruz onlar krallar gibi yaşıyor’

İran’da hayat pahalılığı, para biriminin değer kaybı, işsizlik ve su ile elektrik kesintilerini protesto etmek amacıyla başlayan gösteriler 5’inci gününde giderek yayılıyor. Gösterilerde Cumhurbaşkanı Ruhani ve dini lideri Hamaney’e yönelik çok ağır sloganlar atılıyor

‘Biz dileniyoruz onlar krallar gibi yaşıyor’

Ülkeden gelen bilgiler ve sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar, eylemlerin İsfahan, Şiraz ve Meşhed gibi kentlere de yayıldığını ve eylemlerde rejim karşıtı sloganlar atıldığını gösteriyor. İsfahan’dan gelen haberlerde, protestoların beşinci gününde de göstericilerin polisle çatıştığı görülüyor. Sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntülerde, İsfahan’daki gösterilerde protestocuların güvenlik güçlerine taş attıkları ve tekerlek yaktıkları, güvenlik güçlerininse biber gazıyla karşılık verdiği anlaşılıyor. İsfahan’daki gösterilerde dini lider Ayetullah Hamaney’in koltuğunu bırakması çağrıları da yapılıyor. Başkent Tahran’da ise yoğun güvenlik önemleri var. Ana kavşaklarda çevik kuvvet polisi yoğun şekilde konuşlandırıldı. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve diğer siyasiler sessizliğini koruyor.

‘Diktatöre ölüm!’ sloganı

BBC Farsça’da yer alan videoya göre, Şiraz’dan yapılan paylaşımlarda ise en az birkaç yüz kişinin bir araya geldiği bir protesto gösterisinde yönetime ve mollalara karşı slogan atıldığı anlaşılıyor. Aynı protestoda, “Diktatöre ölüm!” sloganları da atılıyor. En çok duyulan sloganlardan biri de, “Biz dileniyoruz onlar krallar gibi yaşıyor” şeklinde. Yine Şiraz’dan paylaşılan başka bir videoda ise, “Allah seni korusun, Rıza Şah” sloganları duyuluyor. Pehlevi hanedanlığının kurucusu olan Rıza Şah, 1925’ten 1979 İran devrimine kadar ülkeyi yönetmişti. Meşhed’deki göstericilerin ise yüksek fiyatları protesto eden sloganlar attıkları duyuluyor. İran basını çoğunlukla protestolara yer vermezken, Fars haber ajansı Meşhed’de “100 kişinin toplandığını” doğruladı. Haber ajansının Twitter’da paylaştığı bir mesajda, bir İran Devrim Muhafızları komutanının protestocuların yanına giderek, sorunlarını dinlediği ifade edildi. Haberde, polisin müdahil olmasının ardından protestonun son bulduğu vurgulandı.

Haberin Devamı