Gazete Vatan Logo

‘Bir kez daha hezimete uğradılar’

Cumhuriyet kutlamaları devletin zirvesini bir araya getirdi. Erdoğan, Anıtkabir özel defterine “Darbe girişimine karşı direniş Kurtuluş Savaşımızı zafere taşıyan iradenin tecessüm etmiş hali” notu düştü ve ekledi: 15 Temmuz gecesi bir kez daha hezimete uğradılar

‘Bir kez daha hezimete uğradılar’

Anıtkabir’de yapılan ilk törene sıkı güvenlik önlemleri, protokoldekilerin Atatürk’ün mozolesine çıkan merdivenlerden inip çıkarken düşmemek için gösterdiği özel çaba ve Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Arslanlı Yol’daki sohbetleri damga vurdu. Anıtkabir’e tören için gelen subay ve astsubaylar tek tek aranarak içeriye alındı. HDP’lilerin katılmadığı törende, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile bazı bakan yardımcıları ve milletvekilleri hazır bulundu.

15 Temmuz vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başında olduğu heyet Arslanlı Yol’dan geçerek, Atatürk’ün mozolesine geldi. Erdoğan’ın üzerinde ay yıldız bulunan çelengi mozoleye bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra, Misakı Milli Kulesi’ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

Haberin Devamı

“Bugün tüm yokluklara ve imkansızlıklara rağmen liderliğiniz altında yürütülen destansı bir mücadelenin zafer meyvesi olan Cumhuriyetimizin 93. yıl dönümünü millet olarak büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz. 15 Temmuz darbe girişimine karşı ülkemizin dört bir yanında gösterilen kahramanca direniş, 93 yıl evvel Kurtuluş Savaşımızı zafere taşıyan irade ve ortak imanın tecessüm etmiş halidir.Ülkemizin demokrasisini, bağımsızlığını ve meşru yönetimini hedef alan iç ve dış odaklar 15 Temmuz gecesi milletimizin cesareti ve direnişi sayesinde bir kez daha hezimete uğramıştır. 246 şehit ve 2 bin 194 gazimizin kanı pahasına elde ettiğimiz kazanımları koruyarak 2023 hedeflerimizi gerçekleştirerek ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıyacağız. Devletimizin beka mücadelesinde gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve başta zatıaliniz olmak üzere tüm gazilerimizi rahmet ve şükranla yad ediyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.”

Haberin Devamı

Arslanlı yolda ikili sohbet

Atatürk’ün mozolesine geçişte Arslanlı Yol’dan yürüyen devlet erkanı yürüyüş sırasında sohbet imkanı da buldu. Yan yana yürüyen Başbakan Binali Yıldırım ve CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ara ara sohbet ettikleri görüldü. Kılıçdaroğlu ile Yıldırım haftayı ‘ByLock gerilimi’ ile kapatmıştı. Kılıçdaroğlu’nun “ByLock listesi savcılıklara temizlenerek gidiyor. Ak Parti Bylock’çuları temizlemek için erken seçime gidecek” iddiasına Başbakan Yıldırım, “Bir şey biliyor ve bizi bilgilendirmiyorsa hata yapıyor demektir” yanıtını vermişti.

Bahçeli arkada kaldı

- Ankara’da yağmurlu hava nedeniyle devlet erkanı ıslanan merdivenlerde zor anlar yaşadı. MHP lideri Bahçeli, beraberindeki kurmaylarının yardımıyla merdivenleri inip çıkmayı tercih etti. MHP lideri bu nedenle saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması sırasında protokolün en arka sırasında kaldı.

Haberin Devamı

- Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de düşme tehlikesine karşı merdivenleri yanındaki Orman ve Suişleri Bakanı Veysel Eroğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik’in kollarından tutarak indi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise kadın korumasının koluna girerek kendini güvenceye aldı.

Rütbeli askerler tek tek arandı

- Tören öncesi Anıtkabir’in içinde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Anıtkabir’e açılan tüm yollar trafiğe kapatıldı. Öğrenciler ile basın mensupları hem x-ray cihazından geçirildi hem de polisler tarafından elle üst araması yapıldı. Askeri personel ise silahsız olarak sadece tören kılıçlarına izin verilerek içeri alındı. Bu amaçla rütbeliler de dahil olmak üzere askeri personelin elektronik el cihazlarıyla üst aramaları yapıldı.

- Anıtkabir’deki çatılara ikişerli olarak yerleştirilen özel harekatçılar, tören boyunca sık sık ellerindeki dürbünlerle çevreyi kontrol etti.