Gazete Vatan Logo

‘Biz çıkarız, siz girersiniz’

Deutsche Welle Türkçe, Suriye’deki askerlerine çekilme talimatı veren Rusya Devlet Başkanı Putin’in, TSK’nın Afrin operasyonuna da yeşil ışık yaktığı yorumunu yaptı

‘Biz çıkarız, siz girersiniz’

Ankara ziyaretinden hemen önce Suriye’de Esad’la görüşen ve Rus güçlerinin önemli bölümünün ülkeden çekilmesi emrini veren Putin, Esad’la görüşmesi konusunda Ankara’yı ayrıntılı olarak bilgilendirdi. DW Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, Rus güçlerinin Suriye’deki iki daimi noktası Hmeymim ve Tartus’ta kalacak olmasının Ankara’nın Suriye’yle ilgili planlarını da gözden geçirmesine olanak sağlayacağı görüşünü Cumhurbaşkanı Erdoğan’la paylaşan Putin, Türkiye’nin olası bir Afrin operasyonunda Rusya desteğini alabileceği mesajını verdi. Ankara’daki diplomatik kaynaklara göre bu mesaj, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ni toplamak için Esad ile Erdoğan arasında adeta ‘moderatörlük’ rolü üstlenen Putin’in, tarafların beklentilerini yerine getirmek için formül üstüne formül ürettiği anlamına geliyor.

PYD dışındaki Kürtler

Öyle ki Putin, Erdoğan’la görüşmesinde Ankara’nın PYD’nin kongreye katılamayacağı yönündeki ısrarını anlayışla karşıladığını dile getirmekten geri durmadı. Erdoğan-Putin görüşmesini yakından izleyen diplomatik kaynaklar, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin PYD dışındaki Kürtlerin katılımıyla toplanabileceği konusunda Erdoğan ile Putin’in hemfikir olduğunu belirtiyor. Bu yöndeki öneriyi Putin’in dile getirdiği, Erdoğan’ın da sıcak baktığı dile getiriyor. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin 2018 başlarında toplanması için hazırlıklarını hızlandıran Ankara, bu nedenle yeni bir Soçi görüşmesi olacağının ve bu görüşmede Suriye konusunda Ankara-Moskova işbirliğinin ayrıntılarının daha da netleşeceğini vurguluyor.

Haberin Devamı

Rus askerlerinin üçte ikisi dönüyor

Putin’in önceki gün açıkladığı “Suriye’den asker çekme” kararı, Rus basınında geniş yer buldu. Moskova’nın Suriye’deki asker sayısını kaça düşüreceği ve sürecin ne zaman tamamlanacağı ile ilgili açıklamayı Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Viktor Bondarev yaptı. Rusya Devlet Başkanı Putin’in dün Hmeymim üssünde verdiği çekilme emrinin Suriye’deki savaşın sona erdiği anlamına geldiğini belirten Bondarev, “Suriye’den çekilme yaklaşık bir ay sürecek. Tabii orayı tamamen boş bırakmıyoruz. Asker ve teçhizatın üçte ikisi Rusya’ya dönecek. Orada bırakacağımız sınırlı sayıda asker ve teçhizat ise barışın muhafaza edilmesi ve garantörlük görevini sürdürmeye devam edecek” dedi.

Haberin Devamı