Gazete Vatan Logo

‘Biraz pazu yapın kavgaya gireceğiz’

Enerji Bakanı Albayrak, madencilik sektörünün değer üretmesine rağmen kriz olunca tüm sektörün dayak yediğini belirterek, “Biraz pazu yapmanız lazım, kavgaya giriyoruz” dedi

‘Biraz pazu yapın kavgaya gireceğiz’

Hayatımız Maden başlıklı Madencilik Çalıştayı’nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, madencilik sektörünün artık kurumsallaşması gerektiğine dikkati çekti. Albayrak, “Gerek kamu ile gerekse uluslararası yatırımcılarla firmaların itibarına katkı sağlayacak iletişim stratejileri hazırlamanız lazım. Her şey çok iyi, iletişim sıfır. Madenciliğin algısı nasıl olumsuz? Niye olumsuz ya yerli ve milli sektörümüz. Değer kaynağı üretiyor, yerli kaynaklar üretiyor, istihdam, ihracat üretiyor” diye konuştu.

Dayak yemek yok

Kriz olduktan sonra bütün sektörün dayak yediğini ancak bundan sonra sektöre dayak yedirmeyeceklerini anlatan Bakan Berat Albayrak, şunları kaydetti:

“Ama sizin de dayak yememeniz lazım. Bazen kavga büyük olabiliyor, yurt dışından da adam çağırabiliyorlar. Bakanın gücü de yetmeyebilir onun için sizin de biraz pazu yapmanız lazım. Hep birlikte kavgaya gireceğiz. Bir abi var kavga olduğu zaman o kurtarır bizi. Bazen dayağı, hele de son yıllarda Türkiye’ye birileri dışarıdan atmaya çalışıyor. 80 milyon öyle bir güçlü birlik olduk ki dayak atmaya gelenleri iki tane şamar vurup gönderiyoruz. Onun için madencilik sektörü de biraz vücut, body çalışacak, fitness merkezleri falan biraz kas yapmanız lazım. Hep birlikte güçlü olacağız. Bazen biz kavgaya karışacağız, siz bize destek olacaksınız.”

Haberin Devamı

İthalat düşecek

Albayrak, “Bugüne kadar Türkiye’de çıkarılan madenlerin, yurt dışına gönderilerek işlenmiş ürünün yüksek fiyatlarla Türkiye’ye geri döndüğü bir eko sistem vardı. Artık teknolojik altyapı eksikliğinden kaynaklanan bu durumun tersine çevrilebilmesi için yeni bir ihale ve işletme modeli yıl sonu itibarıyla hayata geçirilecek” dedi.

Türkiye’nin yıllık maden ithalatının 11 milyar doları bulduğunu anlatan Bakan Albayrak, şunları söyledi: “Yerli üretimi destekleyerek bu alanda artık ciddi bir hareketlilik meydana getirmek zorundayız. 11 milyar dolar yurt dışına giderken, bu alandaki ihracat rakamımız 15 milyarlar düzeyinde. Hedefimiz hayal değil, bu alanda hem ithalatı düşürüp hem de ihracatı artıracağız.”

Haberin Devamı

6 bin denetim

2017’de bugüne kadar 5 bin 467 maden sahasının denetlendiğini, 1.780 sahada faaliyetin durdurulduğunu anlatan Bakan Albayrak, şunları söyledi: “Yıl sonuna kadar 6 binden fazla denetimi bitireceğiz. Bu noktadan sonra sınıflandırarak denetim modeli de getiriyoruz. Tüm sınıflarda artık her bir maden Türkiye’de yılda en az bir kere denetlenecek. Hedefimiz gelecek yıl 7 binden fazla habersiz anlık denetim gerçekleştirmek. Ama ısmarlama değil, ben geliyorum hazırlanın toparlanın yok. Risk barındıran madenler hızlı bir şeklide tespit edilecek ve gereken neyse sıfır taviz politikasıyla uygulayacağız.”

2 yıl üretim yapmayanın ruhsatı iptal

Esas hedeflerinin gerçek yatırımcının önünü açmak olduğuna vurgu yapan Berat Albayrak, “Ön arama ve genel arama dönemlerinde faaliyet yapmayanların arama ruhsatlarının iptaliyle sektördeki çantacılığı bitireceğiz. 5 yıl içerisinde 2 yıl üretim yapmayanların ruhsatını iptal edeceğiz. Sektördeki hakiki ve samimi üreticinin önünü açacağız” dedi.

Haberin Devamı

Sondaj faaliyetlerini 300 bin metrekarelerden 1 milyon metrekarelere ulaştırarak MTA’yı emekli değil gece gündüz çalışan bir kurum haline getirdiklerini dile getiren Albayrak, “İnşallah bu yıl 1 milyonları yakalayacağız” diye konuştu.